Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Zróżnicowana dieta roślinna okazuje się kluczem do zwalczania chorób niezakaźnych i zmian klimatycznych

Zróżnicowana dieta roślinna okazuje się kluczem do zwalczania chorób niezakaźnych i zmian klimatycznych

W recenzji narracyjnej opublikowanej w Składniki odżywczeNaukowcy z Włoch omawiają korzyści zdrowotne i środowiskowe diety roślinnej oraz wyzwania związane z potencjalnym przejściem na nią.

Ponadto omówiono w nim czynniki związane z przystępnością cenową i akceptowalnością PBD oraz zaproponowano zalecenia dla decydentów dotyczące aktualizacji aktualnych wytycznych żywieniowych.

Zróżnicowana dieta roślinna okazuje się kluczem do zwalczania chorób niezakaźnych i zmian klimatycznychPobyt: Badanie korzyści i barier diet roślinnych: zdrowie, wpływ na środowisko oraz dostępność i akceptowalność żywności. Źródło zdjęcia: Chay_Tee/Shutterstock.com

tło

Dziś świat stoi w obliczu połączenia trzech pandemii: otyłości, niedożywienia i zmian klimatycznych, które są wspólnie określane jako „globalna pandemia”. Głód w dalszym ciągu dotyka 150 milionów dzieci na całym świecie, a otyłość dotyka około dwóch miliardów ludzi.

Szczególnie niepokojące jest stopniowe przechodzenie od diet tradycyjnych do „diet zachodnich” zawierających wyższą zawartość sodu, tłuszczów nasyconych, cukru i mięsa, które, jak wykazano, są powiązane z różnymi schorzeniami (w tym otyłością), a także przedwczesną umieralnością z jakiejkolwiek przyczyny .

Zdrowie ludzkie jest dodatkowo zagrożone utratą różnorodności biologicznej, wyczerpywaniem się zasobów naturalnych i globalnym ociepleniem, co zagraża bezpieczeństwu i jakości żywności, co ostatecznie sprzyja nieoptymalnym wzorcom żywieniowym.

Uważa się, że spożywanie zbilansowanej diety bogatej w warzywa, owoce, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, orzechy i tłuszcze nienasycone, z minimalną ilością ryb i drobiu oraz bez czerwonego mięsa, przetworzonej żywności i cukru, zapewni zrównoważony rozwój zdrowia ludzkiego i środowiska.

Wiadomo, że na całym świecie przyjmuje się kilka PBD różniących się składem, takich jak dieta wegetariańska pisco, dieta wegetariańska ovo-lakto, dietetyczne podejście do zatrzymania nadciśnienia (DASH), dieta śródziemnomorska, dieta nowoskandynawska i dieta planetarna. Dieta.

Wzorce żywieniowe zależą od osobistych wartości, preferencji i dostępności żywności, a na te aspekty z kolei wpływa polityka społeczna i gospodarcza. Dlatego niezwykle istotne jest wdrożenie odpowiednich polityk wspierających zdrowie jednostki.

Aby sprostać tej potrzebie, badacze dokonali przeglądu wpływu przyjęcia PBD na aspekty zdrowotne, środowiskowe, społeczne i ekonomiczne, badając, czy PBD może osiągnąć te cele, przedstawiając jednocześnie zalecenia dotyczące polityki zdrowotnej.

READ  Naukowcy twierdzą, że nowo odkryta egzoplaneta jest teraz naszym drugim najlepszym celem dla Teleskopu Webba

Wpływ PBD na zdrowie i środowisko

Biorąc pod uwagę coraz częstsze stosowanie PBB, ważne jest zbadanie ich bezpieczeństwa, korzyści i wskazań. Chociaż długoterminowe badania nad wpływem PBD na kontrolę masy ciała są ograniczone, dowody z badań przekrojowych, przeglądów systematycznych i metaanaliz sugerują, że przyjęcie PBD wspomaga utratę wagi i zmniejsza otyłość ciała w porównaniu z wegetarianami i niewegetarianami. Diety wszystkożerne.

