FPrzez większą część zimy i wiosny 2022 r. Luigi Ferraris, 58-letni hodowca ryżu z Mortara, miasta w dolinie Padu, pozostawał optymistą. W ciągu pierwszych sześciu miesięcy roku opady deszczu spadły o 40%, a w Alpach gromadził się tylko nieznacznie śnieg, co doprowadziło do powodzi. Spadek o 88%. W ilości wody dopływającej do rzeki Pad w wyniku topnienia śniegu; Przepływ w rzece i powiązanych kanałach był najniższy w historii.
Ferrari wierzy jednak, że wkrótce wszystko wróci do normy. „Myślałem, że niedobór wody będzie tymczasowy” – mówi.
Historycznie rzecz biorąc, dostęp do wody nie był barierą na tych nizinach. Położony w samym sercu doliny Padu, OR Pianora Padana, równina zalewowa w północnych Włoszech, gdzie duże obszary ziemi były pierwotnie bagnami i siedliskami malarii. Przez wieki lokalni rolnicy usilnie starali się odpychać wodę, tworzyć rowy melioracyjne i wyrównywać teren, aby powoli przekształcać tereny podmokłe w pola uprawne i ryżowe.
„W tym regionie problemem zawsze było zatrzymanie wody” – mówi Alberto Lasagna, dyrektor Confagricultura Pavia, lokalnego oddziału Generalnej Konfederacji Rolnictwa Włoskiego. „Nigdy nie było odwrotnie”.
Dopiero pod koniec maja 2022 r., kiedy jego pola ryżowe nie zmieniły koloru na soczystą zieleń, Ferraris zdał sobie sprawę w pełni, co miał do stracenia. „Wszystkie były brązowe” – mówi. „Wszystko wyglądało jak sucha słoma”.
W ciągu 37 lat zarządzania farmą ryżu, którą odziedziczył po dziadku, Ferraris nigdy nie widział czegoś takiego. Stracił ponad połowę swoich plonów i nie był sam.
Włochy to Europa Największy producent ryżugdzie rośnie około 50% ryżu produkowanego w Unii Europejskiej. Znajduje się tam większość pól ryżowych Znajduje się w dolinie Padu, która rozciąga się na dużej części północy kraju. To właśnie na tych polach uprawia się wyjątkowe odmiany ryżu do risotto, takie jak Carnaroli i Arborio.
W 2022 r. Największa susza od 200 lat Udaj się do rzeki Pad, najdłuższej rzeki we Włoszech. Droga wodna jest ostatnią deską ratunku A Złożona sieć kanałów budynek Między średniowieczem a XIX wiekiemKtóry służy jako główne źródło nawadniania pól ryżowych. W tym samym roku Włochy przegrały 26 000 hektarów (64 000 akrów) pól ryżowychWedług Ente Nazionale Risi, krajowego urzędu ds. ryżu, produkcja ryżu spadła Ponad 30%. W ubiegłym roku susza trwała nadal, a żniwa trwały 7500 hektarów Zagubione pola ryżowe.
Dziś rolnicy zajmujący się uprawą ryżu, walczący o odzyskanie sił po suszy, stoją w obliczu niepewnej przyszłości. „Wraz ze wzrostem temperatury te ekstremalne zdarzenia stają się częstsze i intensywniejsze” – mówi Marta Galvano, biometeorolog z Agencji Ochrony Środowiska w Dolinie Aosty.
W ciągu ostatnich dwóch lat Ferraris, podobnie jak inni rolnicy w regionie, próbował dywersyfikować swoje uprawy, aby zmniejszyć ryzyko wynikające z kryzysu klimatycznego. Zmniejszył obszar przeznaczony pod pola ryżowe i zaczął uprawiać takie rośliny, jak kukurydza, która wymagała mniej wody.
„Klimat się zmienia i obawiam się, że będzie więcej susz” – mówi Ferraris, którego gospodarstwo straciło około 150 000 euro. [£129,000] w 2022 r. Jednak ryż pozostaje największą uprawą. Niedawno zaczął monitorować opady śniegu w Alpach i codziennie sprawdzać poziom wody w Jeziorze Maggiore. „W nocy trudno jest spać” – mówi.
Ferraris jest szczególnie zaniepokojone produkcją Carnaroli Classico, rodzaju rafinowanego ryżu. Dzięki swojej zdolności do wytrzymywania wysokich temperatur gotowania i pochłaniania smaków, Carnaroli uważane jest za „króla risotto”, ale jest też bardzo wrażliwe i podatne na zmiany klimatyczne.
W zeszłym roku, po obraniu i wybieleniu, jedynie 38% zbiorów Carnaroli Classico Ferrari nadawało się do sprzedaży. „Z powodu suszy, ryż [grains] „Często jest to podzielone” – mówi.
Giovanni Pochettino, rolnik z wpisanego na listę UNESCO rezerwatu przyrody Collina Po, położonego niecały kilometr od brzegów rzeki, również uprawia carnaroli i podziela obawy Ferrari.
„Stoimy przed coraz większymi wyzwaniami związanymi z produkcją ryżu Carnaroli, ponieważ cierpi on z powodu sierpniowych upałów” – mówi Pochettino. „Te odmiany ryżu powstały prawie 100 lat temu, kiedy temperatury były bardzo różne”.
Pochettino rozważał zaprzestanie produkcji Carnaroli, którego jakość porównuje do dobrego wina. „Marże są niskie” – mówi, dodając, że młyny ryżowe skupujące jego plony potrzebują idealnych ziaren. „Zwrot finansowy nie odzwierciedla całej ciężkiej pracy potrzebnej do uprawy tego rodzaju ryżu”.
