Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Australijska nastolatka, która przez rok odżywiała się surowymi owocami i warzywami, ostrzega przed niebezpieczeństwami, jakie stwarzają influencerzy w mediach społecznościowych

Australijska nastolatka, która przez rok odżywiała się surowymi owocami i warzywami, ostrzega przed niebezpieczeństwami, jakie stwarzają influencerzy w mediach społecznościowych

Dziesięć lat temu Emily Holgate, wówczas 16-letnia, bez wiedzy rodziców dodawała koktajle owocowe do szkolnego lunchu.

Wrażliwa nastolatka wywróciła swoje nawyki żywieniowe do góry nogami, gdy zaczęła przestrzegać diety promowanej w mediach społecznościowych.

W tym czasie, w dużej mierze bez wiedzy jej rodziny, utrzymywała się głównie ze świeżych, surowych składników, w tym zjadała do 20 bananów dziennie.

TRENDY, KULTURA I EKSKLUZYWNE CECHY: Zapisz się na biuletyny 7LIFE

Konsumowała wyłącznie produkty wegetariańskie.

Niepokojąca dieta nastolatki ustała, gdy zdała sobie sprawę, że osoby promujące ten trend w Internecie mogą nie opowiadać całej historii.

„One (osobistości internetowe) były bardzo chude i ja też byłam, ale myślałam, że zawsze mogę być chudsza” – 25-letnia Emily opowiada 7Life o tej niepokojącej tendencji.

„Posłuchałabym ich rad, ponieważ są szczupli i (tak mi się wydawało) muszą wiedzieć, co robią, ze względu na to, jak wyglądają”.

Emily cieszy się teraz zdrową, zbilansowaną dietą, obejmującą mięso, nabiał i świeżą żywność.

Obawia się jednak, że media społecznościowe nadal mają wpływ na młodych ludzi, jeśli chodzi o wizerunek ciała.

Kobieta z Melbourne pamięta, jak w wieku 16 lat przeglądała posty w Internecie i odkryła wegański styl życia.

Internauci, którzy usunęli produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety, zachwalają nie tylko korzyści zdrowotne, ale także korzyści dla środowiska.

„Wpadłam do króliczej nory z powodu tych wszystkich wegańskich relacji” – wspomina Emily.

„Jedli dużo świeżych owoców i warzyw i wszyscy byli bardzo szczupli.

„Wszędzie, gdzie spojrzałem, widziałem tylko tę kulturę chudych”.

READ  Nowe narzędzie AI dla bioinżynierów może być przewidywalne i wyjaśnialne - ScienceDaily
Po dziesięciu latach prowadzenia surowego wegańskiego stylu życia Emily chce ostrzec nastolatków przed niebezpieczeństwami związanymi z marketingiem w mediach społecznościowych. kredyt: Instagram/em.holg

Choć twierdzi, że była szczupłą młodą kobietą, Emily przyznaje, że nie była zadowolona ze swojego wyglądu.

Im więcej zgłębiała temat wegańskiego stylu życia, tym bardziej algorytm mediów społecznościowych napędzał jej poszukiwania – aż znalazła się w subkulturze surowej żywności i diet „owocowych”.

„Owoce” obejmują jedzenie wyłącznie owoców, chociaż można jeść także orzechy i nasiona.

Z dnia na dzień nastolatka zdecydowała, że ​​będzie jadła wyłącznie żywność pochodzenia innego niż zwierzęce.

Wiele z jej nowych nawyków żywieniowych było ukrywanych przed rodziną, łącznie z sekretnym przygotowywaniem koktajli z surowych warzyw na szkolne obiady.

Figura

Patrząc wstecz, Emily mówi, że w wieku 16 lat rozwinęła się u niej niezdrowa relacja z wizerunkiem swojego ciała.

Bardzo skupiła się na swojej wadze, ćwiczeniach, liczeniu kalorii i jedzeniu mniej.

Przestała nawet miesiączkować.

„To była era „przerwy między udami” – mówi Emily, odnosząc się do niebezpiecznej mody na niedotykanie wewnętrznej strony ud kobiet.

