Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Nowe badania wskazują, że jedzenie smażonych potraw, takich jak frytki, może zwiększać depresję i niepokój

Nowe badania wskazują, że jedzenie smażonych potraw, takich jak frytki, może zwiększać depresję i niepokój

Niewiele jest na świecie rzeczy tak kojących jak pierwszy kęs złocistych, chrupiących smażonych chipsów ziemniaczanych, o których myślałeś przez cały dzień.

Niezależnie od tego, czy wolisz te piękne kawałki smażonych ziemniaków z płatkami soli z kurczaka, z dodatkiem ketchupu pomidorowego, odrobiną octu lub maczane w sosie, proste gorące ziemniaki stanowią idealną smaczną przekąskę.

Chociaż większość z nas zgodziłaby się, że pysznie smaczna paczka frytek może nie być uosobieniem dobrze zbilansowanego posiłku, nowe badania ujawniły prawdziwy zakres wpływu frytek na nasze zdrowie — i może nie przeszkadzać. On myśli.

Najnowsze badania wykazały, że skromny chips może negatywnie wpływać na nasze zdrowie psychiczne, a smażone potrawy podobno wiążą się z wyższymi wskaźnikami lęku i depresji.

Co ciekawe, efekt był wyraźniejszy u „młodych dorosłych” i ogólnie młodszych konsumentów.

badania, Opublikowano w czasopiśmie PNASDo Zespół badawczy z Hangzhou w Chinach wykazał, że częste spożywanie smażonych potraw – zwłaszcza frytek – wiązało się z 12-procentowym wzrostem ryzyka lęku i 7-procentowym wzrostem ryzyka depresji w porównaniu z osobami, które nie jadły. smażone jedzenie. żywność.

Jednak eksperci ds. żywienia wyjaśnili, że ustalenia są wstępne i niekoniecznie jest jasne, czy smażone potrawy powodują problemy ze zdrowiem psychicznym, czy też osoby z objawami depresji lub lęku zwróciły się do smażonych potraw w celu uzyskania ulgi.

W badaniu oceniono 140 728 osób w ciągu 11,3 lat.

Po wykluczeniu uczestników, u których zdiagnozowano depresję w ciągu pierwszych dwóch lat, wykryto łącznie 8 294 przypadków lęku i 12 735 przypadków depresji u tych, którzy jedli smażone potrawy.

Stwierdzono, że frytki mają o 2% większe ryzyko depresji w porównaniu ze „smażonym białym mięsem”, takim jak smażony kurczak.

„Komponent ludzki tego badania może dokładnie wskazywać, co twierdzi: wyższe spożycie smażonych potraw zwiększa ryzyko lęku/depresji” – powiedział dr David Katz, specjalista medycyny stylu życia, który nie brał udziału w badaniu. CNN.

READ  Rada Badaczy Bezpieczeństwa Wspiera Statek Titan

„Jednak ścieżka przyczynowa może łatwo pójść w drugą stronę: ludzie z lękiem / depresją coraz częściej sięgają po„ pocieszające jedzenie ”, aby uzyskać pozory ulgi”.

Dodał, że wykazano również, że ogólny brak różnorodności żywności zmniejsza dobre samopoczucie.

Niezdrowe jedzenie i zła dieta mogą obniżyć nastrój i pogorszyć stan zdrowia psychicznego, Kolejne badanie przejęte.

Naukowcy zwrócili uwagę na niedawny wzrost wskaźników depresji i lęku na całym świecie, przy czym w 2020 roku odnotowano wzrost odpowiednio o 27,6 procent i 25,6 procent.

the Globalna Organizacja Zdrowia Szacuje się, że ponad 5 procent dorosłych cierpi na depresję na całym świecie.