Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

10 restauracji w Sydney gotowych do wypróbowania

10 restauracji w Sydney gotowych do wypróbowania

Kto powiedział, że konserwy muszą pochodzić z Morza Śródziemnego? Te wszechstronne delikatesy łączą różne rzeczy i dają ekscytujące rezultaty.

Bianca Hrova

Yangga nazywa siebie delikatesami, ale na półkach nowego sklepu Chatswood nie znajdziesz kółek serowych, wędlin ani korniszonów. Zamiast tego rodzina Yang napełniła lodówkę paczkowanymi koreańskimi produktami spożywczymi Banchan (Dodatki), takie jak kimchi, jajka marynowane w soi i fast foody, takie jak japchae (smażony makaron) i grillowany węgorz.

Yangga Korea Deli w Chatswood to część nowego rodzaju delikatesów w Sydney.
Yangga Korea Deli w Chatswood to część nowego rodzaju delikatesów w Sydney.Jamesa Brickwooda

„Historycznie [the word deli isn’t] „Jest to powiązane z kuchnią koreańską, ale spodobała nam się podstawowa idea delikatesów i chcieliśmy zaoferować koreańską wersję tego konceptu” – mówi Jenny Kim, właścicielka firmy Yanga wraz z mężem Jun-Kyu (Chris) Yangiem i jego rodzice, Heejung. Yang, Jihe Yang i jego siostra Yuli Yang.

Kolorowa parada banchanów w Yanga.
Kolorowa parada banchanów w Yanga.Jamesa Brickwooda

To jedna z coraz większej liczby firm w Sydney, które przełamują schemat tradycyjnej kuchni europejskiej. Niektóre, jak Yanga, mają znajome cechy charakterystyczne (marynaty, plasterki mięsa, dania gotowe) o różnych smakach. Inni, jak Marani's Deli w Newtown, nie zgadzają się jedynie z wieczornymi dodatkami, takimi jak degustacje wina i grupowe zajęcia plastyczne. Są też zaskakujące restauracje, takie jak Uncut Seafood Delicatessen w Bondi czy Kerbside Eatery w Edmondson Park, które rodzą pytanie, czym w ogóle jest delikatesy?

Kim mówi prosto: „Słowo deli pochodzi od francuskiego słowa Smakołyk Co znaczy [delicacy, or in other words] Pyszne rzeczy, czyli to, co staramy się dostarczać naszym klientom.

Oto 10 nowych i niedocenianych restauracji w Sydney, które warto wypróbować, od baru kanapkowego w stylu uzbeckim po przytulną knajpkę prosciuteria.

Delikatesy Marani's w Newtown.
Delikatesy Marani's w Newtown. Dextera Kima

Delikatesy Marani, Newtown

Właściciel kuchni, Alexandre Greenwiller, projektując Marani Deli, zainspirował się piwnicą swoich francuskich dziadków. „Zaopatrzone w domowe przetwory i lokalnie uprawiane zapasy, piwnice te służą jako ogromna spiżarnia dla całej rodziny, ale także miejsce do gromadzenia i żucia (w pełni przetworzonego) tłuszczu” – mówi. Urocze wnętrza kryją się za nowoczesnym podejściem: Grenouiller oferuje starannie wyselekcjonowany wybór produktów francuskich, włoskich i gruzińskich oraz szereg wydarzeń skupiających się na społeczności, takich jak grupowe degustacje wina i wieczory ilustracji z przewodnikiem.

READ  Badania kwantowe odkrywają tajemnicę nadprzewodnictwa wysokotemperaturowego

Musisz spróbować: Pakiet Raclette Party (35 USD za osobę), obejmujący trzy rodzaje sera raclette, plastry wędlin i korniszony. Możliwość zamówienia na wynos, możliwość wypożyczenia maszyny do raclette.

Sklep 7-8, 80 Wilson Street, Newtown, maranideli.com.au

Pyszne kanapki w Kerbside Eatery w Wetherill Park.
Pyszne kanapki w Kerbside Eatery w Wetherill Park.dostarczone

Restauracja Curbside, Edmondson Park

Kerbside Eatery to nowoczesne połączenie amerykańskiej restauracji, delikatesów i deser baru – miejsce, w którym dostaniesz bułki i wędliny w stylu Chicago na wynos lub zasiądziesz do pełnego posiłku. Ułożone w stosy kanapki, smażone paski kurczaka (zalane specjalnym domowym sosem) i serniki na paluszkach to dania specjalne — rodzaj pysznych, bogatych, smażonych w głębokim tłuszczu smakołyków, które wyglądają naprawdę smakowicie w mediach społecznościowych. Odpręż się w sklepie Edmondson Park, otwartym w listopadzie przez rodzeństwo Jonathana i Gabrielle Israfil.

Musisz spróbować: Zapiekanka z gorącym kurczakiem w miodzie (17,50 USD) zawiera smażonego kurczaka, panierowane pikle, masło, sałatę i ziołowy sos jogurtowy w miękkiej bułce.

