Przecław News

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej w Wiadomościach Przecławia.

Badanie potwierdza, że ​​wysoko przetworzona żywność jest kluczem do otyłości

Badanie potwierdza, że ​​wysoko przetworzona żywność jest kluczem do otyłości

Białka są budulcem życia: zawiera je każda komórka w ciele i są one wykorzystywane do naprawy komórek lub tworzenia nowych. Szacuje się, że do funkcjonowania ludzkiego organizmu potrzeba ponad miliona rodzajów białek. Źródła białka obejmują mięso, mleko, ryby, jaja, soję, rośliny strączkowe, fasolę i niektóre zboża, takie jak kiełki pszenicy i komosa ryżowa.

Naukowcy z University of Sydney przeanalizowali dane z przekrojowego badania dotyczącego odżywiania i aktywności fizycznej u 9341 osób dorosłych, znanego jako National Nutrition and Physical Activity Survey przeprowadzonego od maja 2011 r. do czerwca 2012 r., w średnim wieku 46,3 lat. Odkryli, że średnie spożycie energii w populacji wynosi 8671 kilodżuli (kilodżuli), przy czym średni procent energii z białka wynosi tylko 18,4 procent, w porównaniu do 43,5% z węglowodanów i 30,9 procent z tłuszczu, a 2,2 procent tylko z błonnika i 4,3 procent alkoholu.

Następnie wykreślili pobór energii w zależności od czasu spożycia i stwierdzili, że wzorzec jest zgodny z przewidywanym przez hipotezę dźwigni białkowej. Ci, którzy spożywali mniej białka podczas pierwszego posiłku w ciągu dnia, nadal zwiększali całkowite spożycie pokarmu w kolejnych posiłkach, podczas gdy ci, którzy otrzymywali zalecaną ilość białka, nie – w rzeczywistości odmawiali spożywania jedzenia przez cały dzień.

Stwierdzono, że „głód białka” prowadzi do przejadania się

READ  Surowa moc słońca wyrzuca chmury plazmy uchwycone w oszałamiającym filmie