Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Badanie pokazuje, jak możliwe ograniczenia spożycia żywności ultraprzetworzonej pozytywnie wpływają na jakość odżywczą diet

W niedawnym badaniu opublikowanym w Odżywianie, metabolizm i choroby układu krążeniaW tym badaniu naukowcy ocenili związek między spożywaniem żywności ultraprzetworzonej a odżywczymi składnikami odżywczymi.

Stado: Potencjalne ograniczenie spożycia wysoce przetworzonej żywności znacznie poprawia profile składników odżywczych związane z chorobami serca w ośmiu krajach. Źródło obrazu: meigav / Shutterstock

tło

Choroby sercowo-naczyniowe, takie jak cukrzyca, otyłość, udar, choroba wieńcowa, hiperlipidemia i inne choroby sercowo-naczyniowe są głównymi przyczynami zgonów i wczesnej przewlekłej niepełnosprawności. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała dietę za jeden z najważniejszych czynników ryzyka tych chorób. American Heart Association zaleciło w swoich wytycznych dietetycznych wybór minimalnie przetworzonej żywności zamiast ultra przetworzonej żywności, aby zmniejszyć śmiertelność i zachorowalność na CVD.

o nauce

W tym badaniu naukowcy oszacowali odsetek diet o wysokiej zawartości wolnych cukrów lub gęstości energetycznej oraz diet o niewystarczającej zawartości błonnika, które można by zniwelować, gdyby ludzie ograniczyli spożycie wysoce przetworzonej żywności.

Zespół uzyskał dane z krajowych badań żywieniowych przeprowadzonych w Brazylii, Chile, Kolumbii, Meksyku, Australii, Wielkiej Brytanii, Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Zarejestrowano również cechy ankiety, takie jak oceniane grupy wiekowe, wielkość próby, tabele składników żywności oraz metody oceny wartości odżywczej. Próbki analityczne do badania obejmowały uczestników, którzy zapisali się na trzy lub cztery dni w brytyjskim dzienniku żywności, dwa przypadki wycofania diety w Brazylii, jedno wycofanie diety w Kanadzie, Kolumbii i Meksyku oraz do dwóch wycofań żywności w pozostałych. badanych krajów.

Artykuły spożywcze wymienione w dziennikach żywności lub 24-godzinnych wycofaniach zostały podzielone na cztery grupy według celu i zakresu przemysłowego przetwarzania żywności: (1) minimalnie przetworzona lub niedostatecznie przetworzona żywność, (2) przetworzone składniki do gotowania, (3) przetworzona i (4) ) Żywność ultra przetworzona. Przy każdym przypomnieniu lub nagraniu każdego dnia zespół podsumował ilość energii pochodzącej z ultraprzetworzonej żywności, aby obliczyć względny wkład energetyczny tej ultraprzetworzonej żywności.

READ  Urzekający nowy obraz z Kosmicznego Teleskopu Hubble'a pokazuje serce niesamowitej galaktyki

Ponadto względny wkład energetyczny ultra przetworzonych artykułów żywnościowych dla każdego uczestnika został oszacowany przez uśrednienie względnego wkładu energetycznego całkowitej liczby dostępnych rekordów lub przypomnień.

Ponadto zespół uzyskał względny wkład uczestników, korzystając ze średnio trzech lub czterech dni dzienników żywności w Stanach Zjednoczonych, pierwszego i drugiego dnia danych dotyczących przypominania sobie diety w Brazylii oraz jednego dnia przypominania sobie diety w Kanadzie, Kolumbii i Meksyku. W pozostałych krajach dane z pierwszego i drugiego dnia przypominania o diecie zostały uśrednione dla uczestników, którzy przeszli dwudniowe odstawienie. Zespół obliczył gęstość energii, zawartość tłuszczów nasyconych, wolne cukry i błonnik dla każdego codziennego przypominania.

W badaniu opisano średnie wartości wkładu żywieniowego w ujęciu procentowym całkowitego przyswajania energii żywności ultraprzetworzonej oraz porcji przypisywanej żywności ultraprzetworzonej (PAF) wraz z procentami diet o niedostatecznej gęstości energetycznej, lub nasycona zawartość. Wolne tłuszcze, cukry i błonnik. Ponadto zespół oszacował, że PAF ultra przetworzonej żywności do posiłków zawierających jeden lub więcej, dwa lub więcej, trzy lub więcej oraz cztery niedobory składników odżywczych można by uniknąć, gdyby poziom spożycia ultra przetworzonej żywności został zredukowany do poziomów podobnych tym. W najniższych 20% konsumentów.

konsekwencje

Wyniki badań wykazały, że średni udział żywności ultraprzetworzonej w całkowitym spożyciu energii wahał się od 15,8% w Kolumbii do 56,8% w Wielkiej Brytanii. Istotne różnice zaobserwowano w średniej zawartości cukrów wolnych od 11,5% do 14,8% i średniej zawartości tłuszczów nasyconych od 8,6% do 12,1% całkowitego spożycia energii, błonnika od 15,4 g/2000 kcal do 24,4 g/2000 kcal oraz średniej energii gęstość od 1,5 kcal/g do 1,9 kcal/g. Ponadto 3,8% diet w Kolumbii i 22,9% w Kanadzie ma nadmierną gęstość energetyczną, 49,5% w Australii i 64,5% w Brazylii ma nadmierną zawartość wolnych cukrów, 31,4% w Kolumbii i 74,0% w Wielkiej Brytanii zawiera nadmierną zawartość nasyconych tłuszczu, a 60% w Meksyku i 87,3% w Stanach Zjednoczonych ma niewystarczającą zawartość błonnika.

READ  Nowe badanie kwestionuje znaczenie jedzenia mięsa w kształtowaniu naszej ewolucji Nowości

Gdyby udział żywności ultraprzetworzonej został zredukowany do poziomów zgłoszonych w pierwszych pięciu dla każdego kraju, wówczas we wszystkich ośmiu krajach wykryto by statystycznie istotny spadek niewystarczającej gęstości energetycznej lub zawartości wolnego cukru, tłuszczów nasyconych i błonnika. Redukcja gęstości energii waha się od 50,4% w Chile do 76,8% w Stanach Zjednoczonych, redukcja wolnego cukru od 15,5% w Kolumbii do 68,4% w Australii, redukcja tłuszczów nasyconych z 9,5% w Kanadzie do 35,0% w Meksyku oraz redukcja błonnika z 10,3 % w Wielkiej Brytanii do 37,9% w Meksyku.

wniosek

Ogólnie rzecz biorąc, wyniki badania wskazują, że zmniejszenie wkładu odżywczego wysoce przetworzonej żywności do poziomów podobnych do tych w najniższym kwintylu spożycia wysoce przetworzonej żywności w każdym regionie jest potencjalnie skuteczną strategią poprawy profili składników odżywczych związanych z chorobami serca. Dieta a tym samym zmniejsza obciążenie chorobami układu krążenia.