Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Pieczony Łosoś i Dodatki Yotama Ottolenghi na Wielkanoc – Przepisy |  jedzenie

Pieczony Łosoś i Dodatki Yotama Ottolenghi na Wielkanoc – Przepisy | jedzenie

jaIdę na łososia jako moją gwiazdę Ferie wielkanocne Stół. Być może dlatego, że Wielkanoc w tym roku jest późna – cały miesiąc na wiosnę! – Więc moim zdaniem jest coś lżejszego od jagnięciny, co ma sens. Bez względu na powód, uwielbiam podawać całą rybę podczas karmienia tłumu: tak, ma czynnik „wow”, ale jest również szybki i łatwy w przygotowaniu, upieczeniu i podaniu, co daje więcej czasu na przystawki i co najważniejsze, z tymi, których wychowujesz, mają wielkanocny puchar.

Łosoś pieczony w puttanesce z oliwkami i sosem kaparowym

Wspaniały czerwony olej w stylu puttanesca stanowi oszałamiający dodatek do wielkanocnego stołu, podczas gdy błyszcząca, błyszcząca salsa jest idealnym towarzyszem całego tego bogactwa; Dodatkowym atutem jest krótki czas gotowania. Świetnym dodatkiem są chrupiące pieczywo lub chrupiące opiekane ziemniaki. Jeśli chcesz iść dalej, zrób olejek dzień wcześniej.

Pieczony łosoś od Yotam Ottolenghi po stylu Puttanesca.

wyposażyć 20 minut
gotować 30 minut
służyć 6-8

70 ml oliwy z oliwek
8 plastrów anchois w oleju
Drobno posiekane, odsączone
2½ łyżki pasty pomidorowej
1½ łyżeczki płatków chili
2 łyżeczki nasion kolendry
lekko ubita w moździerzu
8 ząbków czosnkuobrane i bardzo cienko pokrojone
2 konserwowane cytrynymięso mielone i wyrzucone, obrać drobno posiekaną (siatka 60 g)
2 łyżeczki syropu klonowego
1 duża cytryna
pokroić w krążki o grubości 5 mm (130 g)
1 filet z łososia (ok. 1,2 kg), pozbawiony kości, skórą do góry
Sól i czarny pieprz
200 g pomidorów daterini (lub wiśni)
Połowa

na sos
60 g pestek oliwki kalamata
60 gramów kaparów
(lub zwykłe kapary, grubo posiekane)
1 konserwowana cytrynamięso mielone, odrzucone, obrane, pokrojone w cienkie plastry (30 g)
20 gramów liście bazyliigrubo posiekane,
10 gramów
natka pietruszkigrubo posiekane,
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soku z cytryny

Najpierw zrób olej. Włóż oliwę, anchois i koncentrat pomidorowy na małą patelnię na średnim ogniu i smaż mieszając przez pięć minut. Dodać płatki chili i nasiona kolendry i smażyć jeszcze minutę do pachnącego aromatu, następnie zdjąć z ognia i dodać czosnek, cytrynę i syrop klonowy. Mieszaj mieszaninę i pozostaw do ostygnięcia na 15 minut.

READ  Tajwan rozmieszcza myśliwce, aby przeciwdziałać największej w historii chińskiej agresji wojskowej

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 ° C (wentylator 180 ° C) / 390 ° F / Gaz 6 i wyłóż blachę do pieczenia 40 cm x 30 cm papierem do pieczenia. Ułóż plasterki cytryny na całej tacy. Posyp łososia 1/8 łyżeczki soli i dużą ilością czarnego pieprzu z każdej strony, skórką do dołu na plasterkach cytryny, rozrzucając połówki pomidora na brzegach.

Schłodzonym olejem i jego stałymi składnikami polać łososia i wycisnąć plastry czosnku na mięso rybne. Piecz przez 17 minut (lub do 20 minut, jeśli wolisz dłużej), a następnie wyjmij i odstaw na pięć minut.

Podczas pieczenia łososia zrób sos. W małej miseczce wymieszaj oliwki, kapary, sok z cytryny, bazylię, natkę pietruszki, oliwę i sok z cytryny, następnie dodaj jedną ósmą łyżeczki soli i ponownie wymieszaj. Połowę sosu polać łososiem i podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej z resztą sosu w misce z boku.

Pieczone brokuły z sosem migdałowym i olejem kminkowym

Pieczone Brokuły Yotam Ottolenghi z Migdałami Tarator i Olejem Kminkowym.

