Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Reeling in the Spears: 10 wiosennych przepisów na szparagi za 1 dolara |  Australijskie jedzenie i napoje

Reeling in the Spears: 10 wiosennych przepisów na szparagi za 1 dolara | Australijskie jedzenie i napoje

Sezon na szparagi w pełni, a w tym roku w Australii warunki uprawy były szczególnie dobre. Ponieważ dostępne są wysokiej jakości, niedrogie pęczki, niektórzy sklepy spożywcze sprzedają zielone włócznie po specjalnej cenie za zaledwie 1 dolara za pęczek. Oto, co zrobić z najważniejszymi wskazówkami na wiosnę.

(na zdjęciu powyżej)

Jeśli możesz owinąć szparagi boczkiem, z pewnością możesz zrobić to samo z dżemem. To proste, ale eleganckie danie – gotowane na parze noworoczne włócznie z dżemem, chrupiące jajka, słoneczną stroną do góry, posypane szczypiorkiem, oliwą z oliwek, solą i pieprzem na koniec. Warzywa, jajka i szynka – trio idealne.

Wciąż na pokładzie pociągu ze szparagami na parze przepis Nigela Slatera obejmuje klasyczny dodatek – majonez – i dodaje białe miso dla dodatkowej złożoności. Następny przystanek: szparagi gotowane na parze z dzikim czosnkiem.

Rudy ma do dyspozycji tagliapontarelle – włoską przecinaczkę do sieci – która kroi jej szparagi w zadowalające wstążki. Możesz zrobić to samo z nożem i deską do krojenia, chociaż proces będzie wolniejszy i mniej skomplikowany.

Tagliapuntarelle czy nie, rezultatem jest wiosenna rozkosz: długie szparagi, jeszcze dłuższe spaghetti i sos emulsyjny z cytryny i masła.

Erupcja szparagów
Erupcja szparagów Meera Sudha. Zdjęcie: Louise Hager/The Guardian. Stylizacja potraw: Emily Kidd. Projekt rekwizytu: Louie Waller. Asystentka ds. jadalni: Katie Gilhooly. Asystent fotografa: Sam Reeves.

„Strona jest w nazwie, ale jest gwiazdą na stole” – pisze Sudha i łatwo zrozumieć, dlaczego. Jej przepis przypomina smaki Kerali i zaczyna się od mieszanki liści curry, kminku i nasion gorczycy, następnie dodaje złotą cebulę i imbir, a następnie smaży pomidory, orzechy nerkowca i szparagi. Wykończ sokiem z cytryny i wiórkami kokosowymi, aby uzyskać osobne danie warzywne.

Zaslavsky nadał pożywnemu gruzińskiemu daniu z ryżu sezonową aktualizację, przygotowaną w połowie tygodnia, ze szparagami i bobem zamiast tradycyjnej jagnięciny oraz łamanym ryżem, aby przyspieszyć czas gotowania. Rezultatem jest wyjątkowo puszyste shila palavi, turbodoładowane adjika (pasta przyprawowa), o smakach przypominających risotto primavera z wiosennych produktów.

READ  Sprzedaż biletów „Marvels” jest najniższa w historii MCU
Tarta szparagowa autorstwa Felicity Cloke
Tarta szparagowa autorstwa Felicity Cloke Zdjęcie: Robert Billington/The Guardian. Stylizacja potraw: Lucy Ruth Hathaway.

Ta tarta wygląda imponująco, pisze Klock, ale tak naprawdę to bardziej „misja montażowa”. Możesz przygotować ciasto od podstaw. Jeśli jednak Twoim postanowieniem na 2023 rok jest pracować mądrzej, a nie ciężej, kupowany w sklepie Shortcrust jest Twoim przyjacielem. Następnie pozostaje już tylko pieczenie ciasta w ciemno, przygotowanie nadzienia (puree ze szparagów, mieszanka jajek i śmietanki oraz odrobina sera) i pomysłowe udekorowanie wierzchu najlepszymi włóczniami.

Krojenie szparagów w krążki jest sprzeczne z intuicją, więc po co niszczyć te smukłe łodygi i kwitnące końcówki? Ale z plackami ze szparagami, koperkiem i ricottą trudno polemizować. Zwłaszcza jeśli, jak radzi Slater, smażysz w odpowiednim czasie, tak aby były złociste na zewnątrz, ale nadal miękkie i kremowe w środku.

Placki ze szparagami i ricottą
Placki ze szparagami i ricottą Nigela Slatera. Zdjęcie: Jonathan Lovekin/The Observer

W języku tajskim szparagi nazywane są „nohr mai farang”: obcy bambus. „W tym kontekście rozsądne jest traktowanie ich jak małych pędów bambusa” – pisze Anderson, który zaleca szybkie gotowanie, możliwie najbliżej ich „naturalnego stanu”. Odetnij zdrewniałe końcówki, ogol twardą zewnętrzną skórkę, pokrój je w plasterki wielkości kęsa i umieść na gorącej patelni z czosnkiem, sosem ostrygowym, mirinem i octem śliwkowym. Można podać jako danie warzywne w ramach bankietu; Jeśli chodzi o białko, dobrym dodatkiem będzie twarde tofu lub krewetki.

Sałatka ze szparagów i mimozy
Sałatka ze szparagami i mimozą od Anny Jones. Zdjęcie: Essie Crocker/The Guardian

Słowo „mimoza” może oznaczać wiele rzeczy: rodzaj kwitnącego drzewa, sałatkę, ulubiony koktajl tzw. „niekończących się brunchów”. Tutaj wskazuje na winegret Jonesa z octu winnego, musztardy Dijon i szalotki, który doskonale komponuje się z gotowanymi na parze szparagami i – jeśli uda ci się je znaleźć – kiełkami brokułów.

Zima może się skończyła, ale sezon na zupy jeszcze nie (i według moich książek nigdy nie będzie). Slater opisuje ten przepis jako częściowo zupa, częściowo gulasz warzywny, aksamitny z mlekiem kokosowym i skrobiową białą fasolą, ziemisty z kurkumą i mieloną kolendrą, wzmocniony szparagami, cytryną i delikatnymi ziołami. Delektuj się nią po łyżce z wdzięcznością, machając chochelką i krzycząc: Niech żyje zupa!

READ  Światowej sławy szef kuchni Nobu Matsuhisa je kolację w nowej restauracji Gibney w Cottesloe z restauratorem Georgem Kellesem