W badaniu podkreślono znaczenie składu odżywczego, a nie tylko kalorii, w kształtowaniu zdrowia i zachowań przyszłych pokoleń.
Nowe badania opublikowane w Nature Communications pokazują, że równowaga makroskładników odżywczych w diecie samców myszy odgrywa kluczową rolę w określaniu poziomu zachowań lękowych u synów i zdrowia metabolicznego córek. W badaniu podkreślono, w jaki sposób skutki diety przekazywane są z pokolenia na pokolenie za pośrednictwem plemników ojca, co może wpływać na ryzyko chorób metabolicznych i zaburzeń nastroju u potomstwa. Poprzednie badania wykazały, że dieta samca myszy może wpływać nie tylko na jego zdrowie reprodukcyjne, ale także na zdrowie potomstwa, wpływając na metabolizm, zachowanie i podatność na choroby takie jak rak. Nie jest jednak jasne, czy zróżnicowane diety mogą mieć różny wpływ na zdrowie potomstwa, w zależności od składu diety ojca przed ciążą.
Projekt badania i wyniki
Badanie przeprowadzili naukowcy z międzynarodowego konsorcjum GECKO, a główni badacze z Kopenhagi, Sydney i Chicago. Samce myszy karmiono jedną z dziesięciu diet różniących się białkiem, tłuszczem i węglowodanami przed kryciem z samicami na standardowej diecie. Następnie zbadano zachowanie i fizjologię powstałego potomstwa.
Skład żywieniowy i zdrowie potomstwa
Badanie wykazało, że samce myszy karmione dietą niskobiałkową i wysokowęglowodanową częściej rodziły potomstwo płci męskiej ze zwiększonym poziomem lęku. I odwrotnie, samce myszy na diecie wysokotłuszczowej częściej rodziły córki z wyższym poziomem tkanki tłuszczowej i objawami chorób metabolicznych. Co ciekawe, mężczyźni na diecie niskobiałkowej spożywali ogólnie więcej pożywienia, co sugeruje, że ilość kalorii i skład makroskładników w diecie wpływają na zdrowie potomstwa.
Znaczenie wyników
W badaniu podkreślono znaczenie składu odżywczego, a nie tylko kalorii, w kształtowaniu zdrowia i zachowań przyszłych pokoleń. Odkrycia podkreślają potencjał ukierunkowanych wytycznych żywieniowych dla przyszłych rodziców w zakresie zmniejszania ryzyka chorób metabolicznych i zaburzeń nastroju u potomstwa. Badania umożliwiają także zbadanie mechanizmów molekularnych leżących u podstaw tych międzypokoleniowych skutków wpływających na zdrowie ludzkie.
Przyszłe trendy
Chociaż badanie przeprowadzono na myszach, toruje ono drogę do dalszych badań nad zaangażowanymi mechanizmami molekularnymi. Szersza seria badań w ramach konsorcjum GECKO ma na celu zbadanie podobnych skutków u ludzi i innych ssaków w instytucjach partnerskich. Ostatecznie badanie ma na celu stworzenie spersonalizowanych zaleceń dietetycznych dla przyszłych rodziców, aby poprawić wyniki zdrowotne przyszłych pokoleń.
„Całkowity miłośnik kawy. Miłośnik podróży. Muzyczny ninja. Bekonowy kujon. Beeraholik.”
More Stories
Prognoza cukrzycy w Australii w 2024 r. | Wiadomości o Mirażu
„Gorąca sauna żabia” pomaga australijskim gatunkom w walce ze śmiercionośnym grzybem
Model sztucznej inteligencji poprawia reakcję pacjentów na leczenie raka