jaPrzyznam, że przesadą byłoby nazwanie jej sałatką Cezar, z cudzysłowami czy nie, ponieważ nie zawiera anchois, jajek i parmezanu, które są synonimem tego niesławnego sosu. To powiedziawszy, gwarantuję, że jest pyszny, a także nie odbiega od normy pod względem smaku (niech w to uwierzy). Słodki, pikantny i sezamowy tost to swego rodzaju rewelacja, dlatego łatwo zrobić z przepisu więcej, niż potrzebujesz. Sos jest na tyle gęsty i kremowy, że może posłużyć jako przystawka do kanapek lub frytek. W takim przypadku bądź kreatywny z metodą smakową: dodaj na przykład szafran, skórkę z cytryny, paprykę lub dowolną liczbę przypraw.
Sałatka Miso Cezar z prażonym sezamem i chlebem klonowym
Jeśli chcesz, wymieszaj sałatkę z dressingiem, aż liście całkowicie się przykryją, ale ja lubię wkładać je pod spód, żeby się mniej puszyła, a także oznaczała, że każdy kęs jest trochę inny. Aby zakończyć, dodaj trochę marynowanego tofu do mieszanki – wrzuć, powiedzmy, zmiażdżony czosnek, soję, syrop klonowy, może trochę pieprzu cayenne i trochę oleju słonecznikowego i pozwól mu moczyć się przez godzinę.
wyposażyć 15 minut
ugotować 25 minut
podawać 2
Do Przyprawienia
150g niesłodzonego jogurtu kokosowego – Używam produktu firmy Coconut Collaborative
1 łyżka (20 gram) białej pasty miso
1½ łyżki oliwy z oliwek
1 mały ząbek czosnkuobrane i drobno starte lub sproszkowane
Pół łyżeczki skórki z cytryny
½ łyżeczki prażonego oleju sezamowego
czarny pieprz – Około 15 obrotów na młyn
Pół łyżeczki drobnej soli
na tosty
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki białego sezamu
1¼ łyżki syropu klonowego
1 ząbek czosnkuobrane i drobno starte lub sproszkowane
1¼ łyżeczki pieprzu cayenne lub płatków chili (Jeśli wolisz łagodniejszy upał, zacznij od mniejszej ilości i kieruj się w górę)
1 łyżeczka prażonego oleju sezamowego
Pół łyżeczki drobnej soli
¼ łyżeczki płatków chili chipotle (na przegrzanie, opcjonalnie)
czarny pieprz – około 15 rolek młyńskich
200 g ciasta na zakwasieobrane i pokrojone w 1½ cm kostkę
dla mocy
½ ogórkaprzeciąć wzdłuż na pół i zgarnąć nasiona
120 gram małej sałaty (1-2 głowy), podstawa przycięta i liście oddzielone
5 gramów liści bazylii
5 gramów szczypiorkuPokroić na 3 cm kawałki
1 łyżka oliwy z oliwekoprócz dodatkowych funkcji usługi
1 łyżka soku z cytrynyoprócz dodatkowych funkcji usługi
Pół łyżeczki drobnej soli
Rozgrzej piekarnik do 200°C (wentylator 180°C)/390°F/gaz 6. Ubij wszystkie składniki marynaty w dużej misce, aż miso całkowicie się połączy, a mieszanina będzie gładka i odstaw na bok.
Wszystkie składniki tostowe, z wyjątkiem chleba, włóż do dużej miski, dobrze wymieszaj, a następnie dodaj chleb i mieszaj, aż się przykryją. Rozłóż na dużej, płaskiej, naoliwionej blasze piekarnika i piecz przez 14-16 minut, obracając w połowie tosty, aż będą chrupiące i całkowicie zarumienione, a następnie wyjmij i odstaw na bok.
Pokrój połówki ogórka na plastry pod kątem, a następnie dodaj je do miski z liśćmi sałaty, bazylią, szczypiorkiem, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, drobną solą i wymieszaj.
Gęsty sos wyłożyć na talerz z ust i rozprowadzić. Połóż sałatkę na wierzchu, upewniając się, że sos poniżej jest widoczny w miejscach i na brzegach. Wyciśnij trochę soku z cytryny, skrop oliwą, dodaj kilka grzanek i mieszankę sezamu i podawaj z resztą.
„Całkowity miłośnik kawy. Miłośnik podróży. Muzyczny ninja. Bekonowy kujon. Beeraholik.”
More Stories
Narodowy Bank Zjednoczonych Emiratów Arabskich stwierdził, że poniedziałkowa przerwa w świadczeniu usług, która dotknęła klientów, nie była cyberatakiem
Stopy procentowe w Polsce są stabilne; Nowe prognozy gospodarcze są zgodne z oczekiwaniami Artykuły
Ekspert ds. kredytów hipotecznych Mark Burris odpowiada na pytanie nurtujące każdego właściciela domu