Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Właściwości przeciwdrobnoustrojowe olejków z drzewa herbacianego i konopi

Właściwości przeciwdrobnoustrojowe olejków z drzewa herbacianego i konopi

Konsumenci stale potrzebują naturalnych związków, które poprawiają jakość i bezpieczeństwo żywności. W rezultacie wielu sugerowało zastąpienie syntetycznych przeciwutleniaczy ekstraktami roślinnymi.

Bioaktywny olejek z drzewa herbacianego (TTO) i olej z nasion konopi (HSO) są szczególnie interesujące ze względu na ich właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe.

Stado: Aktywność biologiczna olejku z drzewa herbacianego i oleju z nasion konopi. Źródło zdjęcia: ronstik / Shutterstock.com

tło

TTO uzyskuje się z Melaleuca alternifolia Roślina z rodziny mirtów znana ze swoich właściwości przeciwdrobnoustrojowych.

Drzewo herbaciane to drzewo lub krzew, który tworzy korę liściastą i może osiągnąć wysokość 14 metrów. Ta roślina pochodzi z Australii i może się rozwijać w większości w wysokich temperaturach. Destylacja z parą wodną jest powszechnie stosowana do ekstrakcji aktywnych składników rośliny drzewa herbacianego, głównie terpenów.

Po zbiorze, tłoczenie na zimno nasion konopi pozwala na ekstrakcję HSO. Zawartość kannabidiolu (CBD) w HSO może być niska lub wysoka; Nie dokonano jednak porównania bioaktywności HSO o różnej zawartości CBD z TTO.

Oprócz właściwości antybakteryjnych związanych z wieloma olejami roślinnymi, ekstrakty te mają również właściwości przeciwgrzybicze. W rzeczywistości niektóre oleje roślinne mogą wytrzymać szkodliwe działanie ostrych chemikaliów używanych do sterylizacji obszarów przetwarzania żywności.

Doprowadziło to do zwiększonego zapotrzebowania na ulepszone środki przeciwdrobnoustrojowe stosowane w przemyśle spożywczym. Dlatego ważne jest, aby odkryć naturalne środki przeciwdrobnoustrojowe, które nie są związane z działaniem toksycznym.

Przeciwutleniacze to syntetyczne lub naturalne substancje, które pomagają neutralizować szkodliwe reaktywne formy tlenu (ROS). Czynniki te pomagają uniknąć stresu oksydacyjnego, który powstaje z powodu braku równowagi między utleniaczami i przeciwutleniaczami.

Stres oksydacyjny może wynikać z czynników zewnętrznych, takich jak palenie tytoniu, ekspozycja na niezabezpieczone światło słoneczne lub spożywanie alkoholu. Długotrwałe wysokie poziomy reaktywnych form tlenu mogą również prowadzić do starzenia się i wielu chorób przewlekłych. Ekstrakty roślinne znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych to między innymi olejek sezamowy i olejek wetiwerowy.

READ  Modernizacja przy użyciu lasera do leczenia raka

Nowy Mikrobiologia stosowana Badanie porównuje aktywność przeciwdrobnoustrojową produktów HSO i TTO wobec bakterii chorobotwórczych, takich jak Salmonella jelitowa (S. enteritidis), Escherichia coli (bakterie coli), a Staphylococcus aureus (bakterie złociste). Naukowcy ocenili również właściwości przeciwutleniające tych środków, a także czy istnieje jakakolwiek korelacja między ich właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi i przeciwutleniającymi.

o nauce

W obecnym badaniu wykorzystano testy przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające. Testy przeciwdrobnoustrojowe obejmowały badania zabijania w czasie, ocenę minimalnego stężenia hamowania (MIC) oraz metodę dyfuzyjną Kirby Power Disc do oceny właściwości przeciwdrobnoustrojowych próbek.

Dla porównania, w celu określenia stężenia przeciwutleniaczy w próbce zastosowano test antyoksydacyjny. Test ten przeprowadzono stosując metodę zmiatania rodników z hydratu 2,2-difenylo-1-pikrylohydrazylu (DPPH).

Oceniono aktywność przeciwdrobnoustrojową i przeciwutleniającą siedmiu olejków, w tym z drzewa herbacianego, sezamu, dzikiej róży, wetiweru, czystego konopi, organicznego konopi i 5% oleju CBD.

Pomiar strefy inhibicji olejku z drzewa herbacianego na różnych bakteriach: (a) S. aureus i (b) Escherichia coli.Pomiar strefy inhibicji olejku z drzewa herbacianego na różnych bakteriach: (a) gronkowiec złocisty i )Bbakterie coli.

Wyniki

Pojawienie się bakterii notowano przez 6 godzin, przy czym najwyższe stężenie zaobserwowano po 24 godzinach. Liczba bakterii w grupie TTO była mniejsza niż w grupach HSO.

Wyniki metody MIC i metody dyfuzji krążkowej wykazały, że spośród wszystkich olejów TTO wykazywał znaczącą aktywność przeciwdrobnoustrojową wobec trzech patogenów. Zgłoszono, że zakres MIC dla TTO wynosi 8, 2 i 8 mg/ml dla bakterie złocisteA S. enteritidisA bakterie coli, Prosty. Obszary zahamowania odnotowano 2,19, 1,87 i 2,02 cm przeciwko S. enteritidisA bakterie złocisteA bakterie coliProsty.

Stwierdzono natomiast, że 5% olej CBD wykazuje najwyższą aktywność przeciwutleniającą, która była 5,7 razy skuteczniejsza w porównaniu z olejem CBD. Konopie czyste i konopie organiczne również wykazały obiecujące właściwości przeciwutleniające.

Wartości IC50 dla aktywności przeciwutleniającej różnych olejów.Wartości IC50 dla aktywności przeciwutleniającej różnych olejów.

Wnioski

Obecne badanie wykazało, że TTO jest najskuteczniejszym środkiem przeciwdrobnoustrojowym przeciwko bakterie coliA bakterie złocisteA S. enteritidis. Ponadto stwierdzono, że zawartość CBD w HSO odgrywa ważną rolę w jego właściwościach przeciwutleniających. Substancje o wysokiej zawartości CBD wykazywały lepsze właściwości antyoksydacyjne.

READ  Topniejący lód na biegunach powoduje teraz subtelne zmiany w skorupie ziemskiej na dużą skalę

Dlatego rośliny TTO i CBD mogą być przydatne w badaniach nauk o żywności, aby produkty spożywcze były bezpieczne dla konsumentów. Potrzebne są dalsze badania, aby poprawić właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające tych olejów do stosowania w przemyśle spożywczym i medycznym.

Numer czasopisma:

  • Lakatos, M., Apuri, Sue, Don, J. i Tian, ​​F (2022). Aktywność biologiczna olejku z drzewa herbacianego i oleju z nasion konopi. Mikrobiologia stosowana. doi: 10.3390/aplycrobiol 2030041.