Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Żywność modyfikowana genetycznie powraca do menu – czym są i co się zmieniło?  – Tarcie

Żywność modyfikowana genetycznie powraca do menu – czym są i co się zmieniło? – Tarcie

Naukowcy Jonathan Napier i Cathy Martin pamiętają, kiedy potrzebowali uzbrojonych strażników i wysokich murów, aby chronić swoje miejsca badań.

Genetycznie modyfikowane rośliny spożywcze były celem aktywistów zainteresowanych inżynierią genetyczną.

Ale surowe przepisy regulujące ich uprawy szybko się zmieniają

Podobnie jak definicje tego, co nazywa się genetycznie zmodyfikowaną żywnością, a co nie.

Co to może oznaczać dla twojego talerza obiadowego?

I czy naukowcy nauczyli się czegoś z gorących debat wokół GM na temat lepszego angażowania obywateli w decyzje dotyczące ich badań?

Goście

Szymon Boral
Pierwszy Asystent, zaangażować
członek, Rada ds. Bioetyki Nuffield

Profesor Michael Jones
Profesor biotechnologii rolniczej
Utworzenie Centrum Biotechnologii Rolnej Australii Zachodniej

Profesor Cathy Martin
świat roślin
Centrum Johna Innesa, Wielka Brytania

Profesor Jonathan Napier
Inżynier botanik i metabolizm
Rothamsted Research, Wielka Brytania
Umieść tweeta

Więcej informacji

Biofortyfikowane pomidory oferują nową drogę do wystarczającej ilości witaminy D (Natura, 2022)

Modyfikacja CRISPR roślin i zwierząt dostaje zielone światło w Australii. Co teraz? (2019)

Technologia genetyczna (precyzyjna hodowla) Rachunek (Zjednoczone Królestwo)

Komentarz Rady Nuffield do ustawy o technologii genetycznej (precyzyjnej hodowli) w Wielkiej Brytanii

Australijski system regulacji technologii genów

Jennifer Doudna, twórczyni CRISPR, omawia etykę edycji genów

Czy zwierzęta są szczęśliwsze? Edycja genów na farmie (2017)

READ  BMW wprowadza limitowaną edycję M4 CSL wywodzącą się ze sportów motorowych w czwartym kwartale