Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Naukowcy łączą wysoce przetworzoną żywność ze zwiększonym ryzykiem demencji

Naukowcy łączą wysoce przetworzoną żywność ze zwiększonym ryzykiem demencji

Badanie, opublikowane w internetowym wydaniu Neurology, czasopisma medycznego Amerykańskiej Akademii Neurologii, wykazało, że zastąpienie w diecie wysoce przetworzonej żywności nieprzetworzoną lub minimalnie przetworzoną żywnością wiązało się z mniejszym ryzykiem. Naukowcy podkreślili, że badanie nie dowodzi, że ultraprzetworzona żywność powoduje demencję, a jedynie pokazuje związek.

Żywność ultra przetworzona „obniża” jakość diety

Produkty wysoko przetworzone zawierają dużo cukru, tłuszczu i soli, a mało białka i błonnika. Należą do nich napoje bezalkoholowe, słone i słodkie przekąski, lody, kiełbasa, smażony kurczak, jogurt, fasola, pomidory w puszkach, ketchup, majonez, pieczywo w puszkach i płatki zbożowe smakowe.

„Żywność ultra przetworzona ma być wygodna i pyszna, ale obniża jakość diety danej osoby”Autor badania, dr Huiping Li z Uniwersytetu Medycznego w Tianjin w Chinach, powiedział. „Te produkty spożywcze mogą również zawierać dodatki do żywności, cząstki z opakowania lub są wytwarzane podczas podgrzewania, a inne badania wykazały, że wszystkie mają negatywny wpływ na umiejętności myślenia i pamięć. Nasze badania wykazały nie tylko, że ultra przetworzona żywność jest związana ze zwiększonym ryzykiem demencji, ale zastąpienie ich zdrowszymi opcjami może zmniejszyć ryzyko demencji”.

Podczas badania naukowcy zidentyfikowali 72 083 osoby z Biobank w Wielkiej Brytanii, dużej bazy danych zawierającej informacje na temat zdrowia pół miliona osób mieszkających w Wielkiej Brytanii. Uczestnicy mieli 55 lat i więcej i na początku badania nie mieli demencji. Były śledzone przez średnio 10 lat. Pod koniec badania u 518 osób zdiagnozowano demencję.