Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Spożywanie ultraprzetworzonej żywności wiąże się z chroniczną bezsennością

Spożywanie ultraprzetworzonej żywności wiąże się z chroniczną bezsennością

Spożywanie ultraprzetworzonej żywności wiąże się z chronicznymi urazami bezsenność Według nowego badania, które może prowadzić do tego, cierpi na to prawie dwie trzecie dorosłych Zalecenia żywieniowe Na lepsze Zdrowie psychiczne.

Badania opublikowane w Journal of Academy of Nutrition and DiabetesStwierdzono związek pomiędzy spożyciem Żywność ultraprzetworzona i przewlekłą bezsenność, niezależnie od innych czynników, takich jak demografia, styl życia, jakość diety i cechy zdrowia psychicznego.

„W czasach, gdy coraz więcej żywności jest wysoko przetworzonej i szerzą się zaburzenia snu, ważne jest, aby ocenić, czy dieta może przyczyniać się do negatywnych skutków, czy też Dobra jakość snupowiedziała główna autorka badania Marie-Pierre Saint-Onge.

Żywność ultraprzetworzona zawiera składniki, których zwykle nie można znaleźć w kuchni, takie jak barwniki, konserwanty, emulgatory, sztuczne aromaty i inne dodatki.

Poprzednie badania powiązały ultraprzetworzoną żywność z szeregiem chorób, takich jak cukrzyca, rak, niekorzystny stan zdrowia psychicznego, a nawet przedwczesna śmierć.

Najnowsze badanie sprawdza, jak przetworzona żywność wpływa na zdrowie snu.

Naukowcy ocenili dane zbierane co sześć miesięcy w latach 2013–2015 od ponad 39 000 dorosłych Francuzów, którzy wypełnili kilka 24-godzinnych dzienników dietetycznych i przekazali informacje na temat swoich objawów bezsenności.

Naukowcy odkryli, że uczestnicy cierpiący na przewlekłą bezsenność zgłaszali spożywanie większej ilości ultraprzetworzonej żywności, odpowiadającej od 16 do 20 procent ich spożycia energii.

Naukowcy stwierdzili, że choć ryzyko bezsenności spowodowanej spożywaniem przetworzonej żywności zaobserwowano zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet, było ono nieco wyższe u mężczyzn.

Naukowcy ostrzegli jednak, że wyniki mają charakter obserwacyjny i nie dowodzą związku przyczynowego.

„Chociaż dane nie potwierdzają związku przyczynowego, nasze badanie jest pierwszym tego rodzaju i wnosi wkład w aktualny stan wiedzy na temat żywności ultraprzetworzonej” – stwierdziła Pauline Duquin, kolejna autorka badania.

READ  Nowo odkryte ślady oceanu na Marsie sugerują, że planeta mogła kiedyś być gościnna

Biorąc pod uwagę ograniczenia badania, naukowcy stwierdzili, że dane dotyczące snu zostały samodzielnie zgłoszone przez uczestników i mogła nastąpić potencjalna błędna klasyfikacja niektórych składników odżywczych.

Naukowcy wezwali do przeprowadzenia przyszłych badań w celu sprawdzenia związku przyczynowego i oceny związku w czasie.

„To duże badanie epidemiologiczne ujawniło statystycznie istotny związek między spożyciem ultraprzetworzonej żywności a przewlekłą bezsennością, niezależnie od zmiennych socjodemograficznych, stylu życia, jakości diety i stanu zdrowia psychicznego” – stwierdzili.

„Odkrycia dostarczają informacji dla przyszłych badań podłużnych, a także programów interwencyjnych i zapobiegawczych skupiających się na odżywianiu i śnie”.