Czy można osiągnąć zdrowe starzenie się poprzez jedzenie? Badania nad drożdżami wskazują drogę do zapewnienia lepszego zdrowia aż do naszych złotych lat.
Naukowcy z Instytutu Babraham sugerują alternatywny związek między dietą a starzeniem się na podstawie badań na drożdżach. Dr John Housley i jego zespół opublikowali swoje eksperymenty, wykazując, że zdrowe starzenie się można osiągnąć poprzez nieograniczone zmiany diety w drodze potencjalnej poprawy diety oraz że zły stan zdrowia nie jest nieuniknioną częścią procesu starzenia.
Naukowcy od dawna wiedzą, że ograniczenie kalorii – celowe spożywanie znacznie mniejszej liczby kalorii niż zwykle bez ryzyka niedożywienia – poprawia zdrowie w późniejszym życiu i może przedłużyć życie. Jednak badania na myszach pokazują, że aby osiągnąć taki efekt, naprawdę trzeba utrzymać ograniczenie kalorii przez całe życie, a korzyści zdrowotne znikają po powrocie do normalnej diety. Nowe badania dr Housleya dotyczące drożdży sugerują, że alternatywa dla ograniczenia kalorii może prowadzić do poprawy zdrowia przez cały cykl życia.
„Wykazaliśmy, że dieta na wczesnym etapie życia może skierować drożdże na zdrowszą ścieżkę. Dając drożdżom inną dietę bez ograniczenia kalorii, byliśmy w stanie stłumić starzenie się, gdy komórki nie dzielą się, oraz utratę sprawności starzejących się komórek” – powiedział Doktor Dorothea Horkai, główna badaczka badania.
Zamiast hodować drożdże na zwykłej diecie bogatej w glukozę, naukowcy zmienili dietę na galaktozę i zaobserwowali, że wiele zmian molekularnych, które zwykle towarzyszą starzeniu się, nie wystąpiło. Komórki hodowane na galaktozie nawet w późniejszym okresie życia pozostawały tak samo zdrowe jak młode komórki, chociaż już nie żyły, co pokazuje, że okres złego stanu zdrowia pod koniec życia został znacznie skrócony.
„Co najważniejsze, zmiana diety działa tylko wtedy, gdy komórki są młode, a dieta w rzeczywistości nie ma większego wpływu na stare drożdże”. żyć długo, a zdrowie, przestrzeganie zdrowej diety od najmłodszych lat robi różnicę” – wyjaśnia dr Housley.
Drożdże są dobrymi organizmami modelowymi do badania starzenia, ponieważ mają wiele takich samych mechanizmów komórkowych jak zwierzęta i ludzie. Ten kierunek badań nad drożdżami pomaga nam szukać bardziej osiągalnego sposobu na poprawę zdrowego starzenia się poprzez dietę w porównaniu z ciągłym i poważnym ograniczeniem kalorii, chociaż potrzebne są dalsze badania.
Odniesienie: „Zmiana diety bez ograniczenia kalorii pozwala zachować młodzieńczy wygląd starzejących się drożdży”, Dorothea Horkai, Hanan Haj Moussa, Alex J. Weil i Jonathan Housley, 29 sierpnia 2023 r., Biologia PLoS.
doi: 10.1371/journal.pbio.3002245
Badania te zostały sfinansowane przez Wellcome Trust oraz Radę ds. Badań nad Biotechnologią i Naukami Biologicznymi (BBSRC), część UKRI.
„Całkowity miłośnik kawy. Miłośnik podróży. Muzyczny ninja. Bekonowy kujon. Beeraholik.”
More Stories
Prognoza cukrzycy w Australii w 2024 r. | Wiadomości o Mirażu
„Gorąca sauna żabia” pomaga australijskim gatunkom w walce ze śmiercionośnym grzybem
Model sztucznej inteligencji poprawia reakcję pacjentów na leczenie raka