Wiadomo, że otyłość jest czynnikiem ryzyka chorób niezakaźnych, takich jak choroby układu krążenia (CVD) i cukrzyca typu 2 (T2DM). Metaanalizy konsekwentnie podkreślają korzyści PBD w zmniejszaniu markerów CVD, takich jak cholesterol całkowity, lipoproteiny o małej gęstości i apo-B, bez różnicy w poziomach triglicerydów w porównaniu z dietami wszystkożernymi.

Chociaż niektóre badania dostarczają sprzecznych dowodów, w innych stwierdzono, że u osób przyjmujących PBD ryzyko rozwoju chorób układu krążenia jest o 15% niższe, przy niższym ryzyku śmiertelności z przyczyn sercowo-naczyniowych i z jakiejkolwiek przyczyny.

Wykazano również, że PBD, takie jak dieta wegetariańska, dieta śródziemnomorska i niskotłuszczowa dieta wegetariańska, znacząco zmniejszają poziom hemoglobiny glikozylowanej (HbA1c) u pacjentów z T2DM w porównaniu z dietami wszystkożernymi i niskoenergetycznymi.

Chociaż PBD mogą zwiększać ryzyko niedoborów witaminy B12, wapnia, cynku, selenu, żelaza, niacyny i jodu, dobrze zaplanowana dieta wegetariańska obejmująca różnorodne rodzaje żywności może pomóc w osiągnięciu adekwatności żywieniowej.

Należy pamiętać, że alternatywne pokarmy roślinne, takie jak soki, żywność z dodatkiem cukru i potrawy smażone, są uważane za niezdrowe PBDE i mogą prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób układu krążenia i T2DM.

Wykazano, że poza zdrowiem wzorce żywieniowe wpływają również na środowisko. Wykazano, że przejście z diety zachodniej na PBB skutkuje zmniejszeniem emisji gazów cieplarnianych (22%), zużyciem wody (18%) i użytkowaniem gruntów (28%), co wskazuje na zmniejszenie spożycia paszy dla zwierząt i zwiększenie spożycia roślin. Żywność zawierająca niezbędne składniki może zmniejszyć szkody dla środowiska. Jednakże związek pomiędzy przejściem na dietę wegetariańską a spożyciem wody nie został jeszcze dokładnie zbadany.

READ  Nieszczepiona Belgijka (90 lat) zmarła z powodu dwóch różnych szczepów Covid-19

Przystępność cenowa i akceptowalność

Na wybory żywieniowe wpływa kilka czynników, w tym czynniki społeczne i kulturowe, indywidualne preferencje smakowe i edukacja, a także przystępność cenowa, wygoda, akceptowalność i łatwość dostępu do żywności.

Dowody sugerują, że przejście z obecnych diet na PBDE wiąże się ze zwiększonymi kosztami w krajach o niższych średnich dochodach; Dlatego przyjęcie BZ może być łatwiejsze w krajach o wysokich dochodach.

Stwierdzono, że PBD są bardziej akceptowalne w krajach o niższych średnich dochodach niż w krajach o wysokich dochodach ze względów społecznych, ekonomicznych, etycznych lub religijnych. Ogólnie rzecz biorąc, oczekuje się, że skupienie się na lokalnej i optymalnej diecie doprowadzi do przyjęcia zrównoważonego wzorca odżywiania, który spełnia wymagania zdrowotne i środowiskowe.

Zalecenia dla decydentów

Wyniki badań światowych wzywają do uwzględnienia czynników środowiskowych, społecznych i kulturowych w wytycznych żywieniowych opartych na żywności (FBDG), poza samymi czynnikami związanymi ze zdrowiem.

W przyszłości kraje powinny opracować FBDG integrujące te aspekty i rozpowszechniać je wśród odbiorców za pośrednictwem mediów i edukacji. Ponadto do zdrowego spożycia żywności można zachęcać poprzez dotacje i podatki.

Wniosek

Niniejszy przegląd koncentruje się na potencjalnym wpływie przyjęcia PBD na zdrowie ludzkie i środowisko oraz podkreśla bariery związane z takim przejściem.

Wnioski z tego przeglądu podkreślają potrzebę dialogu między naukowcami, decydentami i innymi zainteresowanymi stronami w celu wspierania rozwoju spójnej polityki, która definiuje akceptowalne i zrównoważone systemy żywnościowe na poziomie regionalnym, zaspokajając w ten sposób potrzeby rosnącej populacji globalnej.