Możliwość jedzenia dużych, soczystych truskawek może stać się przyjemnością z przeszłości, ponieważ popularny owoc jest najnowszą ofiarą zmieniającego się klimatu.
główne punkty:
- Ciepłe nocne temperatury przyczyniają się do powstawania młodych truskawek
- Młodsze truskawki są droższe w zbieraniu
- Konsumenci być może będą musieli dostosować się do kupowania mniejszych owoców
To nie niskie temperatury powodują kurczenie się truskawek, ale wyższe temperatury.
A ponieważ zbieranie młodych truskawek zajmuje więcej czasu, koszty produkcji rosną wraz z temperaturą – co oznacza niższe zyski dla rolników i może prowadzić do wyższych cen, gdy są poza domem.
Główny ogrodnik z Departamentu Rolnictwa i Rybołówstwa w Queensland, Christopher Menzel, powiedział, że testy terenowe w Centrum Badawczym Nambour wykazały, że wraz ze wzrostem temperatury powietrza rozmiar owoców zmniejszył się.
„Z [climate change] Nawet tutaj, w Nambourze, zapisy pokazują, że temperatura w nocy wzrosła o około trzy stopnie w ciągu ostatnich 50–60 lat, co jest bardzo ważne ”.
„ Wielkość owoców jest bardzo wrażliwa na temperaturę.
Mniejsze owoce, wyższy koszt
Dla plantatorów truskawek kurczenie się owoców prawdopodobnie oznacza kurczenie się wypłaty.
„Roślina z małym owocem jest znacznie droższa w zbieraniu niż roślina z dużym owocem” – powiedział Menzel.
„Pod koniec sezonu może to potrwać nawet cztery razy [the initial time] Zbierać więcej owoców niż wcześniej w sezonie ”.
Katrina Carpenter, kierownik sprzedaży truskawek w hurtowni FAPCO w Brisbane, powiedziała, że jest to problem, który już dostrzegali.
„Dlatego [strawberries that are] Zwykle media kosztują połowę ceny bardzo dużego owocu, a otrzymujesz owoce średnie, więc sprzedajesz ich dużo ”.
Badanie i niepotwierdzone dowody zgadzały się z badaniami na całym świecie, które, jak powiedział Menzel, mogą oznaczać, że wszystkie regiony uprawy truskawek staną przed podobnymi problemami.
Powiedział: „Przeprowadzono badania w Kalifornii, które mówią, że bez lepszych odmian lub nowej technologii plony w Kalifornii w ciągu najbliższych 50 lat spadną o około 10 do 40 procent w porównaniu z obecnymi”.
Rolnicy będą musieli się dostosować
Chociaż zmiany klimatyczne mają nieunikniony wpływ na produkcję truskawek, pan Menzel jest optymistą, że branża dostosuje się, nawet jeśli zajmie to trochę czasu.
Prowadzone są już badania nad ulepszeniem odpornych na ciepło odmian Bundaberg, ale selektywna hodowla może zająć od 10 do 20 lat, aby wyprodukować nowy ogórek.
Do tego czasu duże truskawki mogą pojawić się na półkach nieco wcześniej niż w poprzednich latach.
Obecnie, powiedział Menzel, rolnicy mogą sadzić rośliny wcześniej w ciągu roku, aby uzyskać owoce o pożądanej wielkości, zanim nadejdzie upał.
„Oznacza to, że uzyskają większy procent owoców przed ciepłą pogodą wczesnym latem” – powiedział.
„W ten sposób może złagodzić wpływ ciepłej pogody na produkcję owoców”.
„Chcę być miłośnikiem telewizji. Certyfikowany entuzjasta popkultury. Stypendysta Twittera. Student amator.”
More Stories
TRUE NORTH uruchomiła nową platformę marki „Life's Different After” w ramach kampanii Today the Brave
Pomiar mowy ciała Wiadomości o Mirażu
W trakcie testu | Rower Giant Revolt 2025 ma dodatkowe schowki w dolnej rurze i twierdzi, że zapewnia większy komfort