Yakitori Yurippi jest sercem procesu przekształcenia Crows Nest przez Hatena Group w własną wersję kompleksu Merivale's Ivy w North Beach, tyle że z większą ilością makaronu i mniejszą ilością tańców nocnych.
14/20
język japoński$$
Nigdy nie spotkałem licznika yakitori, który by mi się nie podobał. piwo; Grillowane szaszłyki z kurczaka; piwo. Doskonała formuła. W Tokio restauracje yakitori to bardzo poważny biznes. Niektóre stanowiska mogą wykorzystywać tylko cztery lub pięć wolno rosnących ptaków na noc; Rozbiera się je z umiejętnością eksperta od sushi i gotuje na drobnym węglu drzewnym, który może kosztować więcej niż niektóre steki. Szef kuchni zaprezentuje swoje umiejętności rzeźnicze i ogniowe w dwugodzinnym menu degustacyjnym z starannie strzeżonym sosem tatarowym, który zapewnia złożony smak. Ale stół yakitori może być również miejscem, w którym można zmiażdżyć kilka patyków, napić się piwa, zapłacić i wyjść, nie myśląc o tym zbytnio.
Yakitori Yurippi z Crows Nest sprzedaje ten wspaniały model od dziewięciu lat, ale to nie znaczy, że nie ma on wielu pysznych odmian. Kiedy niedawno planowano rozbiórkę siedziby Yurippi przy Falcon Street, w zeszłym miesiącu zespół przeniósł swoje sieci biznesowe na drugą stronę ulicy i umieścił je w budynku, w którym wcześniej mieściła się Bravo Trattoria. Gdybym mieszkał na North Shore i mniej martwił się wysokim ciśnieniem krwi wywołanym solą, prawdopodobnie jadłbym tu dwa razy w tygodniu.
Nowy Yurippi jest większy od starych, ale jest żywy i wygodny. Istnieją plakaty z piwem Sapporo w stylu vintage i półki z zabawkami, które nie byłyby nie na miejscu w sklepie z artykułami używanymi w Harajuku. Stół w kształcie podkowy zajmuje jedną trzecią przestrzeni, przy której szefowie kuchni kręcą szaszłyki, jakby grali w piłce nożnej Ligi Mistrzów. Gruby syk. Kłęby dymu. To miejsce blisko wydarzenia jest najlepszym miejscem do siedzenia, a system rezerwacji online umożliwia zamówienie miejsc przy kontuarze. (Miejsce, w którym nie chcesz siadać, to jeden ze stolików przy południowej ścianie, ustawionych jak kabiny, ale bez przegród. Co innego uścisnąć dłoń nieznajomemu, a co innego pocierać plecy.)
Hatena Group, prowadzona przez kolegów Tin Jung Shea, Mitomo Somehara i Chris Wu, to firma hotelarsko-gastronomiczna stojąca za Yurippi. Jeśli jesteś fanem importowanych japońskich alkoholi, jest bardzo prawdopodobne, że byłeś w którymś z innych lokali, na przykład w małym Darlinghurst izakaya Nomidokoro Indigo lub w barze karaage i barze Nakano Darling w Haymarket. W restauracji yakitori jest też mnóstwo whisky i sake, a także zabawne koktajle i wina owocowe, ale Twoim ulubionym wyborem powinien być Orion Draft Lager (13,50 USD z beczki).
Wnioski składane są drogą pocztową i papierową. Zaznacz swoje szaszłyki. Zapisz drinka. Podaj porządek obrad. Nie można pomylić się z niczym na patyku, ale niektóre kije są ważniejsze od innych. Zacznę od tebasaki (skrzydełka kurczaka spłaszczonego tak, aby wyglądało jak latawiec z chrupiącą skórką) i dalej. Ogon (znany również jako bongiri lub nos pastora) jest bogaty w kolagen i wydziela soki. Gałki wątroby są wyraźnie aromatyzowane i karmelizowane za pomocą sosu tatarowego na bazie soi, wzmocnionego kroplami. Większość opcji yakitori kosztuje 9,50 USD za dwie osoby, chyba że zaznaczono inaczej: na przykład negima – udka z kurczaka i cebulki – kosztuje 12 USD. Jest tak dobre, jak mięso z udka, choć zamawiając je czuję się, jakbym grał w małej lidze yakitori. Wyrównaj skórę kurczaka (10,50 USD), która przypomina tłusty, chrupiący akordeon. Jeśli ostrygi z kurczaka są oferowane w specjalnej cenie za 14 dolarów, też będziesz ich chciał. To ciężko pracujący mięsień w okolicy pachwiny, ten, który Francuzi nazywają sot-l'y-laisse, co z grubsza przekłada się na „Tylko głupiec by to zostawił”.
Są też szaszłyki z podrobów, chrząstek, serc i klopsików z kurczaka tsukune (dwa za 15 dolarów), które można przełożyć przez wolno gotowane, musujące jajka. Paluszki okry (dwa za 8,50 dolara) z cytrynowym sosem ponzu i suszonymi płatkami bonito to moje niegrillowane typy, a następnie przegrzebki w maśle grillowane w skorupce (dwa za 13 dolarów) i drżący omlet zawinięty na zamówienie. (11 USD) i „Addicted Cabbage” (11 USD) marynowana w niezwykle aromatycznych wodorostach shio kombu; Smakuje jak odpowiedź natury na grilla Arnotta. Nie mogę powiedzieć, czy gyoza wieprzowa (11 USD) była dobra, ponieważ mojej grupie powiedziano, że 90-minutowy czas siedzenia prawie dobiegł końca i mieliśmy tylko czas na zamówienie ładnie chwiejnego kremu karmelowego (6 USD – tanio!). Inne małe talerze, po które chciałbym wrócić, to grillowana kulka ryżowa onigiri (8 USD), ośmiornica marynowana w occie (9,50 USD) i wieprzowina z pieprzem yuzu (11 USD).
W międzyczasie grupa Hatena przekształca resztę obiektu we własną wersję kompleksu Ivy Merivale's Crows Nest, tyle że z większą ilością makaronu i mniejszą ilością tańców nocnych. Niedawno nad Yurippi otwarto lokal Ramen Auru, wyposażony w automat sprzedający bilety z możliwością wyboru własnej zupy i jadalnię wyłożoną matami tatami na podłodze. W najbliższej przyszłości bar sportowy Ichiro's na górze zacznie nalewać zimny napar Suntory. piwo. baseball. Japońskie hot dogi. Więcej piwa. Wydaje się, że to kolejna idealna formuła.
Nisko
Wibracja: Szybki bar opalany węglem, który podąża za japońskimi kanałami
Danie główne: Szaszłyki ze skrzydełkami kurczaka Tebasaki (9,50 USD za dwa)
napoje: Połączone menu japońskich piw, whisky i sake oraz orzeźwiające długie koktajle
to kosztuje: Około 90 dolarów za dwie osoby plus napoje
Ta recenzja została pierwotnie opublikowana dnia Dobry weekend czasopismo
Recenzje restauracji, aktualności i najgorętsze otwarcia prosto na Twoją skrzynkę odbiorczą.
Subskrypcja
Od naszych partnerów
„Niezależny przedsiębiorca. Komunikator. Gracz. Odkrywca. Praktyk popkultury.”
More Stories
Polski Instytut Sztuki Filmowej powołuje nowego prezesa po dymisji Radosława Śmijewskiego
Joanna Lisowska – droga do sławy na polskiej scenie
Ogłoszono tytuły Dni Polskich na rok 2024