Niewiele jest na świecie rzeczy tak kojących jak pierwszy kęs złocistych, chrupiących smażonych chipsów ziemniaczanych, o których myślałeś przez cały dzień.
Niezależnie od tego, czy wolisz te piękne kawałki smażonych ziemniaków z płatkami soli z kurczaka, z dodatkiem ketchupu pomidorowego, odrobiną octu lub maczane w sosie, proste gorące ziemniaki stanowią idealną smaczną przekąskę.
Chociaż większość z nas zgodziłaby się, że pysznie smaczna paczka frytek może nie być uosobieniem dobrze zbilansowanego posiłku, nowe badania ujawniły prawdziwy zakres wpływu frytek na nasze zdrowie — i może nie przeszkadzać. On myśli.
Najnowsze badania wykazały, że skromny chips może negatywnie wpływać na nasze zdrowie psychiczne, a smażone potrawy podobno wiążą się z wyższymi wskaźnikami lęku i depresji.
Co ciekawe, efekt był wyraźniejszy u „młodych dorosłych” i ogólnie młodszych konsumentów.
badania, Opublikowano w czasopiśmie PNASDo Zespół badawczy z Hangzhou w Chinach wykazał, że częste spożywanie smażonych potraw – zwłaszcza frytek – wiązało się z 12-procentowym wzrostem ryzyka lęku i 7-procentowym wzrostem ryzyka depresji w porównaniu z osobami, które nie jadły. smażone jedzenie. żywność.
Jednak eksperci ds. żywienia wyjaśnili, że ustalenia są wstępne i niekoniecznie jest jasne, czy smażone potrawy powodują problemy ze zdrowiem psychicznym, czy też osoby z objawami depresji lub lęku zwróciły się do smażonych potraw w celu uzyskania ulgi.
W badaniu oceniono 140 728 osób w ciągu 11,3 lat.
Po wykluczeniu uczestników, u których zdiagnozowano depresję w ciągu pierwszych dwóch lat, wykryto łącznie 8 294 przypadków lęku i 12 735 przypadków depresji u tych, którzy jedli smażone potrawy.
Stwierdzono, że frytki mają o 2% większe ryzyko depresji w porównaniu ze „smażonym białym mięsem”, takim jak smażony kurczak.
„Komponent ludzki tego badania może dokładnie wskazywać, co twierdzi: wyższe spożycie smażonych potraw zwiększa ryzyko lęku/depresji” – powiedział dr David Katz, specjalista medycyny stylu życia, który nie brał udziału w badaniu. CNN.
„Jednak ścieżka przyczynowa może łatwo pójść w drugą stronę: ludzie z lękiem / depresją coraz częściej sięgają po„ pocieszające jedzenie ”, aby uzyskać pozory ulgi”.
Dodał, że wykazano również, że ogólny brak różnorodności żywności zmniejsza dobre samopoczucie.
Niezdrowe jedzenie i zła dieta mogą obniżyć nastrój i pogorszyć stan zdrowia psychicznego, Kolejne badanie przejęte.
Naukowcy zwrócili uwagę na niedawny wzrost wskaźników depresji i lęku na całym świecie, przy czym w 2020 roku odnotowano wzrost odpowiednio o 27,6 procent i 25,6 procent.
the Globalna Organizacja Zdrowia Szacuje się, że ponad 5 procent dorosłych cierpi na depresję na całym świecie.
„Certyfikowany fanatyk jedzenia. Ekstremalny guru internetu. Gracz. Zły pijak. Ninja zombie. Rozwiązuje problemy. Nieskrępowany miłośnik alkoholu.”
More Stories
Podejrzewa się, że rosyjski „wieloryb szpieg” pojawił się ponownie w pobliżu Szwecji
„Hojny i szczery”: wylanie hołdów dla księżniczki Mele z Tonga
Canal Grande w Wenecji: rozwiązanie tajemnicy zielonych wód