Ser jest pełen zdrowego białka i wapnia, ale zawiera również tłuszcze nasycone i sól. Według British Heart Foundation 30-gramowy kawałek sera cheddar może zawierać więcej soli niż paczka chipsów ziemniaczanych.
Poziomy tłuszczów nasyconych są na ogół wyższe cholesterol Zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Istnieje jednak coraz więcej dowodów na to, że ser ma „efekt matrycy”, który w pewnym stopniu chroni nas przed szkodliwym działaniem tłuszczów nasyconych.
Większość serów jest przygotowywana przy użyciu enzymu zwanego chymozyną, który powoduje ścinanie mleka. Niektóre świeże sery, takie jak twaróg, są wytwarzane z kwasem. Inne, takie jak paneer, używają kombinacji ciepła i kwasu. Sposób produkcji sera wpłynie na jego trawienie.
Pokazało to kanadyjskie badanie przeprowadzone w 2017 roku na 43 zdrowych ochotnikach Tłuszcz z twarogu był trawiony szybciej I jest do bani z cheddarem. Naukowcy zasugerowali, że małe kropelki tłuszczu w serze śmietankowym mogą być dostępne dla enzymów trawiących tłuszcz w organizmie.
W 2018 roku oddzielne badanie przeprowadzone przez zespół z University College Dublin właśnie to wykazało Jedzenie sera znacznie obniżyło poziom cholesterolu niż gdy jego składniki, takie jak masło, białko i wapń, były brane oddzielnie. Niech więc Matrix Effect będzie Twoją wymówką, by sobie pofolgować.
Czytaj więcej:
Prośba: Agnes Cunningham, Fife
Aby przesłać pytania, napisz do nas na [email protected] (nie zapomnij podać swojego imienia i nazwiska oraz lokalizacji)
„Całkowity miłośnik kawy. Miłośnik podróży. Muzyczny ninja. Bekonowy kujon. Beeraholik.”
More Stories
Prognoza cukrzycy w Australii w 2024 r. | Wiadomości o Mirażu
„Gorąca sauna żabia” pomaga australijskim gatunkom w walce ze śmiercionośnym grzybem
Model sztucznej inteligencji poprawia reakcję pacjentów na leczenie raka