Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Yakitori Uribe, Przegląd grzybów

Yakitori Uribe, Przegląd grzybów

Yakitori Yurippi jest sercem procesu przekształcenia Crows Nest przez Hatena Group w własną wersję kompleksu Merivale's Ivy w North Beach, tyle że z większą ilością makaronu i mniejszą ilością tańców nocnych.

14/20

język japoński$$

Nigdy nie spotkałem licznika yakitori, który by mi się nie podobał. piwo; Grillowane szaszłyki z kurczaka; piwo. Doskonała formuła. W Tokio restauracje yakitori to bardzo poważny biznes. Niektóre stanowiska mogą wykorzystywać tylko cztery lub pięć wolno rosnących ptaków na noc; Rozbiera się je z umiejętnością eksperta od sushi i gotuje na drobnym węglu drzewnym, który może kosztować więcej niż niektóre steki. Szef kuchni zaprezentuje swoje umiejętności rzeźnicze i ogniowe w dwugodzinnym menu degustacyjnym z starannie strzeżonym sosem tatarowym, który zapewnia złożony smak. Ale stół yakitori może być również miejscem, w którym można zmiażdżyć kilka patyków, napić się piwa, zapłacić i wyjść, nie myśląc o tym zbytnio.

Yakitori Yurippi z Crows Nest sprzedaje ten wspaniały model od dziewięciu lat, ale to nie znaczy, że nie ma on wielu pysznych odmian. Kiedy niedawno planowano rozbiórkę siedziby Yurippi przy Falcon Street, w zeszłym miesiącu zespół przeniósł swoje sieci biznesowe na drugą stronę ulicy i umieścił je w budynku, w którym wcześniej mieściła się Bravo Trattoria. Gdybym mieszkał na North Shore i mniej martwił się wysokim ciśnieniem krwi wywołanym solą, prawdopodobnie jadłbym tu dwa razy w tygodniu.

Tsukune (klopsiki z kurczaka) z jajkami na wolnym ogniu.
Tsukune (klopsiki z kurczaka) z jajkami na wolnym ogniu.Jennifer Su

Nowy Yurippi jest większy od starych, ale jest żywy i wygodny. Istnieją plakaty z piwem Sapporo w stylu vintage i półki z zabawkami, które nie byłyby nie na miejscu w sklepie z artykułami używanymi w Harajuku. Stół w kształcie podkowy zajmuje jedną trzecią przestrzeni, przy której szefowie kuchni kręcą szaszłyki, jakby grali w piłce nożnej Ligi Mistrzów. Gruby syk. Kłęby dymu. To miejsce blisko wydarzenia jest najlepszym miejscem do siedzenia, a system rezerwacji online umożliwia zamówienie miejsc przy kontuarze. (Miejsce, w którym nie chcesz siadać, to jeden ze stolików przy południowej ścianie, ustawionych jak kabiny, ale bez przegród. Co innego uścisnąć dłoń nieznajomemu, a co innego pocierać plecy.)

READ  Fundacja Phoenix jest głównym bohaterem Festiwalu Muzycznego Wanganui z okazji pięknego dnia

Hatena Group, prowadzona przez kolegów Tin Jung Shea, Mitomo Somehara i Chris Wu, to firma hotelarsko-gastronomiczna stojąca za Yurippi. Jeśli jesteś fanem importowanych japońskich alkoholi, jest bardzo prawdopodobne, że byłeś w którymś z innych lokali, na przykład w małym Darlinghurst izakaya Nomidokoro Indigo lub w barze karaage i barze Nakano Darling w Haymarket. W restauracji yakitori jest też mnóstwo whisky i sake, a także zabawne koktajle i wina owocowe, ale Twoim ulubionym wyborem powinien być Orion Draft Lager (13,50 USD z beczki).

