Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Grudzień to czas świętowania | Wiadomości, sport, praca

Gulasz z soczewicy z warzywami śródziemnomorskimi (zdjęcie dostarczone – Ivona Express)

Pogoda jest zimna. Dni są krótkie i szare. Noce są długie. Ale nadszedł czas na świąteczną radość! Świętuj z jedzeniem!

To Chanuka, ale obchody Bożego Narodzenia, Bożego Narodzenia, Kwanzaa i Nowego Roku są tuż za rogiem.

Amerykanie wywodzą się z wielu tradycji kulinarnych – nasi przodkowie pochodzili z całego świata.

Żydzi środkowoeuropejscy świętują cud oleju chanukowego z plackami ze smażonych ziemniaków. Dla słodszego przysmaku można je również przygotować z innymi warzywami, takimi jak marchewka czy pasternak. Wiele innych smażonych potraw, takich jak pączki z galaretką, jest częścią uczty.

W wielu kulturach Europy Północnej popularne są obchody przesilenia (zwane również Saturnalia lub Yule). Jemioła, płyta bożonarodzeniowa, śpiew i taniec to część tradycji skandynawskich. Rzymianie odpoczywali i wymieniali prezenty w Saturnaliach.

Żywność skupia się na jesiennych zbiorach — korzenie, jabłka, owsianka, wieprzowina i oczywiście gorąca zupa, która rozgrzeje Cię przed chłodnymi zimowymi dniami. Gorący cydr doprawiony gałką muszkatołową i imbirem – zwany także Wassail (tłumaczony jako „dobry”) – jest popularnym napojem. Zwyczaj noszenia tego pikantnego trunku z domu do domu podczas śpiewania piosenek jest czymś, co wyprzedza współczesne kolędy.

Prezenty świąteczne na całym świecie to mince pie (Anglia), Bouches de Noel (Francja), skradzione (Niemcy), Milomakarona (Grecja), makosh i (Węgry).

Ryba jest tradycyjnie spożywana jako główny posiłek w Wigilię we Włoszech, Polsce, Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej. Na Filipinach wymyślna uczta bożonarodzeniowa często obejmuje pieczoną świnię w całości.

Kwanzaa to słowo suahili oznaczające pierwszy owoc. Święto to pomysł dr Maulana Karenga, profesor Black Studies na Uniwersytecie Kalifornijskim w Long Beach. To próba zjednoczenia czarnej społeczności. Zapalane są świece, wymieniane są opowieści i wiersze, a siedem zasad Kwanzaa jest omawianych każdego wieczoru podczas świątecznego posiłku.

Popularne potrawy to ciastka ze słodkich ziemniaków, chleb kukurydziany, narcyz z kurczaka, zupa orzechowa (pyszne danie z Afryki Zachodniej), sum Cajun, afrykańskie jedzenie kreolskie, fasola i ryż. Popularnymi dodatkami są kapusta, sałatka kwanzaa, okra i gulp ryż.

READ  Świat tenisa zdumiony „dziwnym” koszmarem Novaka Djokovica

Tradycyjne desery Kwanzaa obejmują ambrozję, ciasto kokosowe, batoniki ze słodkich ziemniaków, brzoskwiniowy szewc i babkę z mango.

Kulminacją świąt grudniowych są oczywiście obchody sylwestrowe ostatniego dnia roku.

W Wietnamie ciasto ryżowe nadziewane wieprzowiną, fasolą i innymi przysmakami bahn chong jest tradycyjnym przysmakiem noworocznym. Koreańczycy świętują Nowy Rok tradycyjną zupą kimchi i ciastem ryżowym (dokguk).

W Portugalii, Hiszpanii, Włoszech i niektórych częściach Ameryki Łacińskiej o północy spożywa się 12 winogron, aby zapewnić szczęście w nadchodzącym roku.

Włosi świętują soczewicę. Rosół z warzyw i soczewicy to częsty sylwestrowy posiłek. Soczewicę i fasolę, jako symbole bogactwa, spożywa się w Brazylii i we Włoszech. Wieprzowina jest popularna w Austrii, gdzie prosię uważane jest za symbol szczęścia. W Polsce i Niemczech śledź je się o północy na szczęście. W Holandii na słodki Nowy Rok spożywa się specjalny tort Olle Bollen. W Ameryce przekąski i przekąski są normą na przyjęciach sylwestrowych.

Średni warzywny bulion z soczewicy

To bogate w błonnik, niskotłuszczowe danie wegetariańskie lub wegańskie (pomiń parmezan) nadaje się zarówno do tradycyjnego bezmięsnego posiłku wigilijnego we Włoszech, Hiszpanii i Portugalii, jak i na Sylwestra, gdzie soczewica symbolizuje monety.

