Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Jedna z najpopularniejszych restauracji w Brisbane jest tymczasowo zamknięta

Jedna z najpopularniejszych restauracji w Brisbane jest tymczasowo zamknięta

Klienci mają tylko tydzień na odwiedzenie uwielbianej jadalni, zanim zostanie ona gruntownie odnowiona przez sushi room, SK Steak & Oyster i tego samego projektanta.

Shi zmarł

Gerard's Bistro na James Street w Fortitude Valley będzie zamknięte z powodu remontu.
Gerard’s Bistro na James Street w Fortitude Valley będzie zamknięte z powodu remontu.dostarczone

Popularne Gerard’s Bistro na James Street zamknie swoje usługi obiadowe w sobotę, 1 lipca, ogłosiło w zeszłym tygodniu na swojej stronie na Instagramie.

Restauracja zostanie następnie poddana szeroko zakrojonej dwumiesięcznej renowacji, prowadzonej przez projektanta i architekta Jareda Webba.

Webb wcześniej pracował dla Richards & Spence i brał udział w projektowaniu i realizacji wielu projektów renomowanej firmy architektonicznej, w tym Sushi Room, SK Steak & Oyster i Same Same.

Tymczasowe zamknięcie oznacza koniec ery dla jednej z najpopularniejszych nowoczesnych restauracji w Brisbane.

„Myślę, że restauracja potrzebuje aktualizacji” – powiedział właściciel Johnny Mubarak w tym nagłówku.

„Jego dom. Tu pracujemy i bawimy się… W tym też chcemy się dobrze czuć.”

Johnny Mubarak, jego właściciel

„Chociaż kochamy to i tak wielu naszych klientów, czujemy, że mamy coś innego do zaoferowania. Chcemy jeszcze bardziej podnieść poziom doświadczenia, a projektowanie jest tego częścią”.

„Również dla siebie, dla naszych pracowników, dla naszej rodziny – po prostu chcemy tej nowej przestrzeni, w której jest to nowa forma ekspresji.

„To jest praca dla nas.

„Jego dom. Tutaj pracujemy i bawimy się. Spędzamy tam 80 procent czasu, więc też chcemy się dobrze czuć”.

Nowa jadalnia restauracji zostanie zaprezentowana w ciepłym minimalizmie z „pięknymi motywami” mającymi oddać hołd Lewantowi – we współczesnym Libanie, Syrii, Jordanii, Palestynie, Izraelu, Egipcie i Turcji.

Gerard’s ewoluował wraz ze sceną restauracyjną Brisbane przez 11 lat swojego istnienia. Znany szef kuchni, Ben Williamson, odcisnął swoje piętno na początkach działalności restauracji dzięki swoim progresywnym interpretacjom potraw z Bliskiego Wschodu.

Goście mogli się zastanawiać, czy najlepsze lata restauracji minęły, kiedy Williamson odszedł pod koniec 2018 roku, aby otworzyć własną restaurację Agnes (a później Bianca i Agnes Bakery, a także zostać współwłaścicielem Same Same i Honto), ale wtedy Mubarak zatrudnił Gwiazda Sydney, Adam Wolfers (wcześniej Est, Marque, Monopole, Yellow, Ételek), który wykorzystał swoje aszkenazyjskie i sefardyjskie korzenie, popchnął listy Gerrarda w nowych kierunkach.

„Wiele się nauczyłem od tych dwóch szefów kuchni” — mówi Mubarak.

Tymczasowe zamknięcie oznacza koniec ery dla jednej z najpopularniejszych nowoczesnych restauracji w Brisbane.
Tymczasowe zamknięcie oznacza koniec ery dla jednej z najpopularniejszych nowoczesnych restauracji w Brisbane.dostarczone

Ben naprawdę zagłębił się w kuchnię Bliskiego Wschodu. Mocno naciskał, czerpiąc z tradycji i czyniąc ją progresywną. To było bardzo mocne i istotne i naprawdę rezonowało z kolacją.

Następnie Adam udał się dalej do Lewantu, Afryki Północnej, a nawet obszarów takich jak Jemen. Kto by pomyślał, co z tym zrobił: kurczak Hawij, zak i chleb mulawash.

Wolfress opuścił Gerrard’s Bistro w marcu, aby skupić się na swoim zdrowiu po udarze mózgu w 2022 roku.

Szefowa kuchni Juliet Malkovich również rozstała się z restauracją. Mubarak spodziewa się mianować nowego szefa kuchni do czasu ponownego otwarcia Gerard’s, co wstępnie zaplanowano na połowę września.

Gerard’s Bar, po drugiej stronie Little James Street, będzie otwarty siedem dni w tygodniu na czas remontu Gerard’s Bistro, oferując rozszerzone menu obejmujące dania z restauracji.

„To było niesamowite 11 lat” – mówi Mubarak.

„Otrzymaliśmy duże wsparcie ze strony całej społeczności. To napawa mnie dumą, ze wsparciem mieszkańców mojego rodzinnego miasta. To było bardzo zachęcające.”

Shi zmarłMatt Shea jest redaktorem ds. żywności i kultury w Brisbane Times. Jest redaktorem i byłym redaktorem naczelnym w Broadsheet Brisbane i pisał dla Escape Magazine, Qantas Magazine, The Guardian, Jetstar Magazine, SilverKris i wielu innych.

od naszych partnerów