Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Niemałe piwo, jak puby w NSW sprzedają za miliony

Niemałe piwo, jak puby w NSW sprzedają za miliony

Znak Victoria Hotal

Słynny Victoria Hotel w Wagga to najnowszy regionalny pub, który zachwycił entuzjastycznych inwestorów. Zdjęcie: Chris Rowe.

Są tak samo australijskie jak mrożone VoVo, ale wygląda na to, że nasze klasyczne wiejskie puby zasługują teraz na duże pieniądze.

Sprzedaż kultowego hotelu Victoria w Wagga Wagga w tym miesiącu ustanowiła nowy standard, a grupa zarządzająca funduszami Harvest Hotels zapłaciła 29 milionów dolarów za nieruchomość przy Baylis Street.

Znawcy twierdzą, że w najbliższej przyszłości prawdopodobnie zobaczymy większe liczby.

Hotel Victoria zajmuje pozycję lidera w CBD firmy Wagga i jest jednym z najbardziej dochodowych hoteli w regionalnej Australii z rocznymi przychodami przekraczającymi 10,5 miliona dolarów.


Przeczytaj także: Gundagai’s Criterion Hotel sprzedaje się za ponad 6 milionów dolarów


Menedżer Harvest Hotels, Fraser Houghton, mówi, że jest bardzo zadowolony z ceny.

„Miałem doskonałe dochody mieszane z jedzeniem, napojami, grami i oddzielną ofertą na pierwszym poziomie”, mówi.

„Mocne, ale zróżnicowane przychody, które kochamy. Wtedy charakterystyczny charakter tego w Wagga był atrakcyjny.”

Fraser mówi, że miłość do biznesu skłoniła go i jego partnera biznesowego, Chrisa Cornfortha, do inwestowania w hotele.

„Prosta odpowiedź brzmi: jestem celnikiem. Chris i ja pracowaliśmy razem w barach w Sydney i zawsze chcieliśmy wysiąść i wziąć udział w grze dla siebie” – wyjaśnia.

mężczyźni w barze

Dyrektorzy Harvest Hotels (od lewej do prawej) Fraser Houghton i Chris Cornforth przewodzą fali udanych przejęć hoteli regionalnych. Zdjęcie: Harvest Hotels.

Grupa kupiła również w zeszłym roku pobliski hotel William Farrer, rozszerzając swoje portfolio do siedmiu hoteli w Albury, Tamworth, Dubbo i Wagga.

„W miejscu takim jak Wagga nie trzeba daleko szukać, aby zobaczyć dowody wydatków rządowych na projekty infrastrukturalne” – mówi Fraser.

READ  Kapitan Kirk ze Star Trek wylatuje w kosmos na pokładzie statku Blue Origin Jeffa Bezosa

Wszystkie te rzeczy wspierają tę regionalną gospodarkę. Upewniają się, że miasto ma wszystkie potrzebne usługi i dają ludziom pewność, że założą firmę lub zainwestują w miasto, a potem wszystkie te kule śnieżne.

bar na zewnątrz

Hotel William Farrer zostanie poddany renowacji po sprzedaży firmie Harvest Hotels Group. Zdjęcie: Wstęp.

Harvest Group nie jest osamotniona we wspieraniu siły regionalnych gospodarek. Sieć pubów w Nowej Południowej Walii niedawno zmieniła właściciela, w tym Thomas Blamey Tavern Wagga.

Zakupu za 27 milionów dolarów dokonało inne konsorcjum publicystów i inwestorów, w tym Lee Green z Dubbo, Arthur, Stu Laundy, Sam Cruikshank i Sean O’Hara.

HTL Property pośredniczyła w obu transakcjach i obsługiwała sprzedaż 38 regionalnych obiektów hotelowych w ciągu ostatnich 12 miesięcy.


Przeczytaj także: Thomas Blamey Tavern Wagga bije rekord ceny sprzedaży w regionalnym pubie NSW


Andrew Golev, dyrektor zarządzający HTL, mówi, że biznes kwitnie, a wzrost cen bardziej odzwierciedla rzeczywistą wartość i potencjał firm na większych rynkach regionalnych.

Niektóre obszary, które naszym zdaniem są od kilku lat niedoceniane przez rynek inwestycyjny. Ceny coraz bardziej odpowiadają możliwościom. To wotum zaufania.

W związku z nagłym zatrzymaniem podróży międzynarodowych podczas pandemii COVID-19, Andrew mówi, że inwestorzy zaczynają szukać możliwości na własnym podwórku.

„Myślę, że zmusiło to ludzi do spojrzenia introspekcyjnie na niektóre z tych obszarów regionalnych, które w inny sposób nie byłyby odwiedzane” – mówi.

„Widzili warunki życia w tych miejscach, dostępność i fakt, że te miasta mogą utrzymać biznes na dużą skalę”.

Drabina do baru na poddaszu

Słynny Loft Bar to atut hotelu Victoria. Zdjęcie: Chris Rowe.

Andrew mówi, że puby oferują unikalny model biznesowy oparty na gotówce, z którego inwestorzy mogą czerpać korzyści. Jest na tyle „elastyczny”, że potrafi szybko się ochłodzić, choć nie jest odporny na wirusy czy stagnację. Ze względu na surowe przepisy firmy mają tendencję do obsługiwania ciasnych statków, a związane z nimi bariery oznaczają, że są one „dobrze chronione”.

READ  ATO wytyka i zawstydza firmy z powodu niespłaconych długów

„Żadne inne puby nie mogą pojawić się w pobliżu” – mówi.

Hotelowe Bistro i Dziedziniec

Zmodernizowane bistro i patio w hotelu Courthouse w Tamworth. Zdjęcie: Harvest Hotels.

Fraser uważa, że ​​australijskie puby przeszły długą drogę od bycia „tylko narożnymi serwerami do bycia centrami społeczności”.

„Powierzchnie zabaw dla dzieci, bistro i restauracje przeniosły to na wyższy poziom dzięki pubom ze względu na jakość restauracji”.

Chociaż mówi, że są to na razie „wszystkie rzeczy, które można kupić za serwetki”, wierzy, że przyszłość jest świetlana, a Harvest Hotels przygotowuje się do wypolerowania swojej nowej inwestycji w Wagga w przyszłym roku.