Pogoda jest zimna. Dni są krótkie i szare. Noce są długie. Ale nadszedł czas na świąteczną radość! Świętuj z jedzeniem!
To Chanuka, ale obchody Bożego Narodzenia, Bożego Narodzenia, Kwanzaa i Nowego Roku są tuż za rogiem.
Amerykanie wywodzą się z wielu tradycji kulinarnych – nasi przodkowie pochodzili z całego świata.
Żydzi środkowoeuropejscy świętują cud oleju chanukowego z plackami ze smażonych ziemniaków. Dla słodszego przysmaku można je również przygotować z innymi warzywami, takimi jak marchewka czy pasternak. Wiele innych smażonych potraw, takich jak pączki z galaretką, jest częścią uczty.
W wielu kulturach Europy Północnej popularne są obchody przesilenia (zwane również Saturnalia lub Yule). Jemioła, płyta bożonarodzeniowa, śpiew i taniec to część tradycji skandynawskich. Rzymianie odpoczywali i wymieniali prezenty w Saturnaliach.
Żywność skupia się na jesiennych zbiorach — korzenie, jabłka, owsianka, wieprzowina i oczywiście gorąca zupa, która rozgrzeje Cię przed chłodnymi zimowymi dniami. Gorący cydr doprawiony gałką muszkatołową i imbirem – zwany także Wassail (tłumaczony jako „dobry”) – jest popularnym napojem. Zwyczaj noszenia tego pikantnego trunku z domu do domu podczas śpiewania piosenek jest czymś, co wyprzedza współczesne kolędy.
Prezenty świąteczne na całym świecie to mince pie (Anglia), Bouches de Noel (Francja), skradzione (Niemcy), Milomakarona (Grecja), makosh i (Węgry).
Ryba jest tradycyjnie spożywana jako główny posiłek w Wigilię we Włoszech, Polsce, Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej. Na Filipinach wymyślna uczta bożonarodzeniowa często obejmuje pieczoną świnię w całości.
Kwanzaa to słowo suahili oznaczające pierwszy owoc. Święto to pomysł dr Maulana Karenga, profesor Black Studies na Uniwersytecie Kalifornijskim w Long Beach. To próba zjednoczenia czarnej społeczności. Zapalane są świece, wymieniane są opowieści i wiersze, a siedem zasad Kwanzaa jest omawianych każdego wieczoru podczas świątecznego posiłku.
Popularne potrawy to ciastka ze słodkich ziemniaków, chleb kukurydziany, narcyz z kurczaka, zupa orzechowa (pyszne danie z Afryki Zachodniej), sum Cajun, afrykańskie jedzenie kreolskie, fasola i ryż. Popularnymi dodatkami są kapusta, sałatka kwanzaa, okra i gulp ryż.
Tradycyjne desery Kwanzaa obejmują ambrozję, ciasto kokosowe, batoniki ze słodkich ziemniaków, brzoskwiniowy szewc i babkę z mango.
Kulminacją świąt grudniowych są oczywiście obchody sylwestrowe ostatniego dnia roku.
W Wietnamie ciasto ryżowe nadziewane wieprzowiną, fasolą i innymi przysmakami bahn chong jest tradycyjnym przysmakiem noworocznym. Koreańczycy świętują Nowy Rok tradycyjną zupą kimchi i ciastem ryżowym (dokguk).
W Portugalii, Hiszpanii, Włoszech i niektórych częściach Ameryki Łacińskiej o północy spożywa się 12 winogron, aby zapewnić szczęście w nadchodzącym roku.
Włosi świętują soczewicę. Rosół z warzyw i soczewicy to częsty sylwestrowy posiłek. Soczewicę i fasolę, jako symbole bogactwa, spożywa się w Brazylii i we Włoszech. Wieprzowina jest popularna w Austrii, gdzie prosię uważane jest za symbol szczęścia. W Polsce i Niemczech śledź je się o północy na szczęście. W Holandii na słodki Nowy Rok spożywa się specjalny tort Olle Bollen. W Ameryce przekąski i przekąski są normą na przyjęciach sylwestrowych.
–
Średni warzywny bulion z soczewicy
–
To bogate w błonnik, niskotłuszczowe danie wegetariańskie lub wegańskie (pomiń parmezan) nadaje się zarówno do tradycyjnego bezmięsnego posiłku wigilijnego we Włoszech, Hiszpanii i Portugalii, jak i na Sylwestra, gdzie soczewica symbolizuje monety.
Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża cebula
1 łodyga selera
1/2 łyżeczki soli
1 średnia czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1 1/2 szklanki suszonej soczewicy
1 liść laurowy
2 szklanki kostek dyni piżmowej
1 duży ziemniak
1 liść laurowy
1/2 funta zielonej fasoli lub 1/2 funta zielonej kapusty, bez szypułek
1 puszka (14,5 uncji) posiekanych pomidorów
1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii
1/2 szklanki świeżej posiekanej natki pietruszki (włoski)
Sól i pieprz
Świeżo starty parmezan (do podania)
Około 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki oliwek, do podania
kierunek:
Rozgrzej olej na dnie garnka do zupy na średnim ogniu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać. Posyp solą. Przykryj i gotuj. W międzyczasie umyj seler i pokrój w plasterki; Paprykę umyć, posiekać nasiona, posiekać i dodać. Czosnek obrać, posiekać i dodać.
