Nowe badanie na myszach pokazuje, że spożywanie emulgatorów – powszechnego składnika ultraprzetworzonej żywności dla ludzi – podczas ciąży lub karmienia piersią wiąże się z łagodnym zagrożeniem dla zdrowia potomstwa. Maria Mila Guach z Instytutu Badań Biomedycznych Auguste P.I. Soner (IDIBAPS) w Barcelonie w Hiszpanii wraz ze współpracownikami przedstawiła swoje ustalenia 24 sierpnia.y W czasopiśmie o otwartym dostępie PLOS Biology.
Emulgatory pomagają zachować konsystencję wielu ultra przetworzonych produktów spożywczych, w tym niektórych lodów, chleba, mieszanek ciast, zup, sosów sałatkowych i innych. Poprzednie badania powiązały spożycie emulgatorów ze zwiększonym ryzykiem zapalenia jelit, otyłości i innych schorzeń. Ponadto niezrównoważone nawyki żywieniowe u matek w ciąży lub karmiących piersią powiązano z długoterminowym zagrożeniem dla zdrowia potomstwa. Jednakże specyficzny wpływ spożycia przez matkę pastylek do ssania na potomstwo nie był jasny.
Aby pomóc wyjaśnić te efekty, Milla Guach i jej współpracownicy karmili szczury laboratoryjne wodą zawierającą dwa rodzaje emulgatorów powszechnie występujących razem w żywności dla ludzi, karboksymetylocelulozę i polisorbat 80. Od poczęcia do potomstwa w okresie laktacji samice szczurów otrzymywały maksymalne dozwolone stężenie każdego emulgatora. Jego zastosowanie w produktach żywnościowych dla ludzi przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa oraz Światową Organizację Zdrowia. Dla porównania pozostałe myszy otrzymały wodę bez żadnych emulgatorów.
Naukowcy odkryli, że u potomstwa myszy, które spożywały pastylki do ssania, występowało zwiększone ryzyko wystąpienia niektórych problemów zdrowotnych, w tym łagodnych zaburzeń metabolicznych, poznawczych i psychicznych. Efekty te były silniejsze u potomstwa płci męskiej, ale potomstwo płci żeńskiej również wykazywało osłabienie.
Połączenie ekspresji genów i innych badań laboratoryjnych wykazało, że spożywanie przez matkę pastylek do ssania zakłóciło rozwój obwodów nerwowych w podwzgórzu potomstwa – części mózgu odgrywającej kluczową rolę w regulacji metabolizmu.
Konieczne będą dalsze badania w celu dalszego wyjaśnienia skutków spożycia emulgatorów przez osoby w ciąży i karmiące piersią. Jednak na podstawie nowych ustaleń naukowcy wzywają do zwiększenia świadomości na temat potencjalnych zagrożeń wynikających ze spożywania przez matki żywności ultraprzetworzonej. Byli szczególnie zaniepokojeni produktami postrzeganymi jako zdrowe, w tym niektórymi produktami wegetariańskimi i wegańskimi, które mimo wszystko zawierają emulgatory, które mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia potomstwa.
Współautor Marc Clarett dodaje: „Spożywanie pastylek do ssania przez matkę może mieć wpływ na zdrowie potomstwa, powodując łagodne zaburzenia metaboliczne, stany podobne do lęku i upośledzenie funkcji poznawczych”.
/publiczne wydanie. Ten materiał od oryginalnej organizacji/autora(ów) może mieć charakter chronologiczny i został zredagowany pod kątem przejrzystości, stylu i długości. Mirage.News nie zajmuje stanowisk ani stron korporacyjnych, a wszystkie opinie, stanowiska i wnioski wyrażone w niniejszym dokumencie są wyłącznie opiniami autorów i są tutaj przedstawione w całości.
„Całkowity miłośnik kawy. Miłośnik podróży. Muzyczny ninja. Bekonowy kujon. Beeraholik.”
More Stories
Prognoza cukrzycy w Australii w 2024 r. | Wiadomości o Mirażu
„Gorąca sauna żabia” pomaga australijskim gatunkom w walce ze śmiercionośnym grzybem
Model sztucznej inteligencji poprawia reakcję pacjentów na leczenie raka