Największy w Warszawie food court został oficjalnie otwarty w ten weekend w nowo wyremontowanym kompleksie fabrycznym Norbelin w stolicy.
Z wnętrzem zaprojektowanym przez Bernatek Architekci, „Food Town” obejmuje pięć zabytkowych hal i 3200 metrów kwadratowych dawnej Fabryki Norblina, co czyni go największą tego typu przestrzenią w mieście.
Reprezentujące różnorodne kuchnie międzynarodowe z Europy, Bliskiego Wschodu, Azji i Tex-Mex, w tym opcje wegetariańskie/wegańskie, 23 punkty gastronomiczne są zintegrowane z food courtem z czterema oryginalnymi barami i dodatkową przestrzenią rozrywkową.
Wśród pięciu sal jedna będzie poświęcona wydarzeniom kulturalnym i koncertom, a pozostałe zostaną podzielone tematycznie pod nagłówkami: Azjatycka, Śniadania i lunche, Przemysłowa i Centralna.
Z punktami gastronomicznymi, w tym kawiarniami, barami śniadaniowymi i opcjami obiadowymi w jednym miejscu, „Food Town” debiutuje na polskim rynku wiele marek dla smakoszy, w tym „Yaffo”, kuchnia bliskowschodnia z Tel Awiwu, „Sklep Krebs” ”, specjalizujący się w ciastach bretońskich, „Bukhara”, uzbecki sklep z ulicznym jedzeniem oraz kilka sklepów specjalizujących się w gofrach.
Food Town to także 4 autorskie bary prowadzone przez Menedżera Napojów Tomasza Małka, zwycięzcę 66 konkursów barmańskich na całym świecie, w tym 4-krotnego Mistrza Świata Roadhouse.
„Stary Shaker” znajdujący się w holu będzie utrzymany w stylu industrialnym i skupi się na bourbonie, whisky, alkoholach i innych koktajlach, Amaro Mio oferuje likiery, kanapki i napoje niskoalkoholowe, doskonały bar w starym klasycznym stylu zwany „Gimlet”, znajduje się w części rozrywkowej i koncentruje się na eleganckich koktajlach i pandanach, Zlokalizowany w Asian Hall, przywołuje atmosferę barów z nowojorskiego Chinatown.
Ma’ik powiedział: „Tworzymy niesamowite miejsce, odwiedzający będą zachwyceni jego różnorodnością i jakością. Zaplanowaliśmy 4 różne bary, w których zaserwujemy różne koktajle w stylu azjatyckim, aperitif, klasyczne, koktajlowe, bezalkoholowe, wegańskie i organiczne. Wszystko w duchu minimal waste.”
Food Town będzie otwarte siedem dni w tygodniu, z wydłużonymi godzinami otwarcia w piątki, soboty i niedziele.
Odwiedzający premierę „Food Town” mieli wgląd w kuchnie każdego z outletów dzięki serii warsztatów kulinarnych każdego dnia.
„Nie możemy się doczekać, aby wprowadzić warszawskich smakoszy do tego wyjątkowego i różnorodnego miejsca” – powiedziała Oliwia Hajn, dyrektor generalny ds. wydarzeń w Food Town przed uruchomieniem.
Wraz z otwarciem „Food Town” renowacja i ponowne otwarcie fabryki Norblina dobiega końca, choć w przyszłym roku przestrzeń ta zostanie całkowicie zajęta, gdy Art Box Experience, pierwsza polska galeria sztuki cyfrowej i Muzeum Jabłka w Polsce, przeniosą się do pozostałe miejsca na fabrykę.
„Niezależny przedsiębiorca. Komunikator. Gracz. Odkrywca. Praktyk popkultury.”
More Stories
Polski Instytut Sztuki Filmowej powołuje nowego prezesa po dymisji Radosława Śmijewskiego
Joanna Lisowska – droga do sławy na polskiej scenie
Ogłoszono tytuły Dni Polskich na rok 2024