Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Jak zrobić makaron singapurski – przepis |  Chińskie jedzenie i napoje

Jak zrobić makaron singapurski – przepis | Chińskie jedzenie i napoje

TSekretem tego kantońskiego faworyta, który w samym Singapurze wydaje się być w dużej mierze nieznany, jest prędkość, jak to często bywa w przypadku makaronu: jeśli do tej pory smakowało ci dopiero po spędzeniu 20 minut na motocyklu, zjedz go Gorące prosto z patelni, a nie spakowane w plastikowym pojemniku na wynos, będą rewelacją. Jest łatwe do wykonania, bezmięsne i bezglutenowe.

wyposażyć 20 minut
On gotuje 6 minut
służy 2

125 gramów wermiszelu ryżowego
1 garść
zielone fasolki
2 ząbki czosnku
Kawałek korzenia imbiru o długości 4 cm
1 ptasie oko lub inny rodzaj ostrej papryki
2 zielone cebule
½ 2 łyżeczki curry
6 kasztanów wodnych
5
Grzyby shiitake
½ czerwonej papryki
1 garść
Groszek – Zamrożone jest w porządku
3 łyżki bezglutenowego sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego
Albo wytrawne sherry
Trochę cukru
50 g wieprzowiny char siu
Lub gotowanego kurczaka
1 jajko
Odrobina oleju sezamowego
50 gramów krewetek
Jeśli jest to konieczne
2 łyżki oleju arachidowegoLub inny neutralny olej
1 pęczek posiekanej kolendryAby złożyć wniosek (opcjonalnie)

1 Bądź zorganizowany

Ponieważ całość łączy się tak szybko, musisz przygotować wszystkie składniki przed rozpaleniem patelni (zamiast tego możesz użyć dużej patelni, ale patelnia ułatwi życie), w przeciwnym razie otrzymasz lepką, rozgotowany bałagan. Sugeruję przeczytanie przepisu bezpośrednio podczas gotowania czajnika, aby przygotować makaron.

2- Ugotuj makaron, a następnie odcedź go

Wermiszel włóż do żaroodpornej miski, następnie zalej wrzącą wodą. Pozostawić na 30-45 sekund, aż będzie miękkie, ale nie całkowicie gotowe, następnie odcedzić i pozostawić do odcieknięcia na sicie lub durszlaku podczas przygotowywania pozostałych składników; Od czasu do czasu mieszaj makaron, aby się nie zlepił. Fasola górna i ogonowa.

3 Przygotuj czosnek, imbir i chili

Obierz i zmiażdż czosnek i imbir, a następnie włóż je do małej miski. Przytnij i drobno posiekaj chili (usuń nasiona, jeśli jesteś wrażliwy na ciepło, lub dodaj kolejne chili, jeśli lubisz) i dodaj je do miski. Przytnij zieloną cebulę, przecinając białą i zieloną część po przekątnej, następnie włóż je do miski i dodaj połowę curry.

READ  Metro w Kalkucie: niezrealizowany podwodny pociąg brytyjskiego inżyniera w Indiach

4 Przygotuj pozostałe warzywa

Kasztany wodne odcedź i pokrój w plasterki, a jeśli to konieczne, cienko pokrój grzyby i paprykę, a następnie przełóż je do miski z groszkiem. Zastąp je innymi warzywami według własnego gustu, pamiętając, że w następnym kroku konieczne może być ugotowanie chrupiących warzyw, takich jak brokuły lub marchewka z fasolą, lub najpierw ugotowanie całych warzyw, np. dyni.

5- Zagotuj fasolkę szparagową

Fasolę gotujemy przez minutę w małym garnku z wrzącą wodą, następnie odcedzamy i dodajemy do pozostałych warzyw. W drugiej misce wymieszaj makaron z pozostałą łyżeczką, 1/4 curry w proszku, sosem sojowym, winem ryżowym lub sherry i szczyptą cukru, aż dobrze się nim pokryje. Umieść oba garnki w pobliżu kuchenki.

6 kawałków dowolnego mięsa

Nie musisz używać mięsa, ale makaron singapurski to świetny sposób na rozciągnięcie resztek. Rozerwij lub pokrój dowolne mięso na kawałki i umieść je obok dwóch misek. (Możesz także przygotować pieczeń wieprzową dzień wcześniej, zostawiając trochę na ten cel – mówi Szef Kuchni Jeremy Pang Bezpośredni przepis na stronie internetowej BBC Good Food.)

7 Rozbij jajko i przygotuj dowolne przygotowane owoce morza

Wbij jajko do miski i wymieszaj ze szczyptą soli i odrobiną oleju sezamowego. Umieść to w pobliżu kuchenki, razem z krewetkami – możesz ich używać na surowo lub gotowane (surowe należy włożyć na patelnię tuż przed rozpoczęciem gotowania mięsa) lub innymi owocami morza, takimi jak kawałki mięsa kraba lub odsączone małże z puszki . Jeśli wolisz.

8 Rozpocznij gotowanie

Zdjęcie: Robert Billington/The Guardian. Projekt jedzenia: Loic Parisot.

Oliwę wlać na patelnię i postawić na dużym ogniu, aż zacznie dymić, następnie dodać mieszankę czosnku i imbiru. Smażyć przez około 30 sekund, aż zacznie wydzielać zapach, następnie dodać wszystkie warzywa i smażyć przez 2 minuty. Wszystkie warzywa przesuń na jedną stronę patelni, następnie przewróć ubite jajko na drugą stronę, gotuj w spokoju, aż będzie prawie ugotowane, a następnie wymieszaj je z warzywami.

READ  Konferencja paryska omawia sposoby zapewnienia pomocy ludności cywilnej w Gazie Wiadomości o konflikcie izraelsko-palestyńskim

9 ostatnich poprawek

Na patelnię wrzucamy mięso i krewetki, następnie dodajemy makaron i całość mieszamy przez kilka minut (przydadzą się tu szczypce), tak aby wszystkie składniki dobrze się rozłożyły pomiędzy makaronem.

Przełóż do naczynia, posyp posiekaną kolendrą, jeśli używasz, i natychmiast podawaj.