Jestem Artie Tobin. Jestem technologiem żywności i naukowcem.
[Image changes to show a close side facing view of Aarti talking to the camera, and then the image changes to show photos of raw red meat, and then cooking red meat being brushed with marinade]W swojej pracy skupiałem się na białku zwierzęcym, ze szczególnym uwzględnieniem wartości dodanej naszego największego eksportu produktów rolno-spożywczych w Australii, czyli czerwonego mięsa.
[Image changes to show an aerial view of a herd of cows, and then the image changes to show a close view of cows in a paddock]Jednym z wyzwań stojących przed produkcją zwierzęcą są gazy cieplarniane i inne czynniki wpływające na środowisko.
[Image changes to show a facing close view of cows looking through a fence, and then the image changes to show a cow sitting in green grass]Musimy więc wziąć to pod uwagę, aby mieć pewność, że otrzymujemy od zwierzęcia to, co najlepsze.
[Image changes to show a close view of Aarti talking to the camera, and then the camera zooms out a little on Aarti]W tuszy tylko 40 do 45% stanowi mięso.
[Image changes to show a close view of Aarti talking to the camera]Osiemdziesiąt procent tego to tak zwane mięso przetworzone, czyli mięso, którego następnie użyjesz do mielenia wołowiny lub zrobienia z niego burgerów.
[Images move through to show a close view of minced red meat, and then a close view of cubed red meat being cooked]Dlatego szukamy wartości dodanej do przetworzonego mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego.
[Images move through to show a lump of red meat being sliced, and then red meat being placed into a freezer]Jednym z wyzwań stojących przed mięsem jest konieczność przechowywania go w lodówce lub zamrożeniu, aby zachować jego przydatność do spożycia.
[Images move through to show a butcher placing meat into the shop counter display, meat being packed into a bag, and then a close view of beef jerky]Mięso jako takie nie jest trwałe. Jedyną formą mięsa, jaką można dostać na półkach i którą można dostać w supermarkecie, jest suszona wołowina.
[Images move through to show a shopper selecting meat from a shelf, butchers working on cutting up meat, and then mince falling into a bowl]Próbujemy sprowadzić mięso do miejsca, które w tej chwili tak naprawdę nie istnieje. Próbujemy więc przekształcić mięso w uniwersalne białko.
[Images move through to show Aarti talking to the camera, a close view of Aarti talking to the camera, a close view of protein powder in a jar, and a view looking down on the powder in the jar]Bierzemy nasze przetworzone mięso, które jest naszym mięsem o niskiej wartości, dodajemy do niego enzymy, rozkładamy białko, przechodzimy szereg procesów separacji i otrzymujemy proszek, który jest bezwonny, bezbarwny i neutralny w smaku .
[Images move through to show a hand running through the powder, a male taking a protein ball from a plate and eating it, protein bars on a board, and raw mince and protein balls on plates side by side]Wykorzystujemy ten wysokobiałkowy proszek, który produkujemy w produktach o wartości dodanej, takich jak kulki proteinowe, koktajle proteinowe i batony proteinowe, a białko to może być stosowane w celu zastąpienia białek pochodzenia mlecznego i białek roślinnych.
[Image changes to show Aarti talking to the camera, and then the image changes to show a close view of Aarti talking to the camera]Kiedy opracowujemy innowacje w dziedzinie żywności, bardzo ważne jest, aby wziąć pod uwagę preferencje i potrzeby konsumentów.
[Image changes to show powder being put in a conical flask, and then the image changes to show mince and protein balls on two plates side by side]Służy do tego podawanie mięsa w suchej, trwałej formie, zawierającej dużą ilość składników odżywczych.
„Całkowity miłośnik kawy. Miłośnik podróży. Muzyczny ninja. Bekonowy kujon. Beeraholik.”
More Stories
Prognoza cukrzycy w Australii w 2024 r. | Wiadomości o Mirażu
„Gorąca sauna żabia” pomaga australijskim gatunkom w walce ze śmiercionośnym grzybem
Model sztucznej inteligencji poprawia reakcję pacjentów na leczenie raka