Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Rzeźnicy mogą zostać wycięte w ramach proponowanej restrukturyzacji oddziału mięsnego

Rzeźnicy mogą zostać wycięte w ramach proponowanej restrukturyzacji oddziału mięsnego

Rzeźnicy Coles w całym kraju mogą otrzymać kotlet w ramach proponowanej restrukturyzacji oddziału mięsnego.

Australijskie Stowarzyszenie Pracowników Przemysłu Mięsnego twierdzi, że przeprowadzka dotknie 1524 pracowników Coles, co oznacza, że ​​mięso będzie dostarczane już pokrojone, a nie przygotowane we własnym zakresie.

„Chcą pozbyć się całego zamka, kolby i beczki”, powiedział sekretarz Unii Wiktoriańskiej Paul Conway.

„Wszystkich zarządzających mięsem, wszystkich rzeźników, wszystkich siekaczy i innych, którzy pakują i zaopatrują półki”.

Conway powiedział jednak, że zgodnie z propozycją detalista zobowiązał 37 sklepów w całej Australii do nabycia serwerów, z których osiem znajduje się w Wiktorii.

Związek powiedział, że zgodnie z propozycją pracownikom zaoferuje się ponowne zatrudnienie przy niższej stawce płac lub zwolnienia.

Ale Coles mówi, że nie podjęto jeszcze decyzji w sprawie propozycji, którą analizuje, aby sprostać zmieniającym się potrzebom klientów.

„Rozważamy propozycję ujednolicenia naszych modeli działalności mięsnej na poziomie krajowym w naszych sklepach, abyśmy mogli oferować naszym klientom wysokiej jakości mięso gotowe do sprzedaży, kiedy tylko chcą robić zakupy” – powiedział rzecznik firmy.

„W ramach propozycji nasza gama świeżego mięsa zostanie udostępniona w sklepach jako gotowe produkty detaliczne i nie będzie wymagała żadnego przygotowania w sklepie przed umieszczeniem na półkach naszych lodówek do mięsa w celu zakupu przez klientów”.

Rzecznik powiedział, że Coles będzie kontynuował konsultacje w sprawie proponowanych zmian z członkami dotkniętego zespołu mięsnego i związku zawodowego w nadchodzących tygodniach.

„Jeśli zostanie podjęta decyzja o kontynuowaniu propozycji, będziemy współpracować z członkami zespołu, których to dotyczy, aby ocenić potencjalne możliwości przeniesienia i przekwalifikowania w Coles” – powiedział.

Conway powiedział, że zmiany, proponowane do października, oznaczają, że klienci dostaną steki gdzie indziej w ramach tej propozycji.

„Wszystko będzie zrobione gdzie indziej i przywiezione do sklepu, więc powiedziałbym, że to rzut wolny dla wszystkich lokalnych rzeźników”.

READ  Prawnicy rodzinni przygotowują się na więcej separacji po zamknięciu

Conway powiedział, że niektórzy pracownicy spędzili od 20 do 30 lat pracując dla Colesa jako rzeźnicy i widzieli poważne zmiany ze strony gigantów supermarketów.

Ale znalezienie kolejnej pracy w tym sektorze będzie trudne po dwóch trudnych latach w przemyśle mięsnym i „za mało pracy do pracy”.

„Wolworth i Coles zbagatelizowali rolę sklepowego rzeźnika – nie mają pił taśmowych, nie mają już cięcia” – powiedział.

„Tak więc zestaw umiejętności, który był rzeźnikiem lata temu, powoli maleje, chociaż biorąc to pod uwagę, wciąż istnieją role dla rzeźników w tej przestrzeni.

„Wolworths jakiś czas temu podjął decyzję o sprzedaży detalicznej, a teraz Coles idzie w jego ślady”.

Rzecznik firmy Coles powiedział, że sprzedawca detaliczny zainwestował w ostatnich latach w najnowocześniejsze obiekty i współpracował z dostawcami w celu produkcji świeżego australijskiego mięsa „gotowego do sprzedaży detalicznej” o najwyższych standardach dla swoich sklepów.