Badanie, opublikowane w internetowym wydaniu Neurology, czasopisma medycznego Amerykańskiej Akademii Neurologii, wykazało, że zastąpienie w diecie wysoce przetworzonej żywności nieprzetworzoną lub minimalnie przetworzoną żywnością wiązało się z mniejszym ryzykiem. Naukowcy podkreślili, że badanie nie dowodzi, że ultraprzetworzona żywność powoduje demencję, a jedynie pokazuje związek.
Żywność ultra przetworzona „obniża” jakość diety
Produkty wysoko przetworzone zawierają dużo cukru, tłuszczu i soli, a mało białka i błonnika. Należą do nich napoje bezalkoholowe, słone i słodkie przekąski, lody, kiełbasa, smażony kurczak, jogurt, fasola, pomidory w puszkach, ketchup, majonez, pieczywo w puszkach i płatki zbożowe smakowe.
„Żywność ultra przetworzona ma być wygodna i pyszna, ale obniża jakość diety danej osoby”Autor badania, dr Huiping Li z Uniwersytetu Medycznego w Tianjin w Chinach, powiedział. „Te produkty spożywcze mogą również zawierać dodatki do żywności, cząstki z opakowania lub są wytwarzane podczas podgrzewania, a inne badania wykazały, że wszystkie mają negatywny wpływ na umiejętności myślenia i pamięć. Nasze badania wykazały nie tylko, że ultra przetworzona żywność jest związana ze zwiększonym ryzykiem demencji, ale zastąpienie ich zdrowszymi opcjami może zmniejszyć ryzyko demencji”.
Podczas badania naukowcy zidentyfikowali 72 083 osoby z Biobank w Wielkiej Brytanii, dużej bazy danych zawierającej informacje na temat zdrowia pół miliona osób mieszkających w Wielkiej Brytanii. Uczestnicy mieli 55 lat i więcej i na początku badania nie mieli demencji. Były śledzone przez średnio 10 lat. Pod koniec badania u 518 osób zdiagnozowano demencję.
Uczestnicy wypełnili co najmniej dwie ankiety w okresie badawczym. Zawierały one szczegóły dotyczące tego, co jedli i pili poprzedniego dnia. Na podstawie tych danych naukowcy określili ilość ultra przetworzonej żywności, którą ludzie spożywali, obliczając gramy dziennie i porównując je z gramami dziennie innych produktów spożywczych, aby stworzyć procent ich codziennej diety.
Następnie naukowcy podzielili uczestników na cztery równe grupy, od najniższego spożycia wysoce przetworzonej żywności do najwyższego. Średnio wysoko przetworzona żywność stanowiła 9% osób w codziennej diecie najniższej grupy, średnio 225 gramów dziennie, w porównaniu do 28% osób w najwyższej grupie, czyli średnio 814 gramów dziennie. Jedna porcja produktów takich jak pizza czy paluszki rybne to 150 gramów. Badanie wykazało, że główną grupą żywności, która przyczyniła się do wyższego spożycia przetworzonej żywności, były napoje, a następnie produkty słodkie i ultraprzetworzone produkty mleczne.
W grupie o najniższym spożyciu żywności ultraprzetworzonej 105 z 18 021 osób rozwinęło demencję. To w porównaniu do 150 z 18 021 osób, które jadły największe ilości ultra przetworzonych produktów.
Po dostosowaniu do wieku, płci, rodzinnej historii demencji, chorób serca i innych czynników, które mogą wpływać na ryzyko demencji, naukowcy odkryli, że na każde 10% wzrostu dziennego spożycia wysoce przetworzonej żywności, ludzie mieli 25% ryzyko rozwoju demencji . .
Małe, łatwe do opanowania zmiany mogą mieć znaczenie
Autorzy badania chcieli również przyjrzeć się, co się stanie, jeśli ograniczysz żywność ultra przetworzoną i zastąpisz ją zdrowszą. Wykorzystali dane z badań, aby oszacować, co by się stało, gdyby dana osoba zastąpiła w swojej diecie 10% ultra przetworzonej żywności nieprzetworzoną lub minimalnie przetworzoną żywnością, taką jak świeże owoce, warzywa, rośliny strączkowe, mleko i mięso.
Wyniki? Substytucja wiązała się z 19% niższym ryzykiem demencji.
„Nasze wyniki pokazują również wzrost nieprzetworzonej lub minimalnie przetworzonej żywności o zaledwie 50 gramów dziennie, co odpowiada pół jabłka lub porcji kukurydzy lub misce otrębów, przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości ultra przetworzonej żywności o 50 gramów dziennie. odpowiednik tabliczki czekolady lub porcji paluszków rybnych wiąże się z 3% niższym ryzykiem demencji.”Dr Lee powiedział. „Dobrze jest wiedzieć, że małe, łatwe do opanowania zmiany w diecie mogą mieć wpływ na ryzyko rozwoju demencji”.
Dr Lee zauważył, że potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić wyniki.
Złożoność definiowania żywności ultraprzetworzonej
Chociaż wyniki sugerują wyraźną różnicę w wynikach zdrowotnych między osobami, które jedzą więcej i mniej wysoko przetworzonej żywności i napojów, istnieje pewna trudność w dokładnym zdefiniowaniu, co rozumiemy przez „przetwarzanie ultraprzetworzone”.
Jak zauważa dr Maura Walker z Boston University: „Ponieważ badania żywieniowe zaczęły skupiać się na przetwarzaniu żywności, wyzwaniem jest kategoryzacja takiej żywności jako nieprzetworzonej, minimalnie przetworzonej, przetworzonej i ultraprzetworzonej”.
Dr Walker, który napisał artykuł wstępny towarzyszący badaniu, wyjaśnił: „Na przykład żywność taka jak zupa może być inaczej skategoryzowana, jeśli jest puszkowana i domowa. Ponadto poziom przetwarzania nie zawsze jest zgodny z jakością diety. Kwalifikowane wegańskie burgery można również przetwarzać z wysoką jakością. Zgodnie z naszym celem aby zrozumieć zawiłości przyjmowania pokarmu Co więcej, powinniśmy również wziąć pod uwagę, że może być potrzebna bardziej wysokiej jakości ocena żywieniowa”.
Badanie zostało sfinansowane przez Chińską Narodową Fundację Nauk Przyrodniczych.
źródło
Związek konsumpcji żywności ultraprzetworzonej z potencjalną grupą ryzyka otępienia.
Neurologia
doi: 10.1212/wnl.0000000000200871
Autorzy: Huiping Li, Shu Li, Hongxi Yang, Yuan Zhang, Shunming Zhang, Yue Ma, Yabing Hou, Xinyu Zhang, Kaijun Niu, Yan Borne, Yaogang Wang
„Całkowity miłośnik kawy. Miłośnik podróży. Muzyczny ninja. Bekonowy kujon. Beeraholik.”
More Stories
Prognoza cukrzycy w Australii w 2024 r. | Wiadomości o Mirażu
„Gorąca sauna żabia” pomaga australijskim gatunkom w walce ze śmiercionośnym grzybem
Model sztucznej inteligencji poprawia reakcję pacjentów na leczenie raka