Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Dieta wysokobiałkowa przeciwdziała adaptacyjnej termogenezie u osób z cukrzycą

Dieta wysokobiałkowa przeciwdziała adaptacyjnej termogenezie u osób z cukrzycą

Wysoki wskaźnik otyłości stał się narastającym problemem we współczesnym świecie. Otyłość wiąże się z występowaniem kilku chorób współistniejących, takich jak choroby układu krążenia i cukrzyca typu 2. Chociaż utrata masy ciała jest uważana za najważniejszą metodę leczenia otyłości, ważne jest również długoterminowe utrzymanie wagi.

pobyt: Wysokie w porównaniu do umiarkowanego spożycie białka zmniejsza adaptacyjną termogenezę i indukuje ujemny bilans energetyczny przy jednoczesnym utrzymaniu długoterminowej utraty wagi u uczestników ze stanem przedcukrzycowym z otyłością: badanie prospektywne.. Źródło zdjęcia: zdjęcie Marguillat/Shutterstock

tło

Adaptacja metaboliczna, czyli adaptacyjna termogeneza (AT), może być głównym czynnikiem uniemożliwiającym utrzymanie utraty wagi w dłuższej perspektywie. AT powoduje zmniejszenie wydatku energetycznego, co znacznie przewyższa oczekiwania oparte na redukcji masy tłuszczowej (FM) czy beztłuszczowej (KKM).

Stwierdzono, że przystosowanie do wydatku energetycznego utrzymuje się przez kilka lat po okresie odchudzania. Dlatego po utracie wagi bardzo ważna jest redukcja AT, aby utrzymać utratę wagi w dłuższej perspektywie. Zidentyfikowano pewne czynniki zmniejszające AT, takie jak aktywność fizyczna, indukowana zimnem aktywacja brązowej tkanki tłuszczowej, katechiny w herbacie i kapsaicynoidy. Co więcej, wyższe spożycie białka (HP) zostało również powiązane ze zmniejszoną AT po utracie wagi.

Co ciekawe, dieta HP poprawia FFM, spoczynkowy wydatek energetyczny (REE), wydatek energetyczny wywołany dietą (DEE) i całkowity wydatek energetyczny (TEE). Połączenie zwiększonej aktywności fizycznej i diety HP jest w stanie utrzymać REE pomimo spadku FM i FFM. W porównaniu z dietą niskobiałkową u osób o stabilnej wadze, dwunastotygodniowa dieta HP utrzymywała prawidłowy metabolizm podczas snu (SMR), TEE i DEE. Konieczne jest jednak zrozumienie, czy dieta HP po utracie wagi zaburza AT.

O badaniu

nowo Dziennik żywienia W badaniu oceniono, czy dieta HP może zmniejszyć AT i oczekiwany dodatni bilans energetyczny (EB) podczas utrzymywania masy ciała po utracie wagi u pacjentów z cukrzycą po otyłości. To badanie jest częścią Profilaktyki cukrzycy poprzez interwencje w zakresie stylu życia i badania populacji w Europie i na całym świecie (PREVIEW).

READ  Naukowcy odkryli, że terapia komórkowa może zmniejszyć uszkodzenie nerek spowodowane cukrzycą typu 2

Badanie PREVIEW połączyło trzy lata interwencji związanych z utratą wagi i utrzymaniem wagi w czterech grupach interwencyjnych. Grupy te różniły się składnikami diety, takimi jak dieta HP (niski indeks glikemiczny) i dieta średniobiałkowa (MP) (umiarkowany indeks glikemiczny) oraz aktywność fizyczna. Badanie to miało na celu zrozumienie objawów cukrzycy typu 2 po trzech latach interwencji. Ponadto analizowano zmiany masy ciała, insulinooporności i składu ciała.

Obecne badanie porównywało wpływ kontrolowanej diety HP z dietą MP na EB i AT. Ocenę tę przeprowadzono po zakończeniu badania PREVIEW przy użyciu w pełni kontrolowanego pomieszczenia do oddychania. Postawiono hipotezę, że dieta kontrolowana HP stabilizuje AT i zwiększa wydatek energetyczny.