Kiedy więc znalazła produktywny sposób życia, poprawiło to jej i tak już zmniejszony obraz ciała.

Nastolatek chciał tylko patrzeć, jak ludzie spożywają duże ilości świeżych owoców i warzyw, zachowując jednocześnie pożądany typ ciała.

Blogerzy wydają się żyć na koktajlach, a niektórzy twierdzą, że spożywają ponad 50 bananów dziennie.

Tak więc pierwszą rzeczą, którą Emily kupiła za pieniądze, które zaoszczędziła dzięki pracy kelnerki na pół etatu, był blender za 700 dolarów.

Miksowała owoce i warzywa, a sok przechowywała w litrowym słoiku na szkolne drugie śniadanie.

Wpływ na zdrowie

Wzrosła jej fascynacja surową dietą wegańską i zaczęła mieć obsesję na punkcie eliminacji ze swojej diety wysokich tłuszczów, a nawet olejów.

READ  Osoby z depresją mogą być bardziej podatne na błędne informacje o szczepionce COVID-19

„Zamiast oleju na patelnię użyłam wody” – zdradza, dodając, że owoce o wysokiej zawartości tłuszczu, takie jak awokado, również są zabronione.

„Jeśli przypadkowo zjem nabiał, będę płakać”.

Typowy dzień Emily to 20 świeżych bananów na śniadanie i lunch lub 20 świeżych daktyli zmieszanych z wodą.

Kolacja to zazwyczaj duża miska ziemniaków zawinięta w sałatę.

Nie minęło dużo czasu, zanim jej nawyki żywieniowe zaczęły wpływać na jej ogólny stan zdrowia.

Emily (25 l.) odżywia się obecnie zbilansowaną dietą składającą się z mięsa, chudego mięsa, świeżych owoców i warzyw. kredyt: Instagram/em.holg

Pojawił się u niej trądzik torbielowaty, przybierała na wadze, a wzdęcia stały się niekontrolowane.

Jednak wpływowcy mediów społecznościowych przypisywali te objawy „okresowi detoksykacji”.

„Powiedzieli, że to normalne i wszystkie toksyny po prostu wypłynęły” – mówi Emily.

Jej rodzice zaniepokoili się drastycznymi zmianami i zaczęli namawiać nastolatkę, aby stosowała dietę bardziej bogatą w składniki odżywcze.

Pomimo ich ostrzeżeń Emily skradała się za ich plecami i nadal mieszała swoje surowe soki.

Zdrowa dieta

Po 12 miesiącach życia niemal wyłącznie na surowych składnikach, zaczęła ponownie wprowadzać do swojej diety zdrowe tłuszcze.

Powoli przez kilka następnych lat ponownie wprowadzała nabiał i ser, aż znalazła zbilansowaną dietę, która odżywiała jej organizm we wszystkie właściwe sposoby.

Chociaż Emily nie przestrzega już ścisłej diety wegańskiej, twierdzi, że nie ma nic złego w zrównoważonym wegańskim stylu życia.

Zastanawiając się nad tym, jak przez te 12 miesięcy blender zdominował jej życie, Emily mówi, że nie jest sama, gdy wpada w sieć dezinformacji w mediach społecznościowych.

„Kultura diety zdecydowanie się poprawiła” – mówi.

„Zaczynamy otwierać dyskusje na temat ruchu pozytywnego na punkcie ciała, ale media i czasopisma mają jeszcze przed sobą długą drogę.

READ  Badania odkrywają tajemnice diety północnoamerykańskich mięsożernych dinozaurów

„Młode dziewczęta i chłopcy wciąż dają się nabrać na tego typu rzeczy”.

Jeśli Ty lub ktoś, kogo znasz, cierpi na zaburzenia odżywiania lub jeśli potrzebujesz informacji, skierowań lub porad na temat zaburzeń odżywiania, zaburzeń odżywiania lub problemów z obrazem ciała, skontaktuj się z Fundacją Butterfly pod numerem 1800 33 3673 lub motyl.org.au