Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Badanie pokazuje bezpośredni związek między wyższym spożyciem żywności ultraprzetworzonej a trudnościami psychospołecznymi u nastolatków

Badanie pokazuje bezpośredni związek między wyższym spożyciem żywności ultraprzetworzonej a trudnościami psychospołecznymi u nastolatków

Według nowych badań przeprowadzonych przez Instytut Nauk o Środowisku i Technologii Uniwersytetu Autonomicznego w Barcelonie (ICTA-UAB) i Gironie, nastolatki, które spożywają więcej ultraprzetworzonej żywności i napojów, mają więcej problemów ze zdrowiem psychicznym. Biomedical Research Institute (IDIBGI), który analizuje zwyczaje pięciuset hiszpańskich nastolatków w wieku od 13 do 18 lat.

Zakupy wysoko przetworzonej żywności i napojów w Hiszpanii potroiły się w ostatnich dziesięcioleciach, ponieważ nastolatki stały się największymi konsumentami tego rodzaju produktów przemysłowych, które charakteryzują się niską zawartością składników odżywczych (takich jak białko i błonnik) oraz wysoką gęstością energetyczną ( jak tłuszcze nasycone). i dodanych cukrów) oraz obecność dodatków (takich jak barwniki i wzmacniacze smaku) czyni je bardzo atrakcyjnymi, smacznymi i uzależniającymi.

Badanie, które obejmuje również Wydział Lekarski i Instytut Neuronauki, zarówno na UAB, jak i Agencję Zdrowia Publicznego w Barcelonie, analizuje związek między spożywaniem ultraprzetworzonej żywności a problemami psychospołecznymi – takimi jak zły nastrój, złe samopoczucie przytłoczony. Lęk i problemy z koncentracją oraz inne objawy behawioralne, biorąc pod uwagę codzienne spożywanie owoców i warzyw oraz cotygodniową aktywność fizyczną uczestników, to zmienne, które, jak wykazano, mają pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne.

Badanie wykazało bezpośredni związek między wyższym spożyciem wysoko przetworzonej żywności i napojów, stresem emocjonalnym i problemami behawioralnymi, przy czym najbardziej znaczący był niższy nastrój zgłaszany przez nastoletnich uczestników.

Nastolatki zgłosiły średnie spożycie 7,7 wysoko przetworzonej żywności dzień wcześniej, przy czym spożycie było wyższe wśród dorastających chłopców (8,6 ultraprzetworzonej żywności dla chłopców w porównaniu do 7 ultraprzetworzonej żywności dla dziewcząt). Większość uczestników deklarowała spożycie wędlin, ciastek, przetworów mięsnych (50-60%), wyrobów czekoladowych, przekąsek, napojów i sosów czekoladowych (40-50%), jogurtów smakowych, przetworzonego pieczywa i ciastek, słodkich płatków śniadaniowych, napojów bezalkoholowych, konserw soki owocowe i przetworzone chipsy ziemniaczane (30-40%).

READ  najdalej od ziemi obraz

Jeśli chodzi o spożycie owoców i warzyw, młodzież deklarowała spożywanie średnio 1,93 porcji dziennie, co stanowi mniej niż zalecane pięć porcji dziennie, oraz deklarowała aktywność fizyczną średnio 2,9 dni w tygodniu. Podczas gdy spożycie owoców i warzyw było wyższe wśród dorastających dziewcząt (2 porcje w porównaniu z 1,7 porcji w przypadku chłopców), chłopcy zgłaszali wyższy poziom aktywności fizycznej (3,6 dnia w porównaniu do 2,3 dnia w przypadku dziewcząt).

Ponadto 26,2% uczestników prezentowało jakiś problem psychospołeczny, 33,9% związany był z dystresem emocjonalnym, zwłaszcza depresją lub lękiem, 9,5% z problemami z uwagą, a 3,9% z problemami behawioralnymi. W podziale na płeć dziewczęta wykazywały większe problemy psychospołeczne (26,4% vs. 22,2%), szczególnie w odniesieniu do obniżonego nastroju i uczucia niepokoju, z wyjątkiem problemów behawioralnych, które były podobne u obu płci.

„Związek między spożywaniem ultraprzetworzonej żywności a problemami z nastrojem i lękiem u nastolatków jest zgodny z wcześniejszymi badaniami na podobnych próbkach” – wyjaśnia Pietro Tonini, badacz z ICTA-UAB i pierwszy autor badania wraz z Martą Reales z IDIBGI. I dodaje, że uzyskane wyniki wskazują, że związek między spożywaniem tych produktów a problemami behawioralno-edukacyjnymi powinien być badany głębiej.

Związek między produktami ultraprzetworzonymi a problemami psychospołecznymi jest bardziej wyraźny wśród dorastających chłopców. Może to wynikać z hipotezy, że spożywają oni więcej niektórych rodzajów produktów ultraprzetworzonych, takich jak napoje słodzone i słodzone (napoje gazowane, napoje energetyczne, pakowane soki owocowe) oraz przetworów mięsnych, a także z faktu, że spożywają mniej owoców i warzywa.”


Pietro Tonini, badacz ICTA-UAB i pierwszy autor badania