Wnioski składane są drogą pocztową i papierową. Zaznacz swoje szaszłyki. Zapisz drinka. Podaj porządek obrad. Nie można pomylić się z niczym na patyku, ale niektóre kije są ważniejsze od innych. Zacznę od tebasaki (skrzydełka kurczaka spłaszczonego tak, aby wyglądało jak latawiec z chrupiącą skórką) i dalej. Ogon (znany również jako bongiri lub nos pastora) jest bogaty w kolagen i wydziela soki. Gałki wątroby są wyraźnie aromatyzowane i karmelizowane za pomocą sosu tatarowego na bazie soi, wzmocnionego kroplami. Większość opcji yakitori kosztuje 9,50 USD za dwie osoby, chyba że zaznaczono inaczej: na przykład negima – udka z kurczaka i cebulki – kosztuje 12 USD. Jest tak dobre, jak mięso z udka, choć zamawiając je czuję się, jakbym grał w małej lidze yakitori. Wyrównaj skórę kurczaka (10,50 USD), która przypomina tłusty, chrupiący akordeon. Jeśli ostrygi z kurczaka są oferowane w specjalnej cenie za 14 dolarów, też będziesz ich chciał. To ciężko pracujący mięsień w okolicy pachwiny, ten, który Francuzi nazywają sot-l'y-laisse, co z grubsza przekłada się na „Tylko głupiec by to zostawił”.

Ulubione danie: Szaszłyki ze skrzydełkami kurczaka Tebasaki.
Ulubione danie: Szaszłyki ze skrzydełkami kurczaka Tebasaki.Jennifer Su

Są też szaszłyki z podrobów, chrząstek, serc i klopsików z kurczaka tsukune (dwa za 15 dolarów), które można przełożyć przez wolno gotowane, musujące jajka. Paluszki okry (dwa za 8,50 dolara) z cytrynowym sosem ponzu i suszonymi płatkami bonito to moje niegrillowane typy, a następnie przegrzebki w maśle grillowane w skorupce (dwa za 13 dolarów) i drżący omlet zawinięty na zamówienie. (11 USD) i „Addicted Cabbage” (11 USD) marynowana w niezwykle aromatycznych wodorostach shio kombu; Smakuje jak odpowiedź natury na grilla Arnotta. Nie mogę powiedzieć, czy gyoza wieprzowa (11 USD) była dobra, ponieważ mojej grupie powiedziano, że 90-minutowy czas siedzenia prawie dobiegł końca i mieliśmy tylko czas na zamówienie ładnie chwiejnego kremu karmelowego (6 USD – tanio!). Inne małe talerze, po które chciałbym wrócić, to grillowana kulka ryżowa onigiri (8 USD), ośmiornica marynowana w occie (9,50 USD) i wieprzowina z pieprzem yuzu (11 USD).

READ  WWE jest na sprzedaż, ponieważ Vince McMahon wraca po zarobieniu „cichych pieniędzy”

W międzyczasie grupa Hatena przekształca resztę obiektu we własną wersję kompleksu Ivy Merivale's Crows Nest, tyle że z większą ilością makaronu i mniejszą ilością tańców nocnych. Niedawno nad Yurippi otwarto lokal Ramen Auru, wyposażony w automat sprzedający bilety z możliwością wyboru własnej zupy i jadalnię wyłożoną matami tatami na podłodze. W najbliższej przyszłości bar sportowy Ichiro's na górze zacznie nalewać zimny napar Suntory. piwo. baseball. Japońskie hot dogi. Więcej piwa. Wydaje się, że to kolejna idealna formuła.

Nisko

Wibracja: Szybki bar opalany węglem, który podąża za japońskimi kanałami

Danie główne: Szaszłyki ze skrzydełkami kurczaka Tebasaki (9,50 USD za dwa)

napoje: Połączone menu japońskich piw, whisky i sake oraz orzeźwiające długie koktajle

to kosztuje: Około 90 dolarów za dwie osoby plus napoje

Ta recenzja została pierwotnie opublikowana dnia Dobry weekend czasopismo

Recenzje restauracji, aktualności i najgorętsze otwarcia prosto na Twoją skrzynkę odbiorczą.

Subskrypcja

Chłopcy CallanaCallan Boyes jest redaktorem przewodnika SMH Good Food Guide, krytykiem restauracji Good Weekend i autorem Good Food.

Od naszych partnerów