Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Kiedy jeść może być tak samo ważne, jak wielkość porcji i kalorie dla dobrego samopoczucia diabetyków

Kiedy jeść może być tak samo ważne, jak wielkość porcji i kalorie dla dobrego samopoczucia diabetyków

Zgodnie z nowym badaniem opublikowanym w Endocrine Society, pora dnia, w której diabetycy spożywają określone pokarmy, może być tak samo ważna dla ich zdrowia, jak wielkość porcji i kalorie. Czasopismo Endokrynologii i Metabolizmu.

Pory posiłków powinny być zgodne z zegarem dobowym – naturalnym procesem wewnętrznym, który reguluje cykl snu i czuwania i powtarza się co 24 godziny. Wyniki zdrowotne cukrzycy można poprawić, jeśli niektóre pokarmy są spożywane o różnych porach dnia.

Zaobserwowaliśmy, że spożywanie ziemniaków rano, produktów pełnoziarnistych po południu, warzyw i mleka wieczorem oraz zmniejszenie ilości przetworzonego mięsa wieczorem wiązało się z poprawą długoterminowej przeżywalności pacjentów z cukrzycą. Wytyczne dietetyczne i strategie interwencyjne w przypadku cukrzycy powinny uwzględniać terminy optymalnego spożycia żywności w przyszłości”.


Qingrao Song, MD, z Harbin Medical University w Harbinie, Chiny

Naukowcy przeanalizowali dane 4642 osób z cukrzycą z National Health and Nutrition Examination Survey, aby określić ryzyko zgonu z powodu chorób serca. Odkryli, że osoby chore na cukrzycę, które rano jadły ziemniaki lub warzywa skrobiowe, po południu produkty pełnoziarniste, a wieczorem ciemniejsze warzywa, takie jak warzywa, brokuły i mleko, rzadziej umierały z powodu chorób serca. Osoby, które wieczorem jadły dużo przetworzonego mięsa, częściej umierały na choroby serca.

źródło:

Numer czasopisma:

Jianga i . , i in. (2022) Związek czasu spożycia żywności z chorobami układu krążenia i śmiertelnością ogólną wśród chorych na cukrzycę. Czasopismo Endokrynologii i Metabolizmu. doi.org/10.1210/clinem/dgac069.

READ  Rolex sprowadza Deliveroo do jednego szczęśliwego kraju