Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Wraz ze wzrostem poziomu dwutlenku węgla rosną również składniki odżywcze w naszej żywności

Wraz ze wzrostem poziomu dwutlenku węgla rosną również składniki odżywcze w naszej żywności

przez Sharmila Vaidyanathan

Zaktualizowano:19 sierpnia 2023 r

Rośliny rosnące w warunkach podwyższonej zawartości dwutlenku węgla w atmosferze wykazują niższą zawartość składników mineralnych, białka i witamin. Braki te mogą mieć znaczący wpływ na krajobraz żywnościowy i rolniczy Indii.

Źródło obrazu: Reprezentatywny obraz za pośrednictwem Wikimedia Commons

Szacunki pokazują, że w porównaniu z erą przedindustrialną poziom dwutlenku węgla w atmosferze jest obecnie o 50 procent wyższy. W 2022 roku średni globalny poziom dwutlenku węgla wzrośnie do 417,06 części na milion (ppm), co doprowadzi do nowego rekordowego wzrostu.

W maju tego roku poziomy dwutlenku węgla mierzone przez Globalne Laboratorium Monitorujące NOAA wynosiły średnio 424,0 części na milion (ppm), co oznacza wzrost o 3,0 ppm od maja 2022 r.

Chociaż zjawisko to odnotowano około dwie dekady temu, zgodnie z artykułem przeglądowym, ostatnie dowody pomogły określić zakres jego wpływu.

Ilość dwutlenku węgla w atmosferze (niebieska linia) wzrosła wraz z emisjami antropogenicznymi (szara linia) od początku rewolucji przemysłowej w 1750 r. Wykres z NOAA.

Uprawy są narażone na ciężar ludzkich działań z góry iz dołu

W świetle tych ustaleń fakt, że uprawy stały się z natury mniej odżywcze, jest niepokojący, powiedział dr Hemapriya Natesan, założyciel i dyrektor generalny My Little Moppet, platformy handlu elektronicznego produktami spożywczymi dla dzieci.

Z badań wynika, że ​​rośliny rosnące w warunkach podwyższonej zawartości dwutlenku węgla w atmosferze wykazują niższą zawartość składników mineralnych, białka i witamin. Zdjęcie: Sekretariat SuSanA/Wikimedia Commons.

Gdy do powyższego scenariusza dodamy wpływ rosnącego poziomu dwutlenku węgla, staje się to jeszcze bardziej skomplikowane.

Podobnie jak w przypadku burzliwego krajobrazu żywnościowego w Indiach, opublikowany w 2016 roku globalny atlas różnorodności biologicznej gleby ujawnił, że organizmy glebowe w Indiach są bardzo zagrożone z powodu różnych zagrożeń, takich jak między innymi zanieczyszczenie, intensywne rolnictwo, erozja i zmiana klimatu.

READ  Jak ultrazimne, ultragęste atomy stają się niewidoczne?

Louis H. Ziska, profesor nadzwyczajny nauk o zdrowiu środowiskowym w Mailman School of Public Health na Uniwersytecie Columbia i jeden ze współautorów badania, napisał w powiązanym poście na blogu, że te często milczące zmiany w fizjologii roślin nie są częścią dominujących narracji o skutki drugiej wysokości Dwutlenek węgla był trudny do wyobrażenia. W wywiadzie e-mailowym Ziska powtórzył, jak ważne jest zrozumienie tych fundamentalnych zmian. „Większe implikacje obniżonych wartości odżywczych są ogromne, nie tylko pod względem zdrowia ludzkiego poprzez wpływ dwutlenku węgla na białka, witaminy i mikroelementy, ale także roli, jaką odegra on w globalnym łańcuchu pokarmowym” – powiedział Ziska, który jest także autorem książki na temat wpływu dwutlenku węgla na rośliny i życie.

Spadek zawartości minerałów, białek i witamin w uprawach spowodowany wzrostem atmosferycznego dwutlenku węgla może mieć znaczący wpływ na krajobraz żywnościowy i rolniczy w Indiach. Obraz za pośrednictwem Wikimedia Commons

Różnorodność upraw może pomóc w kwestii odżywiania

Ziska dodał, że na poziomie polityki linie upraw o wyższej zawartości składników odżywczych również powinny być zachęcane do ich uprawy.

„Ziemia zapewnia szeroką gamę genów wśród roślin, które konsumujemy. Zachęcanie do różnorodności zarówno w czasie (płodozmian), jak i przestrzeni (uprawa różnych szczepów roślin w tym samym miejscu) jest absolutnie niezbędne do rozwiązania problemu odżywiania” – powiedział Ziska .

Gojon A, Cassan O, Bach L, Lejay L, Martin A. Pogorszenie odżywiania mineralnego roślin przy podwyższonym CO: fizjologiczne i molekularne aspekty złego interesu. Kierunki botaniczne. luty 2023; 28 (2): 185-198. doi: 10.1016/j.tplants.2022.09.002. Epub 2022 3 listopada. PMID: 36336557.

Chunwu Zhu i in. Poziomy dwutlenku węgla (CO2) w tym stuleciu zmienią zawartość białka, mikroelementów i witamin w ziarnach ryżu, co może mieć konsekwencje zdrowotne dla najbiedniejszych krajów zależnych od ryżu. Adv. 4, 2018.

READ  Naukowcy są pod wrażeniem szczegółów zdjęć wykonanych przez teleskop

Ten artykuł został ponownie opublikowany w Mongabay India na licencji Creative Commons. Przeczytać Oryginalny artykuł.