Trzy kolejne restauracje w Polsce zostały wyróżnione prestiżową gwiazdką Michelin, co daje w sumie sześć restauracji w kraju.
Wszystkie trzy nowo nagrodzone restauracje otrzymały jedną z trzech możliwych gwiazdek Michelin. Są to Rosebrad 20 w Warszawie, Giont we wsi Kościuszko, 85 km na południe od Krakowa oraz Paco Perez's Argo, pierwsza restauracja w Gdańsku wyróżniona gwiazdką Michelin.
W tym roku Michelin po raz pierwszy zieloną gwiazdką nagrodził także polską restaurację Eliksir w Gdańsku. Nagroda, ustanowiona w 2020 roku, ma na celu wyróżnienie firm, które angażują się w działania na rzecz zrównoważonej gastronomii.
„Tegoroczny przewodnik… odzwierciedla szybko rozwijającą się polską scenę gastronomiczną i ogromny talent krajowych szefów kuchni” – powiedział Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor Przewodników Michelin.
„Jestem bardzo szczęśliwy, że słynni anonimowi inspektorzy Michelin odkryli tak wiele wspaniałych restauracji na pięknym województwie pomorskim. [Pomerania] W tym roku region po raz pierwszy znalazł się w selekcji” – dodał, odnosząc się do województwa w północnej Polsce, którego stolicą jest Gdańsk.
Argo by Paco Perez zlokalizowane jest na 33 piętrze najwyższego budynku w Polsce Północnej, Olivia Star, oferując klientom widok na miasto i Morze Bałtyckie.
„Równie spektakularna jest kuchnia, wsparta polskimi produktami, napędzana hiszpańskimi smakami i zawierająca pewne wpływy włoskie” – napisał Michelin w swoim przewodniku.
„Pierwsza gwiazdka Przewodnika Michelin to nie tylko źródło wielu cennych wrażeń, ale przede wszystkim początek nowej, fascynującej podróży” – poinformowała restauracja na Instagramie.
Rosebrad 20 zlokalizowany jest w samym sercu Warszawy, niedaleko Łazienek, największego parku w mieście. Opisuje siebie jako miejsce, które potrafi przenieść swoich klientów w atmosferę berlińskiego śniadania, londyńskiego lunchu, Warszawy itp. podwieczorek i paryska kolacja”.
„To wspaniałe miejsce, w którym sala frontowa oferuje wizję utalentowanych szefów kuchni pracujących nad skomplikowanymi daniami z kreatywnym zacięciem” – napisał Michelin.
Jedna trzecia nowo wyróżnionych restauracji wyróżnia się widokiem na polskie Tatry. Nazwana na cześć jednego ze szczytów w Tatrach, Giont oferuje kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu.
„A la carte dostępne jest z trzema menu degustacyjnymi (w tym klasycznym, sezonowym i wegetariańskim), które są doskonałym sposobem na skosztowanie wyrazistych, doskonale aromatycznych dań kuchni” – napisał Michelin. „Wpływy i produkty pochodzą zarówno z Polski (doskonale ugotowana polędwica z Kiełbasy), jak i z Francji (najlepsze, pulchne szparagi).”
Natomiast Eliksir, nagrodzony pierwszą w Polsce zieloną gwiazdką Michelin, zlokalizowany jest w modnej gdańskiej dzielnicy Garnizone.
Specjalizuje się w food pairingu – sztuce łączenia jedzenia z koktajlami – skupiając się na polityce zero waste oraz korzystaniu z produktów lokalnych i ekologicznych.
„Rdzeń naszego menu opiera się na składnikach pochodzących od producentów z całego Gdańska” – cytował w Przewodniku Michelin szef kuchni Eliksiru, Paweł Wątor. „Dążymy do wyeliminowania emisji CO2 poprzez wszechstronną analizę naszego śladu węglowego”.
W tegorocznym przewodniku wyróżniono 77 restauracji w Polsce, z czego 16 otrzymało nagrodę Bib Gourmand, wyróżniającą restauracje oferujące dobre jedzenie w rozsądnych cenach.
Wśród dziewięciu nowych laureatów znajdują się Trienta y Tres i Hewlke z Gdańska; 1911 Restauracja i Vinissimo w Sopocie; Klub Luneta & Lorneta Bistro w Czykocinku (80km na zachód od Gdańska); Kontakt i Ceviche Bar w Warszawie; SPOT w Poznaniu; i Folk w Krakowie.
Jedyna w Polsce restauracja posiadająca dwie gwiazdki Michelin, Bottiglieria 1881 w Krakowie, w ubiegłym roku po raz pierwszy utrzymała swoją ocenę w nowej edycji Przewodnika Michelin.
Przewodnik Michelin po raz pierwszy w swojej historii przyznał dwie gwiazdki restauracji w Polsce https://t.co/txUtYmEYkP
— Notatki z Polski 🇵🇱 (@notesfrompoland) 19 czerwca 2023 r
Notatki z Polski są prowadzone przez niewielki zespół redakcyjny i wydawane przez niezależną fundację non-profit, utrzymywaną z datków naszych czytelników. Bez Waszego wsparcia nie moglibyśmy robić tego, co robimy.
Główny autor obrazu: ARCO autorstwa Paco Péreza / Facebook
Alicja Ptak jest starszą redaktorką i dziennikarką multimedialną w Notes from Poland. Wcześniej pracował w Reuters.
„Pisarz ogólny. Fanatyk Twittera. Wielokrotnie nagradzany praktykujący alkohol. Guru popkultury.”
More Stories
Mistrzostwa Europy 29er 2024 – Gdynia, Polska Dzień 2 • Remis na żywo
Imponująca kula ognia w centralnej Polsce – oddział angielski
Chosen wrócił i jest gotowy do dostarczenia do Polski – FIBA Olimpijskie Kwalifikacje 2024 Walencja, Hiszpania