Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Duże badanie wykazało, że dieta wegetariańska ma tylko 30% wpływu na środowisko diety bogatej w mięso

Duże badanie wykazało, że dieta wegetariańska ma tylko 30% wpływu na środowisko diety bogatej w mięso

Wiemy, że mięso ma ogromny wpływ na planetę, a diety roślinne są bardziej zrównoważone środowiskowo. Ale w jaki dokładnie sposób żywność, którą spożywamy, wpływa na skutki dla środowiska i jaka jest różnica między dietą wegetariańską w porównaniu z dietą bogatą w mięso, a nawet dietą ubogą w mięso?

Przebadaliśmy dane żywieniowe 55 000 osób i powiązaliśmy to, co jedli lub pili, z pięcioma kluczowymi wskaźnikami: emisją gazów cieplarnianych, użytkowaniem gruntów, zużyciem wody, zanieczyszczeniem wody i utratą różnorodności biologicznej. Nasze wyniki zostały już opublikowane w żywność natury. Odkryliśmy, że wegetarianie mają tylko 30% wpływu diety na środowisko osób jedzących duże ilości mięsa.

Dane żywieniowe pochodzą z dużego badania w Rak i odżywianie który śledzi te same osoby (w sumie około 57 000 w całej Wielkiej Brytanii) od ponad dwóch dekad. Ci, którzy uczestniczyli w naszym badaniu, zgłosili, co jedli i pili w ciągu 12 miesięcy, a następnie podzieliliśmy ich na sześć różnych grup: wegetarian, wegan, rybożerców oraz nisko, średnio i wysoko mięsożernych na podstawie ich zgłaszanych nawyków żywieniowych.

Następnie połączyliśmy ich raporty żywieniowe z zestawem danych zawierającym informacje o wpływie na środowisko 57 000 produktów spożywczych. Co najważniejsze, zestaw danych uwzględniał sposób i miejsce produkcji żywności — na przykład marchew wyhodowana w szklarni w Hiszpanii będzie miała inny efekt niż marchew wyhodowana na polu w Wielkiej Brytanii. Opiera się to na wcześniejszych badaniach, które zakładają na przykład, że każdy chleb, każdy stek lub lasagne mają taki sam wpływ na środowisko.

Uwzględniając więcej szczegółów i niuansów, byliśmy w stanie wykazać z większą pewnością, że różne diety mają różny wpływ na środowisko. Odkryliśmy, że nawet najmniej zrównoważona dieta wegańska była bardziej przyjazna dla środowiska niż najbardziej zrównoważona dieta mięsożerców. Innymi słowy, uwzględnienie obszaru pochodzenia i metod produkcji żywności nie przesłania różnic w wpływie środowiska między grupami dietetycznymi.

READ  Nowozelandzcy wspinacze przetrwają lawinę i burze śnieżne dzięki jaskiniom śnieżnym i mosley barom | Nowa Zelandia

Wegetarianin kontra mięsożerca

Nic dziwnego, że diety zawierające więcej pokarmów pochodzenia zwierzęcego mają większy wpływ na środowisko. Na jednostkę spożywanej żywności mięso i produkty mleczne mają od trzech do 100 razy większy wpływ na środowisko niż pokarmy roślinne.

wykres słupkowy
Związane z dietą emisje trzech gazów cieplarnianych – dwutlenku węgla, metanu (CH4) i podtlenku azotu (N2O) – w porównaniu z osobami jedzącymi dużo mięsa.
Scarborough i in., Nature FoodI Autor przedstawił

Może to oznaczać ogromne różnice między dwiema skrajnościami, weganami i mięsożercami. Na przykład wegetarianie w naszym badaniu mieli tylko 25% wpływu dietetycznego osób jedzących dużo mięsa na emisję gazów cieplarnianych. To dlatego, że mięso zajmuje więcej ziemi, co oznacza większe wylesianie i mniej węgla przechowywanego w drzewach. Wiele nawozów (zwykle produkowanych z paliw kopalnych) stosuje się do karmienia roślin, które karmią zwierzęta. A ponieważ krowy i inne zwierzęta emitują gazy bezpośrednio.

To nie tylko emisje. W porównaniu z mięsożercami, wegetarianie mieli również tylko 25% wpływu użytkowania gruntów na dietę, 46% zużycia wody, 27% zanieczyszczenia wody i 34% różnorodności biologicznej.

Nawet diety o niskiej zawartości mięsa miały tylko około 70% wpływu na większość pomiarów środowiskowych diet bogatych w mięso. To ważne: nie musisz być całkowicie weganinem ani nawet weganinem, aby zrobić ogromną różnicę.

globalny wpływ

Odkrycia te są kluczowe, ponieważ szacuje się, że dieta jest odpowiedzialna za około 30% globalnej emisji gazów cieplarnianych, 70% światowego zużycia słodkiej wody i 78% zanieczyszczenia słodkiej wody. wokół Trzy czwarte ziemi na świecie jest wolne od lodu Wpływ na to miało użytkowanie przez ludzi, głównie rolnictwo i zmiany użytkowania gruntów, takie jak wylesianie, które jest głównym źródłem utraty różnorodności biologicznej.

W Wielkiej Brytanii jedz mięso spadła w ciągu dekady do 2018 rale aby osiągnąć cele środowiskowe, brytyjska Narodowa Strategia Żywnościowa i Komitet ds. Zmian Klimatu zalecają dalszą redukcję o 30% do 35%.

READ  Nauczyciele z Południowej Australii odkładają planowany strajk w związku z planem powrotu do szkoły COVID-19

Wybory, których dokonujemy w odniesieniu do tego, co jemy, są sprawą osobistą. Są to głęboko zakorzenione nawyki i mogą być trudne do zmiany. Ale nasze badanie i inne nasze badania nadal umacniają dowody na to, że dieta ma ogromny globalny wpływ na środowisko i zdrowie, który można zmniejszyć, przechodząc na diety oparte w większym stopniu na roślinach. Mamy nadzieję, że nasza praca zachęci decydentów do podejmowania działań, a ludzi do dokonywania bardziej zrównoważonych wyborów, jednocześnie jedząc coś pożywnego, niedrogiego i smacznego.