Wiceminister Adam Nowak spotkał się także z przedstawicielami Amerykańskiej Izby Handlowej w Polsce.
Sukces polskiego eksportu żywności
„Chciałbym podziękować producentom, eksporterom i przedsiębiorcom za ich wkład w niezwykły sukces Polski w eksporcie i 10-krotny wzrost wolumenu polskiego eksportu rolno-spożywczego w ciągu ostatnich 20 lat” – powiedział Podsekretarz Stanu. Podkreślił także, że w ciągu 20 lat członkostwa Polski w Unii Europejskiej wartość polskiego eksportu żywności wzrosła w 2023 roku do 51,8 mld euro.
„Rozwój i unowocześnienie przetwórstwa rolno-spożywczego, w tym wykorzystanie środków unijnych, umożliwiło rozkwit także polskim rolnikom i całej polskiej gospodarce” – dodał wiceminister.
Beneficjenci polskiej żywności
Jak zauważył wiceminister Adam Nowak, rynek unijny to największy tradycyjny rynek dla polskich produktów rolno-spożywczych.
„Jednak spadek liczby ludności w Europie powoduje poszukiwanie nowych rynków dla polskiej żywności. Rośnie liczba ludności na świecie i popyt na żywność” – zauważył.
Szanse i wyzwania
Wiceminister Nowak podkreślił potencjał wytwarzania energii jako jedną z głównych szans dla polskiego sektora rolno-spożywczego. Zdaniem Podsekretarza Spraw Zagranicznych jednym z głównych celów polskiego rządu jest wspieranie naszej gospodarki za granicą poprzez działalność doradców rolnych w polskich placówkach dyplomatycznych.
Nowak stwierdził, że kraj powinien także wzmocnić sektor rolno-spożywczy poprzez wsparcie edukacji, badań i innowacji. Zadania te realizują m.in. instytucje powiązane z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
„Ważnym zadaniem jest kształcenie kompetentnych pracowników” – powiedział Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi nadzoruje 64 szkoły rolnicze, które zajmują się także przetwórstwem rolno-spożywczym.
Tematyka dyskusji panelowych
Podczas sesji „Polska żywność za granicą: sukcesy, szanse i wyzwania” poruszono następujące tematy:
• Jak zwiększyć wartość dodaną polskiego eksportu?
• Eksportuj polskie marki i produkowane produkty.
• Rynek unijny głównym odbiorcą polskiej żywności – jak pogorszenie koniunktury gospodarczej w Niemczech wpłynie na eksport? Rynki Państw Trzecich – Gdzie szukać szans na polską żywność (Azja i Bliski Wschód).
• Konkurencyjność polskiej żywności w kontekście zbliżenia Ukrainy z Unią Europejską – zagrożenia, zalety i recepty.
O wydarzeniu
Europejska Konferencja Gospodarcza w Katowicach to największe wydarzenie biznesowe w Europie Środkowej. Poruszana tematyka dotyczy złożonej sytuacji geopolitycznej i jej wpływu na gospodarkę. Prelegentami są przedstawiciele zagranicznych firm, instytucji, organizacji i rządów.
„Całkowity miłośnik kawy. Miłośnik podróży. Muzyczny ninja. Bekonowy kujon. Beeraholik.”
More Stories
Narodowy Bank Zjednoczonych Emiratów Arabskich stwierdził, że poniedziałkowa przerwa w świadczeniu usług, która dotknęła klientów, nie była cyberatakiem
Stopy procentowe w Polsce są stabilne; Nowe prognozy gospodarcze są zgodne z oczekiwaniami Artykuły
Ekspert ds. kredytów hipotecznych Mark Burris odpowiada na pytanie nurtujące każdego właściciela domu