Zgodnie z nowym badaniem opublikowanym w Endocrine Society, pora dnia, w której diabetycy spożywają określone pokarmy, może być tak samo ważna dla ich zdrowia, jak wielkość porcji i kalorie. Czasopismo Endokrynologii i Metabolizmu.
Pory posiłków powinny być zgodne z zegarem dobowym – naturalnym procesem wewnętrznym, który reguluje cykl snu i czuwania i powtarza się co 24 godziny. Wyniki zdrowotne cukrzycy można poprawić, jeśli niektóre pokarmy są spożywane o różnych porach dnia.
Zaobserwowaliśmy, że spożywanie ziemniaków rano, produktów pełnoziarnistych po południu, warzyw i mleka wieczorem oraz zmniejszenie ilości przetworzonego mięsa wieczorem wiązało się z poprawą długoterminowej przeżywalności pacjentów z cukrzycą. Wytyczne dietetyczne i strategie interwencyjne w przypadku cukrzycy powinny uwzględniać terminy optymalnego spożycia żywności w przyszłości”.
Qingrao Song, MD, z Harbin Medical University w Harbinie, Chiny
Naukowcy przeanalizowali dane 4642 osób z cukrzycą z National Health and Nutrition Examination Survey, aby określić ryzyko zgonu z powodu chorób serca. Odkryli, że osoby chore na cukrzycę, które rano jadły ziemniaki lub warzywa skrobiowe, po południu produkty pełnoziarniste, a wieczorem ciemniejsze warzywa, takie jak warzywa, brokuły i mleko, rzadziej umierały z powodu chorób serca. Osoby, które wieczorem jadły dużo przetworzonego mięsa, częściej umierały na choroby serca.
źródło:
Numer czasopisma:
Jianga i . , i in. (2022) Związek czasu spożycia żywności z chorobami układu krążenia i śmiertelnością ogólną wśród chorych na cukrzycę. Czasopismo Endokrynologii i Metabolizmu. doi.org/10.1210/clinem/dgac069.
„Całkowity miłośnik kawy. Miłośnik podróży. Muzyczny ninja. Bekonowy kujon. Beeraholik.”
More Stories
Prognoza cukrzycy w Australii w 2024 r. | Wiadomości o Mirażu
„Gorąca sauna żabia” pomaga australijskim gatunkom w walce ze śmiercionośnym grzybem
Model sztucznej inteligencji poprawia reakcję pacjentów na leczenie raka