Z powodu długotrwałej suszy produkcja carnaroli spadła o 50% w 2022 r., zagrażając wyjątkowej odmianie ryżu, mówi Philippe Haxari, badacz w Ente Nazionale Risi. „Tylko carnaroli i inne podobne odmiany mają zróżnicowaną cechę genetyczną, która pozwala im wchłaniać przyprawy, aromaty i przyprawy i robić tradycyjne risotto” – mówi. „Różni się od wszystkich innych odmian ryżu na świecie”.
Francesco Avanzi, hydrolog z fundacji badawczej Centrum Międzynarodowego Monitoringu Ekologicznego (Cima), wyjaśnia, że susza w 2022 r. była spowodowana głównie wyższymi temperaturami i mniejszymi opadami śniegu w Alpach. Prawie dwie trzecie wody wpływającej do rzeki Pad przez cały rok pochodzi z topniejącego alpejskiego śniegu.
„Śnieg zwykle topi się bardzo powoli w okresie od kwietnia do czerwca, co pozwala mu bardzo skutecznie wnikać w ziemię” – mówi Avanzi. Topniejący śnieg jest szczególnie ważny latem, ponieważ uzupełnia rzekę, gdy zmniejszają się opady.
„Dzięki powolnemu uwalnianiu się wody ze śniegu hodowcy ryżu wiedzą, że przepływ w rzekach będzie stale wysoki od maja do lipca” – mówi Avanzi.
W 2022 r. zmniejszyły się zasoby wody śnieżnej w Alpach Około 60% średniej z poprzedniej dekady. „Zima 2021–2022 była najgorsza, ale rok 2023 był podobny” – mówi Avanzi. Według najnowszych danych Cima zasoby wody śnieżnej w lutym zmniejszyły się o 63%. „Nie wygląda to szczególnie różowo” – mówi Avanzi.
W ostatnich latach przyjęła ją coraz większa liczba rolników zajmujących się uprawą ryżu w północnych Włoszech „Wysiew na sucho” ryżuJest to technika, która zużywa mniej wody i pracy do nawadniania, ale wbrew oczekiwaniom, zdaniem niektórych ekspertów, przyczynia się również do zwiększenia suchości gleby. „Woda użyta do zalania pól ryżowych nie poszła na marne” – mówi Lasagna. „Przeniknął przez glebę i wrócił do rzeki”.
Haksari i jego zespół pracują nad opracowaniem nowych odmian ryżu, które wymagają mniej wody i są bardziej odporne na zmiany klimatyczne. „Susza w 2022 r. była katastrofalna i nigdy nie widziałem tak wielu roślin umierających w tak dużej liczbie” – mówi Haksari, badacz z ponad 40-letnim stażem. „Ale dało to ogromną szansę na badania”.
Wydarzenia te umożliwiły naukowcom przeprowadzenie testu nowy PrometoTo nowy rodzaj ryżu odpornego na suszę, dostępny już na rynku.
Jednak Nuovo prometeo nie nadaje się do gotowania risotto i chociaż Haksari twierdzi, że jego zespół ma na celu opracowanie nowych odmian, które będą wiernie oddawały tradycyjne danie, Ferraris pozostaje sceptyczny wobec tego, że mali producenci ryżu, tacy jak jego, koncentrują się na produkcie wysokiej jakości , tak zrobię. Skorzystaj z tych nowych odmian. „Jeśli chcemy pozyskać klientów, musimy skupić się na produktach wysokiej jakości” – mówi.
Zużycie wody również pozostaje problemem. W 2022 r. na farmie ryżu Ferraris zmniejszono zużycie wody o 90%. „Mówimy o ryżu” – mówi Ferraris. „Aby je wyhodować, nadal potrzebujesz wody”.
Niedawną suszę mogła zaostrzyć awaria infrastruktury. Badania przeprowadzone przez włoski krajowy urząd statystyczny Istat wykazały, że z powodu nieszczelności strukturalnych w 2020 r. Kanały straciły 42% niesionej przez siebie wody. Eksperci ds. klimatu i rolnictwa twierdzą, że nowe systemy magazynowania wody oraz kroki mające na celu ulepszenie obecnej sieci dostaw mają kluczowe znaczenie dla łagodzenia skutków przyszłych susz.
„Jeśli wdrożymy strategie łagodzenia i adaptacji, nadal możemy uniknąć katastrofy” – mówi Galvano. „Jako naukowcy tak naprawdę powiedzieliśmy wszystko, co mamy do powiedzenia. Teraz brakuje nam inwestycji gospodarczych i woli politycznej do wdrożenia tych strategii.
Więcej relacji z Age of Extinction znajdziesz tutaj i śledź naszych reporterów zajmujących się różnorodnością biologiczną Phoebe Weston I Patricka Greenfielda Na X znajdziesz najnowsze wiadomości i funkcje
„Certyfikowany fanatyk jedzenia. Ekstremalny guru internetu. Gracz. Zły pijak. Ninja zombie. Rozwiązuje problemy. Nieskrępowany miłośnik alkoholu.”
More Stories
Turystka z Nowej Zelandii została brutalnie zamordowana na oczach męża w Newport Beach
Zespół Bidena wpada w ciemną spiralę
Wyspy Salomona zostaną zmodernizowane lotnisko Sigi w celu poprawy połączeń lotniczych