Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Znaleziono związek między późnym jedzeniem a wyższym spożyciem ultra przetworzonej żywności

Znaleziono związek między późnym jedzeniem a wyższym spożyciem ultra przetworzonej żywności

W niedawnym badaniu opublikowanym w czasopiśmie Składniki odżywczeNaukowcy z Włoch zbadali związek między porą posiłków a przetwarzaniem żywności.

Niezdrowe diety są czynnikami ryzyka otyłości i związanych z nią zaburzeń. W związku z tym strategie walki z otyłością koncentrowały się na kombinacjach żywności, co doprowadziło do zaleceń dotyczących ograniczenia spożycia cukru, soli i tłuszczu, przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia błonnika, witamin i składników mineralnych.

Wiele badań koncentrowało się na czasie posiłków, a badania populacyjne sugerują, że późne jedzenie powoduje otyłość i choroby niezakaźne związane z odżywianiem. Jednak żadne badanie nie zbadało związku między czasem posiłków a przetworzoną żywnością.

pobyt: Związek między opóźnionym wzorcem jedzenia a wyższym spożyciem ultraprzetworzonej żywności wśród dorosłych Włochów: wyniki badania INHES. Źródło obrazu: Pixel-Shot / Shutterstock

o studiowaniu

W bieżącym badaniu naukowcy ocenili, czy czas posiłku był związany z żywnością o różnym stopniu przetworzenia. Dane uzyskano z Italian Nutrition and Health Survey (INHES), trzyletniej ankiety badającej nawyki żywieniowe, determinanty wyboru żywności i świadomość zdrowotną wśród Włochów uczestniczących w badaniu w latach 2010-2013.

Podczas rekrutacji wykorzystano wywiad telefoniczny w celu uzyskania danych na temat diety, stanu zdrowia i percepcji, pomiarów antropometrycznych i czynników ryzyka. Wykluczono osoby w wieku poniżej 20 lat, z nadmiernym spożyciem energii oraz osoby, którym brakowało danych dotyczących diety/czasu posiłków. Uczestników poinstruowano, aby przywoływali/zapisywali dane dotyczące czasu/miejsca spożycia żywności, szczegółowego opisu żywności, ilości spożycia i marki żywności.

Badanych poproszono o wskazanie, czy byli na diecie, czy zmienili swoją zwykłą dietę. Artykuły spożywcze zostały podzielone na kategorie – świeże lub minimalnie przetworzone składniki do gotowania, przetworzone produkty spożywcze i żywność ultraprzetworzona (UPF). Przestrzeganie diety śródziemnomorskiej oceniano za pomocą skali diety śródziemnomorskiej (MDS). Obliczono system oceny składników odżywczych Food Standards Agency (zmodyfikowana wersja) (FSAM-NPS) oraz FSAm-NPS Food Index (DI).

Oszacowano średni czas każdego posiłku, a uczestnikom, którzy zjedli śniadanie, obiad i kolację po średnim czasie odpowiednio o 7:00, 13:00 i 20:00, przypisano 1 punkt. Nie przyznano punktów, jeśli badani jedli przed medianą czasu. Uznano, że uczestnicy z wynikiem 2 lub wyższym mają opóźniony wzorzec jedzenia (opóźnione jedzenie); W przeciwnym razie uważano, że mają przedwczesny wzorzec odżywiania (wcześnie jedzący).

READ  Zwodnicze odkrycie czarnej dziury rzuca światło na umieranie gwiazd, powstawanie czarnych dziur i fale grawitacyjne

znaleziska

Populacja badana składała się z 4053 mężczyzn i 4653 kobiet, a średnia wieku wynosiła 56,9 lat. Ponad 58% kalorii pochodziło ze świeżej lub lekko przetworzonej żywności i przetworzonych składników do gotowania. Ponad 17% kalorii pochodziło z UPF. Późno jedzący byli młodsi, częściej mieszkali na obszarach miejskich i południowych Włoszech i mieli wyższe wykształcenie niż jedzący wcześnie. Co więcej, osoby jedzące późno były mniej narażone na przewlekłe zaburzenia i inne schorzenia/zgłaszane schorzenia.

Osoby późno jedzące prawdopodobnie spożywały mniej energii z węglowodanów, ale więcej z tłuszczu. Ponadto skorygowane analizy regresji wielowymiarowej wykazały, że osoby, które jadły późno, rzadziej spożywały świeżą lub minimalnie przetworzoną żywność z wyższym spożyciem UPF i składników do gotowania.

Późne jedzenie było związane z FSAm-NPS DI i odwrotnie z przestrzeganiem diety śródziemnomorskiej. Związek między jedzeniem później a jedzeniem świeżej/minimalnie przetworzonej żywności lub przetworzonej żywności był silniejszy u młodszych osób niż u starszych.

Ponadto jedzenie późnego śniadania wiązało się z nieco mniejszym spożyciem świeżej/przetworzonej żywności, zwiększonym spożyciem UPF, wyższym DI FSAm-NPS i niższym przestrzeganiem diety śródziemnomorskiej. Osoby jedzące późny obiad miały zwiększone spożycie składników do gotowania. Osoby, które jadły późno, częściej spożywały przetworzoną żywność i UPF, a rzadziej świeżą żywność/żywność minimalnie przetworzoną; Mniej też przestrzegali diety śródziemnomorskiej.

wnioski

Naukowcy wykazali, że jedzenie później wiązało się z wyższym spożyciem UPF i niższym spożyciem świeżej/minimalnie przetworzonej żywności. Warto zauważyć, że obserwacyjny charakter badania i przekrojowy projekt analiz ograniczają wnioskowanie przyczynowe. Dane żywieniowe zostały zgłoszone samodzielnie, co może prowadzić do błędów i uprzedzeń, w tym głodu, błędu wyszukiwania i nieodpowiednich tabel składu żywności. Ponadto rekrutowano tylko Włochów, co ograniczało możliwość uogólnienia wyników.

Podsumowując, osoby jedzące późno częściej spożywały więcej UPF, mniej świeżej/minimalnie przetworzonej żywności i ogólnie miały gorszą dietę niż osoby, które jadły wcześnie. Przewidywanie czasu posiłków zapewniłoby uzupełniającą strategię zwiększania ilości świeżej/minimalnie przetworzonej żywności i zmniejszania UPF. Potrzebne są dalsze badania, aby ocenić, czy spożycie UPF pośredniczy w związku między posiłkami o nieodpowiedniej porze a złym stanem układu sercowo-naczyniowego.

READ  Objawy napięcia przedmiesiączkowego są głównym problemem zdrowia publicznego na całym świecie