Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Podwyższona temperatura ciała może zwiększać liczbę bakterii jelitowych w celu zwalczania infekcji wirusowych

Podwyższona temperatura ciała może zwiększać liczbę bakterii jelitowych w celu zwalczania infekcji wirusowych

Naukowcy z Uniwersytetu Tokijskiego ujawnili związek między wyższą temperaturą ciała a zwiększoną odpornością wirusową.

Dowody kliniczne wskazują, że osoby starsze są bardziej podatne na infekcje wirusowe. Należy zauważyć, że osoby starsze mają również niższą średnią temperaturę ciała. Jednak wpływ podwyższonej temperatury ciała na zwalczanie infekcji wirusowych pozostaje w dużej mierze niezbadany. Zespół japońskich naukowców wypełnił tę lukę, łącząc wyższą temperaturę ciała ze zwiększoną zdolnością mikroorganizmów jelitowych do zwalczania infekcji lub „zarazków”. Ich badanie zostało opublikowane w tomie 14, wydanie 3863 Komunikacja natury w czerwcu 2023 r. i dostępne online 30 czerwca 2023 r.

Do swoich eksperymentów zespół wykorzystał myszy wystawione na działanie ciepła lub zimna w temperaturze 4°C, 22°C lub 36°C na tydzień przed zakażeniem wirusem grypy. Po wystąpieniu infekcji wirusowej myszy narażone na zimno w większości umierały z powodu ciężkiej hipotermii, podczas gdy myszy narażone na ciepło były wysoce odporne na infekcje, nawet przy rosnących dawkach wirusa. „Myszy wystawione na działanie wysokich temperatur podnoszą podstawową temperaturę ciała powyżej 38°C, co pozwala im wytwarzać więcej kwasów żółciowych w sposób zależny od ich mikroflory jelitowej”. Uwagi dr Takeshi Ichinohe z Wydziału Zakażeń Wirusowych Uniwersytetu Tokijskiego w Japonii.

Autorzy spekulowali, że sygnalizacja kwasu dezoksycholowego (DCA) z mikroflory jelitowej i związanego z błoną plazmatyczną receptora sprzężonego z białkiem G Takeda 5 (TGR5) zwiększa odporność gospodarza na infekcję wirusem grypy poprzez hamowanie replikacji wirusa zależnej od neutrofili. Uszkodzenie tkanek.

Podczas pracy nad tymi eksperymentami zespół zauważył, że myszy zakażone wirusem grypy wykazywały spadek temperatury ciała około cztery dni po wystąpieniu infekcji i przytuliły się do siebie, aby się rozgrzać!

Zespół zaobserwował podobne wyniki po zamianie wirusa grypy na SARS-CoV-2, a wyniki badania zostały również potwierdzone przy użyciu modelu chomika syryjskiego. Ich eksperymenty wykazały, że temperatura ciała powyżej 38°C może zwiększyć odporność gospodarza na wirusa grypy i zakażenie SARS-CoV-2. Ponadto odkryli również, że ten wzrost temperatury ciała stymulował interakcje drobnoustrojów w jelitach, co z kolei prowadziło do produkcji wtórnych kwasów żółciowych. Kwasy te mogą modulować odpowiedzi immunologiczne i chronić gospodarzy przed infekcją wirusową.

READ  Biosensor umożliwia ultraszybkie i tanie wykrywanie Covid

Dr Ichinohe wyjaśnia, DCA i jego perski receptor jądrowy X (FXR) chronią chomiki syryjskie przed śmiertelną infekcją SARS-CoV-2. Ponadto niektóre kwasy żółciowe są zmniejszone w osoczu pacjentów z COVID-19, u których rozwinęła się choroba I/II o umiarkowanym nasileniu w porównaniu z łagodną postacią choroby zgrupować chorobę”.

Następnie zespół przeprowadził szeroko zakrojoną analizę, aby uzyskać wgląd w dokładne mechanizmy leżące u podstaw oporności żywiciela, w której pośredniczą metabolity jelitowe, na infekcję wirusową u gryzoni narażonych na ciepło. Poza tym ustalili również rolę drugorzędowych kwasów żółciowych i receptorów kwasów żółciowych w łagodzeniu infekcji wirusowych.

„Nasze odkrycie, że obniżenie poziomu niektórych kwasów żółciowych w osoczu pacjentów z COVID-19 o umiarkowanym nasileniu I/II może zapewnić wgląd w zmienność objawów klinicznych choroby u ludzi i umożliwić podejście do łagodzenia skutków COVID-19”. – podsumowuje dr Ichinohe.

Podsumowując, opublikowane badanie ujawnia, że ​​zależna od temperatury ciała aktywacja mikroflory jelitowej zwiększa zarówno poziom kwasów żółciowych w surowicy, jak iw jelitach. Zapobiega to replikacji wirusa i reakcjom zapalnym, które następują po zakażeniu grypą i SARS-CoV-2.

Szczere uznanie dla japońskich badaczy za zaufanie do ich intuicji i Jelito instynkty!

źródło:

Odniesienie do czasopisma:

Nagai, M., i in. (2023). Podwyższona temperatura ciała zwiększa odporność gospodarza zależnego od mikrobiomu jelitowego na wirusa grypy A i zakażenie SARS-CoV-2. Komunikacja natury. doi.org/10.1038/s41467-023-39569-0.