Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Grudzień to czas świętowania |  Wiadomości, sport, praca

Grudzień to czas świętowania | Wiadomości, sport, praca

Gulasz z soczewicy z warzywami śródziemnomorskimi (zdjęcie dostarczone – Ivona Express)

Pogoda jest zimna. Dni są krótkie i szare. Noce są długie. Ale nadszedł czas na świąteczną radość! Świętuj z jedzeniem!

To Chanuka, ale obchody Bożego Narodzenia, Bożego Narodzenia, Kwanzaa i Nowego Roku są tuż za rogiem.

Amerykanie wywodzą się z wielu tradycji kulinarnych – nasi przodkowie pochodzili z całego świata.

Żydzi środkowoeuropejscy świętują cud oleju chanukowego z plackami ze smażonych ziemniaków. Dla słodszego przysmaku można je również przygotować z innymi warzywami, takimi jak marchewka czy pasternak. Wiele innych smażonych potraw, takich jak pączki z galaretką, jest częścią uczty.

W wielu kulturach Europy Północnej popularne są obchody przesilenia (zwane również Saturnalia lub Yule). Jemioła, płyta bożonarodzeniowa, śpiew i taniec to część tradycji skandynawskich. Rzymianie odpoczywali i wymieniali prezenty w Saturnaliach.

Żywność skupia się na jesiennych zbiorach — korzenie, jabłka, owsianka, wieprzowina i oczywiście gorąca zupa, która rozgrzeje Cię przed chłodnymi zimowymi dniami. Gorący cydr doprawiony gałką muszkatołową i imbirem – zwany także Wassail (tłumaczony jako „dobry”) – jest popularnym napojem. Zwyczaj noszenia tego pikantnego trunku z domu do domu podczas śpiewania piosenek jest czymś, co wyprzedza współczesne kolędy.

Prezenty świąteczne na całym świecie to mince pie (Anglia), Bouches de Noel (Francja), skradzione (Niemcy), Milomakarona (Grecja), makosh i (Węgry).

Ryba jest tradycyjnie spożywana jako główny posiłek w Wigilię we Włoszech, Polsce, Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej. Na Filipinach wymyślna uczta bożonarodzeniowa często obejmuje pieczoną świnię w całości.

Kwanzaa to słowo suahili oznaczające pierwszy owoc. Święto to pomysł dr Maulana Karenga, profesor Black Studies na Uniwersytecie Kalifornijskim w Long Beach. To próba zjednoczenia czarnej społeczności. Zapalane są świece, wymieniane są opowieści i wiersze, a siedem zasad Kwanzaa jest omawianych każdego wieczoru podczas świątecznego posiłku.

Popularne potrawy to ciastka ze słodkich ziemniaków, chleb kukurydziany, narcyz z kurczaka, zupa orzechowa (pyszne danie z Afryki Zachodniej), sum Cajun, afrykańskie jedzenie kreolskie, fasola i ryż. Popularnymi dodatkami są kapusta, sałatka kwanzaa, okra i gulp ryż.

READ  Wiadomości o drużynie, Runda 13, W domu i na wyjeździe, Tytani kontra Kowboje, Pantery kontra Buldogi, Morskie Orły kontra Wojownicy, Poszukiwacze kontra Koguty, David Fifita, Karl Lawton, Jason Saab, Pochodzenie

Tradycyjne desery Kwanzaa obejmują ambrozję, ciasto kokosowe, batoniki ze słodkich ziemniaków, brzoskwiniowy szewc i babkę z mango.

Kulminacją świąt grudniowych są oczywiście obchody sylwestrowe ostatniego dnia roku.

W Wietnamie ciasto ryżowe nadziewane wieprzowiną, fasolą i innymi przysmakami bahn chong jest tradycyjnym przysmakiem noworocznym. Koreańczycy świętują Nowy Rok tradycyjną zupą kimchi i ciastem ryżowym (dokguk).

W Portugalii, Hiszpanii, Włoszech i niektórych częściach Ameryki Łacińskiej o północy spożywa się 12 winogron, aby zapewnić szczęście w nadchodzącym roku.

Włosi świętują soczewicę. Rosół z warzyw i soczewicy to częsty sylwestrowy posiłek. Soczewicę i fasolę, jako symbole bogactwa, spożywa się w Brazylii i we Włoszech. Wieprzowina jest popularna w Austrii, gdzie prosię uważane jest za symbol szczęścia. W Polsce i Niemczech śledź je się o północy na szczęście. W Holandii na słodki Nowy Rok spożywa się specjalny tort Olle Bollen. W Ameryce przekąski i przekąski są normą na przyjęciach sylwestrowych.

Średni warzywny bulion z soczewicy

To bogate w błonnik, niskotłuszczowe danie wegetariańskie lub wegańskie (pomiń parmezan) nadaje się zarówno do tradycyjnego bezmięsnego posiłku wigilijnego we Włoszech, Hiszpanii i Portugalii, jak i na Sylwestra, gdzie soczewica symbolizuje monety.