Składniki:

1 łyżka oliwy z oliwek

1 duża cebula

1 łodyga selera

1/2 łyżeczki soli

1 średnia czerwona papryka

2 ząbki czosnku

1 1/2 szklanki suszonej soczewicy

1 liść laurowy

2 szklanki kostek dyni piżmowej

1 duży ziemniak

1 liść laurowy

1/2 funta zielonej fasoli lub 1/2 funta zielonej kapusty, bez szypułek

1 puszka (14,5 uncji) posiekanych pomidorów

1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii

1/2 szklanki świeżej posiekanej natki pietruszki (włoski)

Sól i pieprz

Świeżo starty parmezan (do podania)

Około 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki oliwek, do podania

kierunek:

Rozgrzej olej na dnie garnka do zupy na średnim ogniu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać. Posyp solą. Przykryj i gotuj. W międzyczasie umyj seler i pokrój w plasterki; Paprykę umyć, posiekać nasiona, posiekać i dodać. Czosnek obrać, posiekać i dodać.

READ  Małgorzata ur. Zelke 1937-2022 | Wiadomości, sport, praca

Gdy warzywa będą dusić przez 10 minut, dodaj soczewicę, liść laurowy, orzechy włoskie, ziemniaki i 4 szklanki bulionu lub wody. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do wrzenia; Gotuj, aż soczewica i warzywa zmiękną, około 15 minut.

Dodaj fasolkę szparagową lub jarmuż (umyte z szypułek i umyte) oraz pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj kolejne 10 minut. Dodać bazylię i pietruszkę. Smakuj i dostosuj przyprawy według potrzeb.

Podawać w miseczkach lub miseczkach do zupy z chrupiącym włoskim chlebem lub bagietką. Podaj parmezan i oliwki do przybrania.

3-4 porcje.

Aby przygotować wolnowar: Włóż soczewicę, bulion i pozostałe składniki do garnka, z wyjątkiem oliwy z oliwek. Gotuj przez 10 godzin na małym ogniu. Dodaj oliwę z oliwek tuż przed podaniem.

Warzywa Duszone z Boczkiem

Gotowane warzywa są świetnym dodatkiem do każdego posiłku, ale dla Kwanzaa są to tradycyjne dania z Ameryki Południowej i Afroamerykańskiej.

Składniki:

2 lub 3 plastry bekonu (lub 1-2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia)

1 cebula

2 funty świeżych warzyw lub około 16 filiżanek. Zieloni mogą obejmować kapustę, rzepę, rzepę, buraki, boćwinę i kapustę pekińską

3-4 ząbki mielonego czosnku

1/4 szklanki złotych rodzynek

1/2 łyżeczki soli

1/2 szklanki bulionu lub wody

2 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego

Opcjonalnie: 1 puszka (14,5 uncji) posiekanych pomidorów; kostki gotowanego mięsa do serwowania; rozdrobniony ostry ser do podania

kierunek:

Warzywa umyć i grubo posiekać. Odstawić na durszlak.

Umieść boczek na głębokiej patelni o prostych ściankach lub misce z pokrywką. Gotuj na średnim ogniu do tłuszczu, około 10 minut. Wyjmij i osusz na ręcznikach papierowych. (Alternatywnie użyj oliwy z oliwek).

Dodaj cebulę do bulionu z boczku (lub oliwy), przykryj i smaż przez 5-10 minut, aż będzie miękka i złocista. Czosnek obrać, posiekać, dodać i gotować około minuty.

READ  Manly Sea Eagles vs Canberra Raiders czas rozpoczęcia, wyniki i aktualności rundy 17

Dodaj warzywa i rodzynki, posyp solą i mieszaj, aż zmiękną. Dodaj bulion, przykryj i gotuj 5 do 15 minut, aż zmiękną (zależy to od rodzaju zieleniny – boćwina i szpinak gotować mniej niż 5 minut; kapusta i kapusta może zająć 15 do 20).

Kruszonka w boczku konserwowym. Posyp octem. Jeśli używasz, dodaj pomidory i/lub wieprzowinę.

Podawać na gorąco. Uwielbiam to na ugotowanym makaronie.

Podstawowy szewc owocowy

Szewc brzoskwiniowy jest tradycyjny dla Kwanzaa. Ale szewc owocowy to świetny deser w każdej chwili!

Składniki:

5 szklanek plasterków brzoskwini w puszkach, odsączonych (lub 5 szklanek mrożonych jagód, rozmrożonych)

1 łyżka syropu klonowego

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

4 łyżki gorzkich

1/2 szklanki mleka

1 szklanka mąki

1 łyżka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

kierunek:

Rozgrzej piekarnik do 375 stopni Fahrenheita.

Masło lub olej 9„×9” naczynie do pieczenia.

Brzoskwinie (lub dowolny inny owoc) umieść na dnie naczynia do pieczenia. Posyp mąką kukurydzianą i posyp syropem klonowym.

W małym rondelku podgrzej mleko i masło, aż masło się rozpuści.

Miskę mieszam i łączę mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.

Dodaj mieszankę mleka i masła.

łyżka polewa owoce. Piecz przez 30 minut lub do złotego koloru.

——

Wielokrotnie nagradzany autor książek kucharskich „Garden Gourmet: Świeże, wspaniałe posiłki z Twojego ogrodu, CSA lub targu rolnego” Yvona Fast mieszka w Lake Clear i ma dwie pasje: gotowanie i pisanie. Można go znaleźć pod adresem www.yvonafast.com i uzyskać pod adresem [email protected] lub na Facebooku pod adresem Words Are My World.

Dzisiejsze najświeższe wiadomości i nie tylko w Twojej skrzynce odbiorczej