Parada 52 żołnierzy, Edmondson Park, kerbsideeatery.com.au

Bar Mammoni przekształcił się w makaroniarnię i delikatesy.
Bar Mammoni przekształcił się w makaroniarnię i delikatesy.Yusuke Ohba

Bar Mamouni, Okrągłe Nabrzeże

W maju Bar Mammoni przeszedł od serwowania przez cały dzień dań kuchni włoskiej do baru z makaronami i delikatesami. Obecnie jest to zwykłe rozszerzenie popularnej siostrzanej restauracji Grana — oferująca ręcznie zwijany makaron i lasagne do domu (od 4,50 USD) lub gotowane miski makaronu z prostymi sosami (takimi jak rigatoni a la wódka lub cacio e pepe) za ułamek ceny pieniądze. Cena restauracji. W dniach 3–7 czerwca w godzinach 11:30–15:00 dania z makaronu będą dostępne za połowę ceny, zaczynając od 9 dolarów. Wypatruj domowych sosów do makaronów, które pojawią się na półkach w nadchodzących tygodniach.

Musisz spróbować: Lasagne Mapo (19 USD za 500 g lub 34 USD za 1 kg) z kurczakiem, koprem włoskim i ziarnami pieprzu syczuańskiego.

Kupuj 3 Loftus Lane, Sydney, barmammoni.sydney

kanapka
Kanapka „Risky Brisket” w MLK Deli. dostarczone

MLK Daily, Surry Hills

Na ulicy o szarych fasadach MLK Deli reprezentuje jasny błękit nieba Uzbekistanu, środkowoazjatyckiego kraju słynącego z olśniewających niebieskich mozaikowych pomników. Założycielka Deli, Mira Karakili, nauczyła się gotować uzbeckie potrawy z dzieciństwa, aby złagodzić tęsknotę za domem podczas wybuchu koronaawirusa, i znalazła radość w karmieniu innych. Dwa lata później, po zmianie kariery, serwuje kanapki z kurczakiem po uzbecku swojej matki, domowym mostkiem męża i dwukrotnie pieczonym czekoladowo-brązowym ciastem swojej najlepszej przyjaciółki. „Jedzenie jest przedłużeniem miłości i troski o innych i to właśnie zainspirowało mnie do otwarcia MLK” – mówi Karakili.

READ  Humane AI PIN: rewolucyjne urządzenie do noszenia w świecie wolnym od smartfonów

Musisz spróbować: Kanapka „Risky Brisket” (22,90 USD) składa się z wolno gotowanego mostka, kiszonej kapusty, sera szwajcarskiego i sosu MLK House na organicznej ciabatcie żytniej.

168 Campbell Street, Surry Hills, instagram.com/mlk.deli

Nieokrojone owoce morza, Bondi

Rodzeństwo Nick, Jack i Kaitlyn Lucas to czwarte pokolenie handlarzy ryb stojących za Uncut Seafood Delicatessen. Zostało otwarte pod koniec kwietnia i oferowało szeroką gamę punktów sprzedaży detalicznej, dań na wynos i restauracji, w tym stanowisko do obierania ostryg, ławkę z sashimi i dziesiątki domowych produktów, takich jak wędzony łosoś, marynowana ośmiornica i taramasalata (ta ostatnia potrawa została przekazana z greckiego babcia). Talerze są proste i świeże i obejmują takie opcje, jak ciasto z krewetkami na zimno, placki z łososiem w bekonie i grillowana ryba z chlebem pita i warzywami sezonowymi.

Musisz spróbować: Marynowana ośmiornica z sałatką ziemniaczaną (19 USD).

135 Bondi Road, Bondi, instagram.com/uncutseafooddelicatessen

Kanapki Focaccia w Deli/Sia, Forest Lodge.
Kanapki Focaccia w Deli/Sia, Forest Lodge.dostarczone

Daily/Sia, Leśna Chata

Robione na zamówienie kanapki panini są głównym tematem DeLizia, małego sklepu z kanapkami inspirowanego delikatesami, który został otwarty w styczniu na słonecznym narożnym tarasie. Właścicielka Lina Alam układa swoje kanapki po włosku ze składnikami takimi jak pesto pistacjowe, bita ricotta, pecorino, figi i prosciutto i podaje je na grubych kromkach cienkiego, domowego chleba. Bądź na bieżąco z produktami detalicznymi Alame, które mają trafić na półki jeszcze w tym roku.

Koniecznie spróbuj: Da Vinci Signature Sandwich (16,90 USD) z prosciutto, mozzarellą bawolą, pesto bazyliowym, pomidorami, rukolą i polewą balsamiczną.