W sumie 38 uczestników zostało zrekrutowanych do analizy wpływu dwóch diet (HP i MP), różniących się stosunkiem białka do węglowodanów, na wydatek energetyczny i współczynnik oddechowy (RQ). W sumie 20 osób (mężczyźni-7, kobiety-13), w średnim wieku 64 lata, jadło dietę HP, a 18 osób (mężczyźni-9, kobiety-9), w średnim wieku 65 lat, jadło dietę MP dieta. Masę beztłuszczową i masę tłuszczową wykorzystano do obliczenia oczekiwanego spoczynkowego wydatku energetycznego (REE).

Wyniki

Różne poziomy składu makroskładników odżywczych w dietach HP i MP różniły równowagę białek i węglowodanów między dwiema grupami. W grupie HP spożycie i utlenianie białka były wyższe, powodując bardziej dodatni bilans białkowy w porównaniu z grupą MP. Jednak w porównaniu z grupą MP bilans węglowodanów był mniej dodatni w grupie HP ze względu na mniejsze spożycie węglowodanów i stres oksydacyjny.

Co ciekawe, w grupie HP zaobserwowano niższą homeostazę lipidów w porównaniu z grupą MP. Nie zaobserwowano istotnej różnicy w BMI, FFM, FM, poborze energii, wydatku energetycznym lub procentowej zawartości tkanki tłuszczowej między dwiema grupami. W oparciu o wydatek energetyczny, 48-godzinna dieta HP wywołała ujemny EB i podwyższony REE, których nie było w grupie MP.

READ  Badanie wykazało, że maski na twarz sprawiają, że ludzie wyglądają atrakcyjniej Wirus koronowy

Warto zauważyć, że dieta HP zakłócała ​​AT podczas utrzymywania wagi po utracie wagi; Jednak dieta MP zwiększyła utlenianie lipidów. W grupie HP stwierdzono niższy EB w stosunku do MP, co wiązało się z redukcją AT w grupie HP.

Zgodnie z wcześniejszymi badaniami, obecne badanie ujawniło AT do 34 miesięcy po 8-tygodniowym okresie odchudzania. W tym okresie uczestnicy przeszli redukcję około 11,9% masy ciała. EB było pozytywnie związane z RQ.

wnioski

Niniejsze badanie wykazało, że w porównaniu z dietą MP, dieta HP skutkowała ujemnym EB, co zbiegło się z AT przez około 34 miesiące po utracie wagi u osób z cukrzycą w stanie po otyłości. Wyniki badania podkreślają znaczenie przestrzegania diety wysokobiałkowej/węglowodanowej przez dłuższy czas dla utrzymania masy ciała po utracie wagi.

scenariusz

Doktor Premium Boss

Breum posiada tytuł doktora. w dziedzinie biologii roślin i biotechnologii na Uniwersytecie Madras w Indiach. Jest aktywnym badaczem i doświadczonym pisarzem naukowym. Bryum jest także współautorem kilku oryginalnych artykułów naukowych, które zostały opublikowane w recenzowanych czasopismach. Jest także zapaloną czytelniczką i fotografką-amatorką.

cytaty

Użyj jednego z poniższych formatów, aby zacytować ten artykuł w swoim artykule, eseju lub raporcie:

  • APA

    Bose, premia. (2023, 24 kwietnia). Dieta wysokobiałkowa przeciwdziała adaptacyjnej termogenezie u osób z cukrzycą. wiadomości medyczne. Pobrano 25 kwietnia 2023 r. z https://www.news-medical.net/news/20230424/High-protein-diet-counters-adaptive-thermogenesis-in-prediabetic-individuals.aspx.

  • MLA

    Bose, premia. „Dieta wysokobiałkowa przeciwdziała termogenezie adaptacyjnej u osób z cukrzycą”. wiadomości medyczne. 25 kwietnia 2023 r.

  • Chicago

    Bose, premia. „Dieta wysokobiałkowa przeciwdziała termogenezie adaptacyjnej u osób z cukrzycą”. wiadomości medyczne. https://www.news-medical.net/news/20230424/High-protein-diet-counters-adaptive-thermogenesis-in-prediabetic-individuals.aspx. (dostęp 25 kwietnia 2023).

  • Harvard

    Bose, premia. 2023. Dieta wysokobiałkowa przeciwdziała adaptacyjnej termogenezie u osób z cukrzycą. News-Medical, dostęp 25 kwietnia 2023 r., https://www.news-medical.net/news/20230424/High-protein-diet-counters-adaptive-thermogenesis-in-prediabetic-individuals.aspx.