Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Wegetarianki mają o 33% wyższe ryzyko złamania szyjki kości udowej — oto trzy rzeczy, które możesz zrobić, aby zmniejszyć to ryzyko:

Leeds (Wielka Brytania), 15 sierpnia (Rozmowa) Istnieje wiele powodów, dla których dana osoba może zdecydować się zostać wegetarianinem. Na przykład wiele osób wybiera diety roślinne ze względów ekologicznych i etycznych. Innym głównym powodem, dla którego ludzie wybierają wegetarianizm, jest szum na temat potencjalnych korzyści zdrowotnych.

W rzeczywistości istnieją dowody na to, że diety roślinne wiążą się z niższym ryzykiem cukrzycy, chorób układu krążenia i raka. Jednak rosną również obawy dotyczące złego stanu kości i zwiększonego ryzyka złamań u wegetarian i wegan.

Wcześniejsze badania wykazały, że wegetarianie mają niższą gęstość mineralną kości. Jednak niewiele badań dotyczyło tego, czy wegetarianie są bardziej narażeni na pewne złamania – szczególnie na złamania biodra. Jest to jeden z najczęstszych rodzajów złamań, a także w nieproporcjonalny sposób dotyka kobiety.

Nasze badania miały na celu wypełnienie tej luki badawczej. Odkryliśmy, że kobiety, które stosowały dietę roślinną, były o 33% bardziej narażone na złamanie biodra niż te, które regularnie jadły mięso.

Ryzyko złamania biodra Przeprowadziliśmy zakrojoną na szeroką skalę analizę ryzyka złamania diety i szyjki kości udowej, korzystając z danych z UK Women’s Cohort Study. Kohorta składa się z 35 000 kobiet w Wielkiej Brytanii (w wieku 35-69 lat, głównie rasy białej), które wypełniły kwestionariusz dotyczący ich diety i stylu życia w latach 1995-1998. Porównaliśmy te dane z danymi szpitalnymi uczestników przez około 20 lat. lat, aby ustalić, kto miał złamanie biodra.

Następnie skategoryzowaliśmy kobiety jako regularnie jedzące mięso (które jadły mięso więcej niż pięć razy w tygodniu), okazjonalnie jedzące mięso (które jadły mięso mniej niż pięć razy w tygodniu), peskatarianki (którzy jedli ryby, ale nie mięso) lub wegetarianki (nie robili tego). t jedzą mięso lub ryby). Wegetarianie zostali zaliczeni do grupy wegetarian, ponieważ nie było wystarczającej liczby wegan, aby studiować osobno.

READ  Dym z pożaru buszu popycha ludzi z obszarów o niskim poziomie szczepień do pomieszczeń, budząc obawy przed wybuchem

Nasze analizy uwzględniały również inne czynniki, które mogą wpływać na ryzyko złamania szyjki kości udowej – w tym wiek, spożycie alkoholu, palenie tytoniu, nawyki związane z ćwiczeniami, stan menopauzy i status społeczno-ekonomiczny.

W porównaniu do osób regularnie jedzących mięso wegetarianie częściej mieli złamanie biodra. Jednak nie było zwiększonego ryzyka u peskatarian lub okazjonalnych drapieżników.

Nasze wyniki są w dużej mierze zgodne z wynikami dwóch pozostałych badań na ten temat. Badanie 2020 wykazało, że wegetarianie (mężczyźni i kobiety) mają o 25% większe ryzyko złamania biodra w porównaniu do osób jedzących mięso. Podobnie amerykańskie badanie z 2021 r. wykazało, że wegetarianie mają o 17% mniejsze ryzyko złamania szyjki kości udowej w porównaniu do niewegetarian (chociaż badanie to nie było statystycznie istotne).

Inne badanie wykazało, że diety z dużą ilością owoców i warzyw mogą zmniejszać ryzyko złamań szyjki kości udowej, ale ten przegląd nie odnosił się konkretnie do diet roślinnych.