Składniki:

1 łyżka oliwy z oliwek

1 duża cebula

1 łodyga selera

1/2 łyżeczki soli

1 średnia czerwona papryka

2 ząbki czosnku

1 1/2 szklanki suszonej soczewicy

1 liść laurowy

2 szklanki kostek dyni piżmowej

1 duży ziemniak

1 liść laurowy

1/2 funta zielonej fasoli lub 1/2 funta zielonej kapusty, bez szypułek

1 puszka (14,5 uncji) posiekanych pomidorów

1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii

1/2 szklanki świeżej posiekanej natki pietruszki (włoski)

Sól i pieprz

Świeżo starty parmezan (do podania)

Około 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki oliwek, do podania

kierunek:

Rozgrzej olej na dnie garnka do zupy na średnim ogniu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać. Posyp solą. Przykryj i gotuj. W międzyczasie umyj seler i pokrój w plasterki; Paprykę umyć, posiekać nasiona, posiekać i dodać. Czosnek obrać, posiekać i dodać.

READ  Mistrz mówi, że organizowanie gier w Chinach jest „nieodpowiedzialne”

Gdy warzywa będą dusić przez 10 minut, dodaj soczewicę, liść laurowy, orzechy włoskie, ziemniaki i 4 szklanki bulionu lub wody. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do wrzenia; Gotuj, aż soczewica i warzywa zmiękną, około 15 minut.

Dodaj fasolkę szparagową lub jarmuż (umyte z szypułek i umyte) oraz pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj kolejne 10 minut. Dodać bazylię i pietruszkę. Smakuj i dostosuj przyprawy według potrzeb.

Podawać w miseczkach lub miseczkach do zupy z chrupiącym włoskim chlebem lub bagietką. Podaj parmezan i oliwki do przybrania.

3-4 porcje.

Aby przygotować wolnowar: Włóż soczewicę, bulion i pozostałe składniki do garnka, z wyjątkiem oliwy z oliwek. Gotuj przez 10 godzin na małym ogniu. Dodaj oliwę z oliwek tuż przed podaniem.

Warzywa Duszone z Boczkiem

Gotowane warzywa są świetnym dodatkiem do każdego posiłku, ale dla Kwanzaa są to tradycyjne dania z Ameryki Południowej i Afroamerykańskiej.

Składniki:

2 lub 3 plastry bekonu (lub 1-2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia)

1 cebula

2 funty świeżych warzyw lub około 16 filiżanek. Zieloni mogą obejmować kapustę, rzepę, rzepę, buraki, boćwinę i kapustę pekińską

3-4 ząbki mielonego czosnku

1/4 szklanki złotych rodzynek

1/2 łyżeczki soli

1/2 szklanki bulionu lub wody

2 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego

Opcjonalnie: 1 puszka (14,5 uncji) posiekanych pomidorów; kostki gotowanego mięsa do serwowania; rozdrobniony ostry ser do podania

kierunek:

Warzywa umyć i grubo posiekać. Odstawić na durszlak.

Umieść boczek na głębokiej patelni o prostych ściankach lub misce z pokrywką. Gotuj na średnim ogniu do tłuszczu, około 10 minut. Wyjmij i osusz na ręcznikach papierowych. (Alternatywnie użyj oliwy z oliwek).

Dodaj cebulę do bulionu z boczku (lub oliwy), przykryj i smaż przez 5-10 minut, aż będzie miękka i złocista. Czosnek obrać, posiekać, dodać i gotować około minuty.

READ  Kapitan szkockiej drużyny hokejowej Forsyth nie skończył gardzić Tokio

Dodaj warzywa i rodzynki, posyp solą i mieszaj, aż zmiękną. Dodaj bulion, przykryj i gotuj 5 do 15 minut, aż zmiękną (zależy to od rodzaju zieleniny – boćwina i szpinak gotować mniej niż 5 minut; kapusta i kapusta może zająć 15 do 20).

Kruszonka w boczku konserwowym. Posyp octem. Jeśli używasz, dodaj pomidory i/lub wieprzowinę.

Podawać na gorąco. Uwielbiam to na ugotowanym makaronie.

Podstawowy szewc owocowy

Szewc brzoskwiniowy jest tradycyjny dla Kwanzaa. Ale szewc owocowy to świetny deser w każdej chwili!

Składniki:

5 szklanek plasterków brzoskwini w puszkach, odsączonych (lub 5 szklanek mrożonych jagód, rozmrożonych)

1 łyżka syropu klonowego

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

4 łyżki gorzkich

1/2 szklanki mleka

1 szklanka mąki

1 łyżka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

kierunek:

Rozgrzej piekarnik do 375 stopni Fahrenheita.

Masło lub olej 9„×9” naczynie do pieczenia.

Brzoskwinie (lub dowolny inny owoc) umieść na dnie naczynia do pieczenia. Posyp mąką kukurydzianą i posyp syropem klonowym.

W małym rondelku podgrzej mleko i masło, aż masło się rozpuści.

Miskę mieszam i łączę mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.

Dodaj mieszankę mleka i masła.

łyżka polewa owoce. Piecz przez 30 minut lub do złotego koloru.

——

Wielokrotnie nagradzany autor książek kucharskich „Garden Gourmet: Świeże, wspaniałe posiłki z Twojego ogrodu, CSA lub targu rolnego” Yvona Fast mieszka w Lake Clear i ma dwie pasje: gotowanie i pisanie. Można go znaleźć pod adresem www.yvonafast.com i uzyskać pod adresem [email protected] lub na Facebooku pod adresem Words Are My World.

Dzisiejsze najświeższe wiadomości i nie tylko w Twojej skrzynce odbiorczej