Gdy warzywa będą dusić przez 10 minut, dodaj soczewicę, liść laurowy, orzechy włoskie, ziemniaki i 4 szklanki bulionu lub wody. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do wrzenia; Gotuj, aż soczewica i warzywa zmiękną, około 15 minut.
Dodaj fasolkę szparagową lub jarmuż (umyte z szypułek i umyte) oraz pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj kolejne 10 minut. Dodać bazylię i pietruszkę. Smakuj i dostosuj przyprawy według potrzeb.
Podawać w miseczkach lub miseczkach do zupy z chrupiącym włoskim chlebem lub bagietką. Podaj parmezan i oliwki do przybrania.
3-4 porcje.
Aby przygotować wolnowar: Włóż soczewicę, bulion i pozostałe składniki do garnka, z wyjątkiem oliwy z oliwek. Gotuj przez 10 godzin na małym ogniu. Dodaj oliwę z oliwek tuż przed podaniem.
–
Warzywa Duszone z Boczkiem
–
Gotowane warzywa są świetnym dodatkiem do każdego posiłku, ale dla Kwanzaa są to tradycyjne dania z Ameryki Południowej i Afroamerykańskiej.
Składniki:
2 lub 3 plastry bekonu (lub 1-2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia)
1 cebula
2 funty świeżych warzyw lub około 16 filiżanek. Zieloni mogą obejmować kapustę, rzepę, rzepę, buraki, boćwinę i kapustę pekińską
3-4 ząbki mielonego czosnku
1/4 szklanki złotych rodzynek
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki bulionu lub wody
2 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego
Opcjonalnie: 1 puszka (14,5 uncji) posiekanych pomidorów; kostki gotowanego mięsa do serwowania; rozdrobniony ostry ser do podania
kierunek:
Warzywa umyć i grubo posiekać. Odstawić na durszlak.
Umieść boczek na głębokiej patelni o prostych ściankach lub misce z pokrywką. Gotuj na średnim ogniu do tłuszczu, około 10 minut. Wyjmij i osusz na ręcznikach papierowych. (Alternatywnie użyj oliwy z oliwek).
Dodaj cebulę do bulionu z boczku (lub oliwy), przykryj i smaż przez 5-10 minut, aż będzie miękka i złocista. Czosnek obrać, posiekać, dodać i gotować około minuty.
Dodaj warzywa i rodzynki, posyp solą i mieszaj, aż zmiękną. Dodaj bulion, przykryj i gotuj 5 do 15 minut, aż zmiękną (zależy to od rodzaju zieleniny – boćwina i szpinak gotować mniej niż 5 minut; kapusta i kapusta może zająć 15 do 20).
Kruszonka w boczku konserwowym. Posyp octem. Jeśli używasz, dodaj pomidory i/lub wieprzowinę.
Podawać na gorąco. Uwielbiam to na ugotowanym makaronie.
–
Podstawowy szewc owocowy
–
Szewc brzoskwiniowy jest tradycyjny dla Kwanzaa. Ale szewc owocowy to świetny deser w każdej chwili!
Składniki:
5 szklanek plasterków brzoskwini w puszkach, odsączonych (lub 5 szklanek mrożonych jagód, rozmrożonych)
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
4 łyżki gorzkich
1/2 szklanki mleka
1 szklanka mąki
1 łyżka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
kierunek:
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni Fahrenheita.
Masło lub olej 9„×9” naczynie do pieczenia.
Brzoskwinie (lub dowolny inny owoc) umieść na dnie naczynia do pieczenia. Posyp mąką kukurydzianą i posyp syropem klonowym.
W małym rondelku podgrzej mleko i masło, aż masło się rozpuści.
Miskę mieszam i łączę mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
Dodaj mieszankę mleka i masła.
łyżka polewa owoce. Piecz przez 30 minut lub do złotego koloru.
——
Wielokrotnie nagradzany autor książek kucharskich „Garden Gourmet: Świeże, wspaniałe posiłki z Twojego ogrodu, CSA lub targu rolnego” Yvona Fast mieszka w Lake Clear i ma dwie pasje: gotowanie i pisanie. Można go znaleźć pod adresem www.yvonafast.com i uzyskać pod adresem [email protected] lub na Facebooku pod adresem Words Are My World.
„Miłośnik podróży. Miłośnik alkoholu. Przyjazny przedsiębiorca. Coffeeaholic. Wielokrotnie nagradzany pisarz.”
More Stories
Polska vs. Holandia: prognozy UEFA Euro 2024, godzina rozpoczęcia meczu, telewizja, transmisja na żywo, wiadomości o obu drużynach, bezpośrednie konfrontacje, dzisiejsze kursy
Wiadomości NRL: Wiadomość o Kalyn Ponga zdumiewa fanów, gdy Broncos otrzymują nowy cios po ujawnieniu szczegółów Reece’a Walsha
Francja vs. Polska: zapowiedź, prognozy i skład