Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Wraz ze wzrostem poziomu dwutlenku węgla rosną również składniki odżywcze w naszej żywności

Wraz ze wzrostem poziomu dwutlenku węgla rosną również składniki odżywcze w naszej żywności

przez Sharmila Vaidyanathan

Zaktualizowano:19 sierpnia 2023 r

Rośliny rosnące w warunkach podwyższonej zawartości dwutlenku węgla w atmosferze wykazują niższą zawartość składników mineralnych, białka i witamin. Braki te mogą mieć znaczący wpływ na krajobraz żywnościowy i rolniczy Indii.

Źródło obrazu: Reprezentatywny obraz za pośrednictwem Wikimedia Commons

Szacunki pokazują, że w porównaniu z erą przedindustrialną poziom dwutlenku węgla w atmosferze jest obecnie o 50 procent wyższy. W 2022 roku średni globalny poziom dwutlenku węgla wzrośnie do 417,06 części na milion (ppm), co doprowadzi do nowego rekordowego wzrostu.

W maju tego roku poziomy dwutlenku węgla mierzone przez Globalne Laboratorium Monitorujące NOAA wynosiły średnio 424,0 części na milion (ppm), co oznacza wzrost o 3,0 ppm od maja 2022 r.

Chociaż zjawisko to odnotowano około dwie dekady temu, zgodnie z artykułem przeglądowym, ostatnie dowody pomogły określić zakres jego wpływu.

Ilość dwutlenku węgla w atmosferze (niebieska linia) wzrosła wraz z emisjami antropogenicznymi (szara linia) od początku rewolucji przemysłowej w 1750 r. Wykres z NOAA.

Uprawy są narażone na ciężar ludzkich działań z góry iz dołu

W świetle tych ustaleń fakt, że uprawy stały się z natury mniej odżywcze, jest niepokojący, powiedział dr Hemapriya Natesan, założyciel i dyrektor generalny My Little Moppet, platformy handlu elektronicznego produktami spożywczymi dla dzieci.

Z badań wynika, że ​​rośliny rosnące w warunkach podwyższonej zawartości dwutlenku węgla w atmosferze wykazują niższą zawartość składników mineralnych, białka i witamin. Zdjęcie: Sekretariat SuSanA/Wikimedia Commons.

Gdy do powyższego scenariusza dodamy wpływ rosnącego poziomu dwutlenku węgla, staje się to jeszcze bardziej skomplikowane.

Podobnie jak w przypadku burzliwego krajobrazu żywnościowego w Indiach, opublikowany w 2016 roku globalny atlas różnorodności biologicznej gleby ujawnił, że organizmy glebowe w Indiach są bardzo zagrożone z powodu różnych zagrożeń, takich jak między innymi zanieczyszczenie, intensywne rolnictwo, erozja i zmiana klimatu.

READ  Infolinia szczepień została ograniczona, ponieważ ludzie gromadzą się w miejscach szczepień pierwszego dnia nagłego wyłączenia

Louis H. Ziska, profesor nadzwyczajny nauk o zdrowiu środowiskowym w Mailman School of Public Health na Uniwersytecie Columbia i jeden ze współautorów badania, napisał w powiązanym poście na blogu, że te często milczące zmiany w fizjologii roślin nie są częścią dominujących narracji o skutki drugiej wysokości Dwutlenek węgla był trudny do wyobrażenia. W wywiadzie e-mailowym Ziska powtórzył, jak ważne jest zrozumienie tych fundamentalnych zmian. „Większe implikacje obniżonych wartości odżywczych są ogromne, nie tylko pod względem zdrowia ludzkiego poprzez wpływ dwutlenku węgla na białka, witaminy i mikroelementy, ale także roli, jaką odegra on w globalnym łańcuchu pokarmowym” – powiedział Ziska, który jest także autorem książki na temat wpływu dwutlenku węgla na rośliny i życie.

Spadek zawartości minerałów, białek i witamin w uprawach spowodowany wzrostem atmosferycznego dwutlenku węgla może mieć znaczący wpływ na krajobraz żywnościowy i rolniczy w Indiach. Obraz za pośrednictwem Wikimedia Commons

Różnorodność upraw może pomóc w kwestii odżywiania

Ziska dodał, że na poziomie polityki linie upraw o wyższej zawartości składników odżywczych również powinny być zachęcane do ich uprawy.

„Ziemia zapewnia szeroką gamę genów wśród roślin, które konsumujemy. Zachęcanie do różnorodności zarówno w czasie (płodozmian), jak i przestrzeni (uprawa różnych szczepów roślin w tym samym miejscu) jest absolutnie niezbędne do rozwiązania problemu odżywiania” – powiedział Ziska .

Gojon A, Cassan O, Bach L, Lejay L, Martin A. Pogorszenie odżywiania mineralnego roślin przy podwyższonym CO: fizjologiczne i molekularne aspekty złego interesu. Kierunki botaniczne. luty 2023; 28 (2): 185-198. doi: 10.1016/j.tplants.2022.09.002. Epub 2022 3 listopada. PMID: 36336557.

Chunwu Zhu i in. Poziomy dwutlenku węgla (CO2) w tym stuleciu zmienią zawartość białka, mikroelementów i witamin w ziarnach ryżu, co może mieć konsekwencje zdrowotne dla najbiedniejszych krajów zależnych od ryżu. Adv. 4, 2018.

READ  Nowa technologia może pomóc w rozwiązaniu zagadki DNA

Ten artykuł został ponownie opublikowany w Mongabay India na licencji Creative Commons. Przeczytać Oryginalny artykuł.