Szczegółowa analiza spożywanej żywności wykazała, że istnieje potrzeba poprawy diety w domach opieki długoterminowej (LTC), aby była ona zdrowsza dla mieszkańców.
Analiza wykazała, że spożywanie większej ilości produktów pełnoziarnistych, białek roślinnych oraz regularnych owoców i warzyw pomoże populacji spełnić wytyczne rządowe i zmniejszyć ryzyko infekcji.
Naukowcy z University of Waterloo opracowali nową technologię sztucznej inteligencji, która zbadała dane dotyczące żywności i płynów spożywanych przez ponad 600 mieszkańców w ciągu trzech dni w 32 gospodarstwach domowych.
Wyniki porównano z zaleceniami zawartymi w kanadyjskim przewodniku żywnościowym 2019 na temat zdrowego odżywiania oraz informacjami ekspertów na temat żywności, która może powodować stany zapalne, przyczyniając się do chorób przewlekłych, w tym cukrzycy, chorób układu krążenia, zapalenia stawów i demencji.
„Te analizy żywności mogą wspierać planowanie menu LTC i dostarczać opartych na danych spostrzeżeń, które wspierają ukierunkowane interwencje żywieniowe w celu poprawy wyników klinicznych i jakości życia” – powiedział dr. W przypadku terapii cyfrowych w ramach University Health Network.
Chociaż zidentyfikowali możliwości poprawy jakości diety, naukowcy zwrócili uwagę na kilka wyzwań związanych ze zmianą żywności w domach opieki długoterminowej.
Jednym z nich jest to, że osoby starsze powinny cieszyć się jedzeniem i napojami, które spożywają, ponieważ wpływają one na jakość ich życia.
Innym powodem jest to, że większość mieszkańców opieki długoterminowej jest zagrożona niedożywieniem, więc samo zapewnienie im wystarczającej ilości kalorii może być trudne. Pewną rolę mogą również odgrywać ograniczenia budżetowe i sezonowa dostępność niektórych produktów spożywczych.
Naukowcy zautomatyzowali nowe narzędzie sztucznej inteligencji w procesie, który od dawna był czasochłonnym, ręcznym zadaniem podatnym na stronniczość i błędy.
Zdolność do przeprowadzania tak ogromnej klasyfikacji AI w sposób zautomatyzowany pozwoliła nam uzyskać głębszy i bardziej kompleksowy wgląd w potencjał zapalny tego, czym obecnie zajmuje się LTC.
Alexander Wong jest profesorem inżynierii projektowania systemów na Uniwersytecie Waterloo
Dr Heather Keller, profesor kinezjologii i badań nad zdrowiem w Waterloo, oraz dr Robert Amillard, adiunkt w Instytucie Badań nad Starzeniem Uniwersytetu Schlegel i University Health Network podczas badania, przyczynili się do powstania artykułu.
źródło:
Odniesienie do czasopisma:
Pfisterer, KJ, i in. (2023). Przepisywanie żywności spożywanej w domu dla kanadyjskich opiekunów długoterminowych i ich potencjalne infekcje: analiza wtórna. BMC Zdrowia Publicznego. doi.org/10.1186/s12889-022-14934-8.
„Całkowity miłośnik kawy. Miłośnik podróży. Muzyczny ninja. Bekonowy kujon. Beeraholik.”
More Stories
Prognoza cukrzycy w Australii w 2024 r. | Wiadomości o Mirażu
„Gorąca sauna żabia” pomaga australijskim gatunkom w walce ze śmiercionośnym grzybem
Model sztucznej inteligencji poprawia reakcję pacjentów na leczenie raka