Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Czy to, co pijesz, wpływa na ryzyko nietrzymania moczu?

Czy to, co pijesz, wpływa na ryzyko nietrzymania moczu?

Newswise – CLEVELAND, OH (14 grudnia 2022) – Nietrzymanie moczu dotyka około 20% kobiet w wieku powyżej 50 lat. Wiele czynników może wpływać na ryzyko rozwoju nietrzymania moczu u kobiety. Nowe badanie sugeruje, że pomimo pewnych powszechnych błędnych przekonań, spożywanie sztucznie słodzonych napojów nie ma znaczącego wpływu na prawdopodobieństwo rozwoju choroby u kobiet. Wyniki badania są dziś publikowane online pod adresem klimakteriumJournal of North American Menopause Society (NAMS).

Moczenie nocne, definiowane jako utrata kontroli nad pęcherzem i niezamierzony wyciek moczu, jest nie tylko wstydliwe, ale także wiąże się z poważnymi chorobami współistniejącymi, w tym upośledzeniem funkcji poznawczych, pogorszeniem funkcjonowania, upadkami, złamaniami, udarem mózgu, depresją i ogólnie niską jakością życia. W podziale na tak zwane wysiłkowe nietrzymanie moczu i nietrzymanie moczu z parcia, szacuje się, że łącznie w samych Stanach Zjednoczonych stanowi ponad 60 miliardów dolarów rocznych kosztów bezpośrednich.

Uważa się, że wiele pokarmów i napojów, takich jak sztucznie słodzone napoje, ma niekorzystny wpływ na pęcherz moczowy i dolne drogi moczowe, ale istnieje niewiele rzeczywistych badań potwierdzających związek między moczeniem a sztucznymi słodzikami (chociaż istnieją modele myszy pokazujące, że sztuczne słodziki poprawiają skurcz mięśnia wypieracza). To nowe badanie, które opiera się na analizie danych z badania monitorującego Women’s Health Initiative i obejmowało ponad 80 000 kobiet, miało na celu zbadanie związku między sztucznie słodzonymi napojami a objawami moczenia nocnego. Ma również na celu określenie, który rodzaj moczenia nocnego – stres lub popęd – jest najbardziej powiązany.

Badanie wykazało, że ani wysiłkowe, ani nietrzymanie moczu z parcia nie były związane ze spożywaniem sztucznie słodzonych napojów.

Wyniki badań opublikowano w artykule „Artificially Sweeted Beverages and Enuresis – A Secondary Analysis of the Women’s Health Initiative Observational Study”.

READ  Naukowcy hodują rośliny w glebie księżycowej, następnej stacji księżycowej

To badanie jest ważne, ponieważ może nakierować klinicystów doradzających kobietom z moczeniem na moczenie, aby skupili się bardziej na modyfikacjach behawioralnych, takich jak całkowita spożyta objętość, niż na rodzaju spożywanego napoju.Ponadto, biorąc pod uwagę wiele potencjalnych negatywnych skutków zdrowotnych związanych ze spożywaniem cukru- zawierające napoje, należy odradzać unikanie napojów sztucznie słodzonych” – mówi dr Stephanie Faubion, dyrektor medyczny NAMS.

Aby uzyskać więcej informacji na temat menopauzy i zdrowego starzenia się, odwiedź stronę www.menopauza.org.

Założone w 1989 roku North American Menopause Society (NAMS) jest wiodącą organizacją non-profit w Ameryce Północnej, której celem jest promowanie zdrowia i jakości życia wszystkich kobiet w wieku średnim i późniejszym poprzez zrozumienie menopauzy i zdrowego starzenia się. Multidyscyplinarne członkostwo 2000 liderów w tej dziedzinie — w tym ekspertów klinicznych i nauk podstawowych z medycyny, pielęgniarstwa, socjologii, psychologii, żywienia, antropologii, epidemiologii, farmakologii i edukacji — sprawia, że ​​NAMS ma wyjątkowe kwalifikacje, aby służyć jako ostateczne źródło informacji dla pracowników służby zdrowia i opinii publicznej w celu uzyskania dokładnych, ponadczasowych informacji, stronniczych w kwestii menopauzy i zdrowego starzenia się. Aby dowiedzieć się więcej o NAMS, odwiedź www.menopauza.org.