Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Szczególne zainteresowanie w popieraniu zaleceń dietetycznych dla wysokowęglowodanowych suplementów fluoru

Szczególne zainteresowanie w popieraniu zaleceń dietetycznych dla wysokowęglowodanowych suplementów fluoru

Znane organizacje, w tym Światowa Organizacja Zdrowia i Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA), odrzuciły diety niskowęglowodanowe, które zapobiegają próchnicy zębów, na rzecz zalecania diet wysokowęglowodanowych opartych na fluorze i wzbogacaniu żywności w celu złagodzenia uszkodzeń zębów i niedoborów żywieniowych. Uniwersytet. mówi naukowiec z Waszyngtonu.

W ostatnim artykule w MDPI Składniki odżywcze Nie tylko te organizacje, ale także inne duże stowarzyszenia zawodowe i zdrowotne, powiedział dr Philip Hogwell z University of Washington School of Dentistry, odwrócił swoje poprzednie stanowiska i zaczął zalecać diety wysokowęglowodanowe przez dziesięciolecia ostatniego stulecia. W szczególności cytuje American Heart Association, American Diabetes Association i American Dental Association (ADA).

Mówi, że te grupy zignorowały dowody naukowe, które osłabiają ich twierdzenie, że jedynym szkodliwym skutkiem zdrowotnym diety wysokowęglowodanowej jest próchnica zębów. Następnie organizacje takie jak Światowa Organizacja Zdrowia i Departament Rolnictwa USA zaleciły zwiększenie stosowania fluoru w celu zwalczania ryzyka próchnicy zębów.

Tymczasem dr Hugwell mówi, że niektórzy naukowcy dostarczyli przekonujących dowodów na to, że diety niskowęglowodanowe były co najmniej tak samo korzystne dla zdrowia, jak diety wysokowęglowodanowe. Dodaje, że diety niskowęglowodanowe pomagają zapobiegać próchnicy zębów i sprawiają, że fluor – który nie ma znaczących korzyści zdrowotnych poza zapobieganiem próchnicy – ​​jest w dużej mierze zbędny.

Badanie dr. Hugwella prześledziło tę ewolucję w kierunku wytycznych dietetycznych o wysokiej zawartości węglowodanów uzupełnionych fluorem, sięgającą połowy XX wieku, kiedy liderzy tacy jak Emory W. Morris, dentysta i prezes Fundacji Kellogga – ramienia głównego producenta zbóż – został pierwszym przewodniczącym Rady Higieny Stomatologicznej w 1942 roku.

Morris zasugerował, że problem próchnicy zębów należy rozwiązać za pomocą fluoru, a nie stosując się do obecnych zaleceń diety niskowęglowodanowej. Miał konflikt interesów w tej decyzji, ponieważ ziarna są węglowodanami i zwiększają ryzyko próchnicy.

READ  Zmniejszenie skutków chlamydii w Australii

Ponadto, aby przedstawić swoje zalecenia, Zarząd ADA musiał odzwierciedlić swoje stanowisko w kilku kluczowych punktach, mówi dr Hujoel:

  • Bezpieczeństwo miejscowo stosowanego fluoru
  • Zmieniła się rola niedoborów składników odżywczych dla zdrowia kości jako przyczyny próchnicy zębów, od „twardego faktu” do całkowitego odrzucenia
  • Konieczność nauczenia pacjentów dentystycznych, że „ograniczenie spożycia węglowodanów jest niezbędne” i przejście na zalecanie „zbilansowanej” diety, która jest coraz częściej powiązana z wytycznymi dotyczącymi diety wysokowęglowodanowej.

Badanie dr Hujoela analizuje również szczególne obawy związane z podjęciem przez ADA pierwszych ważnych kroków w kierunku przyjęcia aktualnych wytycznych dietetycznych dla wysokowęglowodanowych suplementów fluoru, z których większość utrzymuje się od dziesięcioleci.

Diety wysokowęglowodanowe podważają zdrowie zębów, ponieważ resztki tych pokarmów w jamie ustnej rozkładają się na cukry, które karmią bakterie Streptococcus mutans, które również są obecne. Z kolei bakterie wytwarzają kwas mlekowy, który atakuje szkliwo zębów i prowadzi do ubytków. Fluor wzmacnia szkliwo.

źródło:

Numer czasopisma:

Hogwell, b, i in. (2022) Szczególne zainteresowania i wprowadzenie wytycznych żywieniowych dla suplementów wysokowęglowodanowych uzupełnionych fluorem. Składniki odżywcze. doi.org/10.3390/nu14204263.