Mikrobiom jelitowy składa się z tysięcy mikroorganizmów żyjących w jelicie. Substancje te odgrywają istotną rolę w trawieniu składników odżywczych i mogą mieć pozytywny lub negatywny wpływ na nasze zdrowie, w tym na nasz układ trawienny i odpornościowy. Mechanizmy wpływu mikrobiomu jelitowego na zdrowie człowieka są wciąż badane, ale dowody sugerują, że spożywanie niektórych rodzajów żywności może pozytywnie wpływać na typy bakterii w naszych jelitach lub na ich działanie.
Naukowcy z King’s College London zrekrutowali 87 zdrowych dorosłych, którzy już jedli mniej niż zalecana ilość błonnika pokarmowego i którzy jedli typowe niezdrowe przekąski (takie jak czekolada i chipsy). Uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy: jedna, która zmieniła przekąski na 56 g całych migdałów dziennie, druga na 56 g mielonych migdałów dziennie, a grupa kontrolna jako kontrolę jadła ciasto dopasowane energetycznie. Proces trwał cztery tygodnie.
Naukowcy odkryli, że masło było znacznie wyższe wśród tych, którzy jedli migdały w porównaniu do tych, którzy jedli ciasto. Maślan to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy, który jest głównym źródłem paliwa dla komórek wyściełających okrężnicę. Działając skutecznie, komórki te zapewniają idealne warunki do rozwoju drobnoustrojów jelitowych, ściany jelita są mocne i nie przeciekają ani nie powodują stanów zapalnych, a składniki odżywcze są wchłaniane.
Nie zaobserwowano znaczącej różnicy w czasie pasażu jelitowego – czas potrzebny pokarmowi na podróż przez jelita – jednak osoby jedzące całe migdały miały o 1,5 więcej wypróżnień tygodniowo w porównaniu z innymi grupami. Odkrycia te sugerują, że jedzenie migdałów może również przynieść korzyści osobom cierpiącym na zaparcia.
Testy wykazały, że jedzenie całych i mielonych migdałów poprawiło dietę ludzi, przy wyższym spożyciu jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, potasu i innych ważnych składników odżywczych niż grupa kontrolna.
Główny autor, profesor Kevin Whelan, kierownik nauk o żywieniu w King’s College London, powiedział: „Częścią sposobu, w jaki mikrobiota jelitowa wpływa na zdrowie człowieka, jest produkcja krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, takich jak maślan. Cząsteczki te działają jako źródło paliwa dla komórek w okrężnicy regulują wchłanianie innych składników odżywczych w jelitach i pomagają zrównoważyć układ odpornościowy.Wierzymy, że te odkrycia sugerują, że spożywanie migdałów może korzystnie wpływać na metabolizm bakterii w sposób, który może wpływać na zdrowie człowieka.
„Całkowity miłośnik kawy. Miłośnik podróży. Muzyczny ninja. Bekonowy kujon. Beeraholik.”
More Stories
Prognoza cukrzycy w Australii w 2024 r. | Wiadomości o Mirażu
„Gorąca sauna żabia” pomaga australijskim gatunkom w walce ze śmiercionośnym grzybem
Model sztucznej inteligencji poprawia reakcję pacjentów na leczenie raka