Nowe badanie pokazuje, że osoby z cukrzycą, które w nocy jedzą mniej przetworzonej żywności, mogą żyć dłużej. Badanie zostało opublikowane w The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Pory posiłków powinny być zgodne z zegarem dobowym – naturalnym procesem wewnętrznym, który reguluje cykl snu i czuwania i powtarza się co 24 godziny. Wyniki zdrowotne cukrzycy można poprawić, jeśli niektóre pokarmy są spożywane o różnych porach dnia. „Zaobserwowaliśmy, że spożywanie ziemniaków rano, produktów pełnoziarnistych po południu, warzyw i mleka wieczorem oraz ograniczanie ilości przetworzonego mięsa wieczorem wiązało się z poprawą długoterminowej przeżywalności osób z cukrzycą” – powiedział dr Qingrao Song. … Uniwersytet Medyczny Harbin w Harbinie, Chiny.
„Wytyczne żywieniowe i strategie interwencyjne w przypadku cukrzycy powinny uwzględniać czasy optymalnego spożycia żywności w przyszłości” – dodał. Naukowcy przeanalizowali dane 4642 osób z cukrzycą z National Health and Nutrition Examination Survey, aby określić ryzyko zgonu z powodu chorób serca.
Odkryli, że osoby chore na cukrzycę, które rano jadły ziemniaki lub warzywa skrobiowe, po południu produkty pełnoziarniste, a wieczorem ciemniejsze warzywa, takie jak warzywa, brokuły i mleko, rzadziej umierały z powodu chorób serca. Osoby, które wieczorem jadły dużo przetworzonego mięsa, częściej umierały na choroby serca. (Ani)
(Ta historia nie została edytowana przez personel Devdiscourse i jest automatycznie generowana z udostępnionego kanału.)
„Całkowity miłośnik kawy. Miłośnik podróży. Muzyczny ninja. Bekonowy kujon. Beeraholik.”
More Stories
Webb po raz pierwszy odkrył atmosferę na skalistej egzoplanecie
Reakcja na kampanię przesiewową budzi uznanie
Pomimo globalnych zmian klimatycznych Ziemia jest zaskakująco uboga w węgiel