Spożycie oliwy z oliwek wzrosło z 1,6 grama dziennie w 1990 roku do prawie 4 gramów dziennie w 2010 roku.
Pacjenci, którzy spożywali więcej niż 7 gramów oliwy z oliwek dziennie, mieli mniejsze ryzyko zgonów z powodu chorób układu krążenia, raka, zgonów z powodu chorób neurodegeneracyjnych i chorób układu oddechowego, zgodnie z badaniem opublikowanym w Journal of American College of Cardiology.
„Nasze odkrycia potwierdzają aktualne zalecenia dietetyczne dotyczące zwiększenia spożycia oliwy z oliwek i innych wielonienasyconych olejów roślinnych” – powiedziała w prasie naczelna autorka dr Marta Joach Ferry, starszy pracownik naukowy w Departamencie Żywienia Harvard TH Chan School of Public Health. uwolnienie. Lekarze powinni doradzić pacjentom zastąpienie niektórych tłuszczów, takich jak ghee i masło, oliwą z oliwek, aby poprawić ich zdrowie. Nasze badanie pomaga zapewnić bardziej szczegółowe zalecenia, które są łatwiejsze do zrozumienia dla pacjentów i wprowadzenia ich do diety”.
Badacze przeanalizowali 60 582 kobiety i 31 801 mężczyzn, korzystając z uczestników badania Nurses’ Health Study i Health Professionals Follow-up Study. Uczestnicy byli wolni od chorób sercowo-naczyniowych i raka na początku badania w 1990 roku. W ciągu 28 lat obserwacji dieta uczestników była oceniana za pomocą kwestionariusza co 4 lata, w którym pytano, jak często, średnio, jedzą niektórych produktów spożywczych oraz rodzajów tłuszczów i olejów, a także marki lub rodzaju olejów używanych do gotowania.
Spożycie oliwy z oliwek obliczono na podstawie sumy 3 pozycji w ankiecie: oliwy z oliwek stosowanej w dressingach do sałatek, oliwy z oliwek dodawanej do żywności lub chleba oraz oliwy z oliwek używanej do pieczenia i smażenia w domu. Jedna łyżka stołowa odpowiadała 13,5 gramom oleju, a spożycie innych olejów roślinnych obliczono na podstawie oceny oleju zgłaszanej przez uczestników oraz rodzaju tłuszczu używanego do gotowania w domu.
Spożycie margaryny i masła oparto na zgłoszonej częstotliwości spożycia margaryny w kadzi lub miękkiej margarynie oraz ilości margaryny lub masła dodanej podczas pieczenia i smażenia w domu. Obliczono również spożycie nabiału, tłuszczu i innych składników odżywczych.
Według badań, spożycie oliwy z oliwek wzrosło z 1,6 grama dziennie w 1990 roku do prawie 4 gramów dziennie w 2010 roku. Spożycie innych tłuszczów pozostało na stałym poziomie.
„Prawdopodobnie wysokie spożycie oliwy z oliwek jest oznaką ogólnie zdrowej diety i wyższego statusu społeczno-ekonomicznego” – powiedział Guasch-Ferre w komunikacie prasowym. „Jednak nawet po uwzględnieniu tych i innych czynników statusu społeczno-ekonomicznego nasze wyniki pozostały w dużej mierze takie same”.
W ciągu 28 lat wśród uczestników zginęło 36 856 osób. Według badań uczestnicy spożywający więcej oliwy z oliwek byli bardziej aktywni fizycznie, pochodzili z Europy Południowej lub śródziemnomorskiej, rzadziej palili i spożywali więcej owoców i warzyw w porównaniu z uczestnikami, którzy spożywali mniej oliwy z oliwek. Średnie całkowite spożycie oliwy z oliwek w najwyższej kategorii wyniosło około 9 gramów dziennie na początku badania i obejmowało 5% uczestników badania.
Kiedy badacze porównali tych, którzy rzadko lub nigdy nie spożywali oliwy z oliwek, z tymi, którzy spożywali najwięcej oliwy z oliwek, odkryli, że ci, którzy spożywali najwięcej oliwy z oliwek, mieli o 19% mniejsze ryzyko zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych, 17% mniejsze ryzyko zgonów z powodu raka i 29%. mniejsze ryzyko infekcji. Śmiertelność neurodegeneracyjna, 18% niższe ryzyko zgonu z powodu układu oddechowego. Naukowcy odkryli również, że zastąpienie 10 gramów dziennie innych tłuszczów, takich jak margaryna lub masło, oliwą z oliwek wiązało się z 8% do 34% wyższym ogólnym ryzykiem śmiertelności wynikającym z przyczyn. Nie znaleźli żadnych znaczących skojarzeń, gdy oliwa z oliwek została zastąpiona innymi olejami roślinnymi.
„Obecne badanie i poprzednie badania wykazały, że spożywanie oliwy z oliwek może mieć korzyści zdrowotne” – powiedziała w komunikacie prasowym Susanna C. Larson, adiunkt epidemiologii w Karolinska Institutet. Pozostaje jednak wiele pytań. Czy korelacje są przyczynowe czy fałszywe? Czy spożywanie oliwy z oliwek chroni przed niektórymi chorobami układu krążenia, takimi jak udar i migotanie przedsionków, czy tylko innymi poważnymi chorobami i przyczynami śmierci? Ile oliwy z oliwek potrzeba do efektu ochronnego? Aby odpowiedzieć na te pytania, potrzebne są dalsze badania”.
odniesienie
Wysokie spożycie oliwy z oliwek wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób układu krążenia. Nowe wydanie. Alarm Eureka. 10 stycznia 2022. Dostęp 12 stycznia 2022. https://www.eurekalert.org/news-releases/939419
„Całkowity miłośnik kawy. Miłośnik podróży. Muzyczny ninja. Bekonowy kujon. Beeraholik.”
More Stories
Prognoza cukrzycy w Australii w 2024 r. | Wiadomości o Mirażu
„Gorąca sauna żabia” pomaga australijskim gatunkom w walce ze śmiercionośnym grzybem
Model sztucznej inteligencji poprawia reakcję pacjentów na leczenie raka