Broccolini to jeden z moich ulubionych dodatków, zwłaszcza gdy jest upieczony, dzięki czemu liście są chrupiące i dostajesz odpowiednią ilość węgla drzewnego. Wszystko, co jest potrzebne do jej ukończenia, to zanurzenie – w tym przypadku Taratour. Jeśli chcesz zrobić z wyprzedzeniem, zrób to dzień wcześniej i przechowuj w lodówce, chociaż jeśli to zrobisz, przed podaniem może być konieczne rozcieńczenie go odrobiną wody.

wyposażyć 15 minut
gotować 20 minut
służyć 4-6

50 ml oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
obrane
600g brokułySztywne końce, zarost
1 łyżka soku z cytryny

wycofać się z kamienia nazębnego
1 kromka starego chleba (jedna bezglutenowa zadziała równie dobrze), obrać ze skórki i wyrzucić, okruchy grubo podarte (25g)
50 g całych migdałów, obranychpieczony
2 łyżeczki octu sherry
¾ łyżeczka białego miso
⅛ łyżeczka popękanego czarnego pieprzu
Sól i czarny pieprz

na olejek kminkowy
1½ łyżeczki nasion kminkulekko ubita w moździerzu

READ  Wiadomości o strajkach protestacyjnych w Iranie jako wiecach solidarnościowych na całym świecie | Iran

Rozgrzej piekarnik do 240°C (220°C wentylator)/475°F/gaz 9. Umieść olej i czosnek w małym rondlu, upewniając się, że goździki są całkowicie zanurzone, a następnie umieść na średnim ogniu i delikatnie smaż przez 10 minut, aż czosnek jest zmiękczony. Zmiękczony, ale nie zabarwiony. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia na 15 minut.

Aby zrobić tarator, umieść chleb w średniej misce, dodaj 125 ml zimnej wody i pozwól mu moczyć się przez 10 minut, aż chleb będzie bardzo miękki. Włóż do miski robota kuchennego i dodaj ząbki czosnku i 1 łyżkę oleju. Dodaj migdały, ocet sherry, miso, zmiażdżony czarny pieprz i jedną ósmą łyżeczki soli, mieszaj przez 10-15 minut, po drodze skrobając boki miski, aż uzyskasz gładką i początkową konsystencję puszystej, następnie wlej do miski i przykryj talerz.

Ułóż brokuły na dużej blasze do pieczenia, skrop 1 łyżką oleju czosnkowego, ½ łyżeczki soli i drobno zmielonym pieprzem, wymieszaj, a następnie piecz przez 8-10 minut, aż różyczki będą lekko zwęglone i lekko zwęglone. Chwyty poluzowane. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotuj olejek kminkowy. Umieść rondel z pozostałymi 30 ml oleju confit na średnim ogniu, dodaj zmielony kminek i delikatnie smaż przez minutę lub dwie, aż zacznie pachnieć. Zdejmij garnek z ognia i odstaw go na bok.

Brokuły posyp sokiem z cytryny, wymieszaj i ułóż na talerzu. Na wierzch polać olejem kminkowym i podawać z tatarem z boku do maczania.

Chrupiące pieczone ziemniaki z rozmarynem i tymiankiem

Będzie szczególnie dobrze pasował do stołu wielkanocnego, ale dodaj go też do zakładek na przyszłe pieczenie. Mąka ryżowa nadaje ziemniakom dodatkowy poziom kruchości (można również użyć delikatnej kaszy manny).

Tymianek i rozmaryn – Yotam Ottolenghi.
Tymianek i rozmaryn – Yotam Ottolenghi.

wyposażyć 10 minut
gotować 1 godzina 35 minut
służyć 6-8

2½ kg Ziemniaków Piper Marisobrane
2 łyżki soli kuchennej
3 duże gałązki rozmarynu
150 ml oleju słonecznikowego
2 łyżki mąki ryżowej
(nie lepki)
1 łyżeczka soli morskiej
2 łyżki tymianku

READ  Książę William przemawia po tym, jak żołnierze zemdlali

Ziemniaki pokroić w nieregularne kształty wielkości około połowy cytryny (czyli pokroić 4 cm – 5 cm) – im więcej krawędzi, tym bardziej kruche. Umieść w dużym rondlu, zalej zimną wodą pod przykryciem, a następnie dodaj sól kuchenną i paluszek rozmarynu. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień na średni i gotować przez 10-15 minut, aż ziemniaki łatwo przekłuć nożem. Odcedź, wyrzuć rozmaryn, a następnie włóż ziemniaki na suchą patelnię, gotuj na parze i delikatnie ostudź przez 15 minut.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 240°C (220°C wentylator) / 475°F / Gaz 9. Włóż olej do dużej patelni o wymiarach 30 cm x 40 cm (lub podziel go na 2 średnie tace), a następnie włóż do piekarnika na 10 minut ok. do podgrzania. Wsyp mąkę ryżową na patelnię i delikatnie wymieszaj, aby delikatnie pokryła brzegi. Umieść ziemniaki na gorącej patelni olejowej, uważając, aby ich nie rozsypać, a następnie rozłóż je łyżką, aby nie układały się jeden na drugim. Piecz przez 25 minut, następnie delikatnie przewróć i piecz przez kolejne 25 minut, aż będą złociste i chrupiące.

Podczas pieczenia ziemniaków odetnij liście z pozostałych gałązek rozmarynu i drobno je posiekaj. Gdy ziemniaki będą gotowe, posmaruj je posiekanym rozmarynem, delikatnie przewróć łyżką i piecz przez kolejne 3 minuty, aż będą pachnące. Ziemniaki posyp startą solą i połową tymianku, równomiernie wymieszaj, a następnie przełóż na talerz. Posyp pozostałym tymiankiem i podawaj na gorąco.