Konsumenci stale potrzebują naturalnych związków, które poprawiają jakość i bezpieczeństwo żywności. W rezultacie wielu sugerowało zastąpienie syntetycznych przeciwutleniaczy ekstraktami roślinnymi.
Bioaktywny olejek z drzewa herbacianego (TTO) i olej z nasion konopi (HSO) są szczególnie interesujące ze względu na ich właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe.
Stado: Aktywność biologiczna olejku z drzewa herbacianego i oleju z nasion konopi. Źródło zdjęcia: ronstik / Shutterstock.com
tło
TTO uzyskuje się z Melaleuca alternifolia Roślina z rodziny mirtów znana ze swoich właściwości przeciwdrobnoustrojowych.
Drzewo herbaciane to drzewo lub krzew, który tworzy korę liściastą i może osiągnąć wysokość 14 metrów. Ta roślina pochodzi z Australii i może się rozwijać w większości w wysokich temperaturach. Destylacja z parą wodną jest powszechnie stosowana do ekstrakcji aktywnych składników rośliny drzewa herbacianego, głównie terpenów.
Po zbiorze, tłoczenie na zimno nasion konopi pozwala na ekstrakcję HSO. Zawartość kannabidiolu (CBD) w HSO może być niska lub wysoka; Nie dokonano jednak porównania bioaktywności HSO o różnej zawartości CBD z TTO.
Oprócz właściwości antybakteryjnych związanych z wieloma olejami roślinnymi, ekstrakty te mają również właściwości przeciwgrzybicze. W rzeczywistości niektóre oleje roślinne mogą wytrzymać szkodliwe działanie ostrych chemikaliów używanych do sterylizacji obszarów przetwarzania żywności.
Doprowadziło to do zwiększonego zapotrzebowania na ulepszone środki przeciwdrobnoustrojowe stosowane w przemyśle spożywczym. Dlatego ważne jest, aby odkryć naturalne środki przeciwdrobnoustrojowe, które nie są związane z działaniem toksycznym.
Przeciwutleniacze to syntetyczne lub naturalne substancje, które pomagają neutralizować szkodliwe reaktywne formy tlenu (ROS). Czynniki te pomagają uniknąć stresu oksydacyjnego, który powstaje z powodu braku równowagi między utleniaczami i przeciwutleniaczami.
Stres oksydacyjny może wynikać z czynników zewnętrznych, takich jak palenie tytoniu, ekspozycja na niezabezpieczone światło słoneczne lub spożywanie alkoholu. Długotrwałe wysokie poziomy reaktywnych form tlenu mogą również prowadzić do starzenia się i wielu chorób przewlekłych. Ekstrakty roślinne znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych to między innymi olejek sezamowy i olejek wetiwerowy.
Nowy Mikrobiologia stosowana Badanie porównuje aktywność przeciwdrobnoustrojową produktów HSO i TTO wobec bakterii chorobotwórczych, takich jak Salmonella jelitowa (S. enteritidis), Escherichia coli (bakterie coli), a Staphylococcus aureus (bakterie złociste). Naukowcy ocenili również właściwości przeciwutleniające tych środków, a także czy istnieje jakakolwiek korelacja między ich właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi i przeciwutleniającymi.
o nauce
W obecnym badaniu wykorzystano testy przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające. Testy przeciwdrobnoustrojowe obejmowały badania zabijania w czasie, ocenę minimalnego stężenia hamowania (MIC) oraz metodę dyfuzyjną Kirby Power Disc do oceny właściwości przeciwdrobnoustrojowych próbek.
Dla porównania, w celu określenia stężenia przeciwutleniaczy w próbce zastosowano test antyoksydacyjny. Test ten przeprowadzono stosując metodę zmiatania rodników z hydratu 2,2-difenylo-1-pikrylohydrazylu (DPPH).
Oceniono aktywność przeciwdrobnoustrojową i przeciwutleniającą siedmiu olejków, w tym z drzewa herbacianego, sezamu, dzikiej róży, wetiweru, czystego konopi, organicznego konopi i 5% oleju CBD.

Wyniki
Pojawienie się bakterii notowano przez 6 godzin, przy czym najwyższe stężenie zaobserwowano po 24 godzinach. Liczba bakterii w grupie TTO była mniejsza niż w grupach HSO.
Wyniki metody MIC i metody dyfuzji krążkowej wykazały, że spośród wszystkich olejów TTO wykazywał znaczącą aktywność przeciwdrobnoustrojową wobec trzech patogenów. Zgłoszono, że zakres MIC dla TTO wynosi 8, 2 i 8 mg/ml dla bakterie złocisteA S. enteritidisA bakterie coli, Prosty. Obszary zahamowania odnotowano 2,19, 1,87 i 2,02 cm przeciwko S. enteritidisA bakterie złocisteA bakterie coliProsty.
Stwierdzono natomiast, że 5% olej CBD wykazuje najwyższą aktywność przeciwutleniającą, która była 5,7 razy skuteczniejsza w porównaniu z olejem CBD. Konopie czyste i konopie organiczne również wykazały obiecujące właściwości przeciwutleniające.

Wnioski
Obecne badanie wykazało, że TTO jest najskuteczniejszym środkiem przeciwdrobnoustrojowym przeciwko bakterie coliA bakterie złocisteA S. enteritidis. Ponadto stwierdzono, że zawartość CBD w HSO odgrywa ważną rolę w jego właściwościach przeciwutleniających. Substancje o wysokiej zawartości CBD wykazywały lepsze właściwości antyoksydacyjne.
Dlatego rośliny TTO i CBD mogą być przydatne w badaniach nauk o żywności, aby produkty spożywcze były bezpieczne dla konsumentów. Potrzebne są dalsze badania, aby poprawić właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające tych olejów do stosowania w przemyśle spożywczym i medycznym.
Numer czasopisma:
- Lakatos, M., Apuri, Sue, Don, J. i Tian, F (2022). Aktywność biologiczna olejku z drzewa herbacianego i oleju z nasion konopi. Mikrobiologia stosowana. doi: 10.3390/aplycrobiol 2030041.

„Całkowity miłośnik kawy. Miłośnik podróży. Muzyczny ninja. Bekonowy kujon. Beeraholik.”

More Stories
Prognoza cukrzycy w Australii w 2024 r. | Wiadomości o Mirażu
„Gorąca sauna żabia” pomaga australijskim gatunkom w walce ze śmiercionośnym grzybem
Model sztucznej inteligencji poprawia reakcję pacjentów na leczenie raka