Parfait z wątróbki drobiowej, terrina, rillettes i pasztet en croute będą dostarczane z Loulou's w North Sydney do Onna.
Parfait z wątróbki drobiowej, terrina, rillettes i pasztet en croute będą dostarczane z Loulou's w North Sydney do Onna.dostarczone

Onna, północne Sydney

Cóż, będziesz musiał poczekać kilka tygodni, zanim odwiedzisz Sol i Una (Soluna), nowe lokale w North Sydney od grupy hotelarskiej stojącej za restauracjami bez ograniczeń Loulou Bistro i Poetica. To zestawienie ze sobą miejsc, które razem tworzą wyjątkowe doznania delikatesowe: z jednej strony w Onnie można kupić domowe sery, domowe makarony, wędliny i parfaity; Natomiast w Seulu można zjeść gotowe kanapki, konserwy rybne i kieliszki wina. Otwarcie Una zaplanowano na 18 czerwca, a następnie na koniec miesiąca Sol.

READ  Technologia plazmowa zwiększa efektywność ekstrakcji litu

Musisz spróbować: EBLT (16 USD) z pokruszonym bakłażanem, boczkiem, sałatą i soju pomidorowym na domowym pieczywie orkiszowym.

168 Walker Street, północne Sydney, soluna.sydney

Kanapka Reubena w Deli Republic w Rosebery.
Kanapka Reubena w Deli Republic w Rosebery. dostarczone

Daily Republic, Rosebery

Delikatesy i sklep spożywczy Rosebery przeszły niezauważone od otwarcia w 2022 r., ale warto zwrócić na nie uwagę ze względu na pyszne domowe mięsa (takie jak mortadella nduja), szeroką gamę lokalnych serów (takich jak Goldstreet Dairy od byłego szefa kuchni Poly i autora książki kucharskiej Colin Woods) i ponieważ Jedno z niewielu miejsc w Sydney, gdzie można spróbować poutine (słynnej kanadyjskiej przekąski z gorącymi frytkami, domowym sosem i waniliowym twarogiem bawolym). Właściciele Nenad Djuric i Adele Di Bella to byli cukiernicy, którzy pracowali w Est. i Mesyna, więc przy okazji będziesz mieć ochotę na kawałek rosyjskiego ciasta miodowego.

Musisz spróbować: „Nduja mortadella w robionej na zamówienie kanapce panini.

10/61-71 Mentmore Street, Rosebery, delirepublic.au

Rodzina Yang stojąca za Yanga Korean Daily: Jenny Kim, Jun Kyu (Chris) Yang, jego rodzice Heejung (Jin) Yang i Jehee (Jun) Yang.  Siostry Yuli Yang nie ma na zdjęciu.
Rodzina Yang stojąca za Yanga Korean Daily: Jenny Kim, Jun Kyu (Chris) Yang, jego rodzice Heejung (Jin) Yang i Jehee (Jun) Yang. Siostry Yuli Yang nie ma na zdjęciu.Jamesa Brickwooda

Yanga koreański dziennik, Chatswood

Pięciu członków rodziny Yang zebrało się, aby otworzyć pierwszy koreański delikates w Sydney na Rodos, a następnie w grudniu otworzył drugi sklep w Chatswood. To mały, stylowy sklep ze znanymi działami z produktami chłodzonymi i suchymi oraz produktami na wynos, przygotowywanymi codziennie na świeżo. Różnica polega na jedzeniu – typowe europejskie kanapki, wędliny i sery zastąpiono koreańską zupą, daniami z ryżu i marynowanymi warzywami. Tradycyjny koreański posiłek składa się z dania głównego i kilku dodatków (tzw. Banchan), a Yangga oferuje opcje „wybierz i wymieszaj”, takie jak kimchi, eomuk bokkeum (smażone ciasto rybne) i jajka sojowe.

Musisz spróbować: Omlet Kimbap (12 USD), czyli bułka sushi w stylu koreańskim z omletem, ciastem rybnym i marynowaną rzodkiewką.

B002/365 Victoria Street, Chatswood, instagram.com/yanggafoods

Założyciele PorkaTroya Filippo Lepiscopo i Gabriele Barbanti.
Założyciele PorkaTroya Filippo Lepiscopo i Gabriele Barbanti. dostarczone

Porcatroia w Newtown

Weterani hotelarstwa Filippo Lepiscopo (dawniej główny sommelier w Rockpool Bar & Grill) i Gabriele Barbante (dawniej Ventuno i Seta) po cichu otworzyli Porkatroya na King Street w połowie kwietnia. To jest smaczniejszew pobliżu – Inspirowali się małymi Prozoteria Z regionalnych Włoch, aby stworzyć przytulną przestrzeń do spotkań z przyjaciółmi przy świeżo grillowanych stekach, grillowanych bułkach porchetta i pysznych butelkach czerwonego wina. A co do imienia? Cóż, to gra słów, slangowe włoskie wyrażenie, które oznacza coś w rodzaju „Do cholery!”

Musisz spróbować: Talerz wędlin Porcatroia dla dwojga (52 USD) z obfitymi porcjami krojonego mięsa, oliwek i pikli.

Ulica Królewska 526, Newtown, instagram.com/porkatroyanewtown

Recenzje restauracji, aktualności i najgorętsze otwarcia prosto na Twoją skrzynkę odbiorczą.

Subskrypcja

Od naszych partnerów