Zmniejszenie ryzyka Chociaż istnieje coraz więcej dowodów na to, że wegetarianie mają słabe zdrowie kości (co z kolei zwiększa ryzyko złamania szyjki kości udowej), pozostaje niejasne, co zwiększa to ryzyko.

Potrzebne są dalsze badania, aby określić odpowiedzialne czynniki. Ale w międzyczasie oto trzy oparte na dowodach rzeczy, które możesz zrobić, aby zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowej: 1. Utrzymać prawidłową wagę Poprzednie badania wykazały, że wskaźnik masy ciała (BMI) jest niższy u wegetarian. Chociaż niski BMI jest korzystny w przypadku wielu schorzeń, niedowaga może również prowadzić do złego stanu kości i mięśni – oba te czynniki mogą zwiększać ryzyko złamania szyjki kości udowej.

Niższy poziom tkanki tłuszczowej oznacza mniejszą amortyzację podczas upadków, co jest główną przyczyną złamań biodra. Zmniejszona masa mięśniowa mięśni biodrowych i prostowników kręgosłupa może również zwiększać ryzyko upadków i złamań biodra, co może prowadzić do utraty równowagi i ruchu. Niska gęstość mineralna kości jest bardziej prawdopodobna u osób z niedowagą i znacznie zwiększa ryzyko złamania szyjki kości udowej.

READ  Zdjęcia papug otwierających kuwety w Sydney?

Dlatego utrzymanie prawidłowej masy ciała może być kluczowym czynnikiem w zapobieganiu złamaniom u wegetarian. Potrzebne są jednak dalsze badania dotyczące interakcji między dietą, BMI i ryzykiem złamania szyjki kości udowej, aby to potwierdzić.

2. Zaplanuj swoją dietę Mięso i ryby są dobrym źródłem wielu składników odżywczych ważnych dla zdrowia kości – takich jak białko, witamina B12, witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3, fosfor i cynk.

Chociaż możliwe jest pozyskiwanie większości tych składników odżywczych ze źródeł roślinnych, jajek i produktów mlecznych, wcześniejsze badania wykazały mniejsze ilości tych składników odżywczych u wegetarian. W naszym badaniu wegetarianie mieli najmniejsze spożycie białka i witaminy B12 i mieli mniejsze prawdopodobieństwo uzyskania wystarczającej ilości białka w porównaniu do osób regularnie jedzących mięso.

Dlatego wegetarianie mogą potrzebować zwracać większą uwagę na to, ile tych składników odżywczych – zwłaszcza białka – otrzymują, aby utrzymać zdrowie kości. Spożywanie dużej ilości owoców, warzyw, orzechów, roślin strączkowych, fasoli i produktów pełnoziarnistych dostarcza większości składników odżywczych potrzebnych dla zdrowia kości. Substytuty mięsa mogą stanowić alternatywne źródło białka.

Spożywanie żywności wzbogaconej kluczowymi składnikami odżywczymi lub przyjmowanie suplementów może pomóc weganom uzyskać wystarczającą ilość witaminy B12 i kwasów tłuszczowych omega-3, które trudno pozyskać z pokarmów roślinnych.

3. Prowadź ogólnie zdrowy tryb życia Kilka czynników wraz z dietą może pomóc zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowej, takie jak unikanie palenia i nadmiernego spożycia alkoholu, a także regularne ćwiczenia. Ćwiczenia oporowe (takie jak podnoszenie ciężarów) mogą być szczególnie korzystne, ponieważ zwiększają siłę kości i mięśni.

Oczywiście diety roślinne mogą być dobre dla Ciebie i naszej planety. Ale ważne jest, aby wiedzieć, że mogą zwiększać ryzyko złamań szyjki kości udowej. Potrzebne są dalsze badania, aby dowiedzieć się, dlaczego, ale utrzymanie zdrowej wagi, zbilansowana dieta i aktywność fizyczna mogą pomóc zmniejszyć to ryzyko. (Rozmowa) AMS AMS

READ  Naukowcy znajdują skamielinę „gigantycznego” pająka dinozaura w Australii